Οι καμπές στην 42χρονη ιστορία της πάλαι ποτέ Eurodrip, νυν Rivulis, πάντα συνοδεύονταν με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Το επιχειρηματικό δημιούργημα του Δημήτρη Παρασκευόπουλου με όραμα τον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής μέσα από πρωτοποριακά συστήματα μικροάρδευσης «δοκιμάστηκε» στο ΧΑ, εξήλθε απ’ αυτό, πέρασε από αρκετές διακυμάνσεις, πέρασε κάποια στιγμή σε αμερικανικά χέρια και λίγο μετά σε ισραηλινά… όταν συγχωνεύθηκε με την ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές Rivulis.

Εκείνη η προ τετραετία συμφωνία συγχώνευσης αποτέλεσε και το έναυσμα για μία γενικευμένη «αντεπίθεση» της εταιρείας που με αιχμή το εργοστάσιο της στα Οινόφυτα, όπου παράγονται τα ολοκληρωμένα συστήματα μικροάρδευσης για σειρά χωρών, προσπαθούσε να αυξήσει το αποτύπωμα της.

Τα παλιά χρέη μπήκαν σε μία τάξη, η εταιρεία συνδέθηκε με έναν απ’ τους παγκόσμιους leaders του κλάδου επεκτείνοντας την τεχνογνωσία της και πλέον τέσσερα χρόνια μετά εξελίσσεται σε κύριο «πόλο» αποτελώντας παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο ενός μεγάλου τμήματος των διεθνών αγορών που καλύπτει ο όμιλος. Με τον τελευταίο εδώ και περίπου ένα χρόνο να έχει περάσει στα «στιβαρά» χέρια του κρατικού fund της Σιγκαπούρης, Temasek, ένα απ’ τα μεγαλύτερα στον κόσμο, η Rivulis – Eurodrip έχει πλέον και «μεγάλες οικονομικές πλάτες» για να διεκδικήσει πολλά περισσότερα σε έναν χώρο που εμφανίζει τεράστιες προοπτικές.

Κάτι που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Βασίλης Κυκρίλης, ο άνθρωπος που έζησε από πρώτο χέρι το μεγάλο μετασχηματισμό της πάλαι ποτέ Eurodrip, ξέρει πολύ καλά.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κυκρίλης, που έχει και τη διοικητική ευθύνη Ανατ. Ευρώπης, των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και της Μ. Ανατολής, ετοίμασε ένα νέο στρατηγικό πλάνο σε συνεργασία με τον Όμιλο. Ένα πλάνο με στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της εταιρείας σε πάροχο τεχνογνωσίας και σύγχρονων αγροτικών πρακτικών. Κάτι που θα επιδιώξει αφενός με τη δυναμική είσοδο στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους παραγωγούς –και όχι μόνο – μέσω της ψηφιακής οδού και αφετέρου με την παραγωγική μετεξέλιξη του εργοστασίου των Οινοφύτων μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας απ’ τα κεντρικά του ομίλου.

Κάτι που όπως εξηγούσε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης του συγκεκριμένου σχεδίου, θα δώσει στην επιχείρηση τη δυνατότητα εντός του 2022 να παράγει και αυτορυθμιζόμενους σταλάκτες οδηγώντας σε μεγαλύτερη καθετοποίηση, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εν τέλει την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, μαζί με τη λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής με βάση την τεχνογνωσία της «μαμάς» Rivulis προωθείται σε βάθος 12μηνου και η επέκταση των αποθηκευτικών υποδομών του εργοστασίου στα Οινόφυτα.

Σήμερα το 20% της παραγωγής που προέρχεται από το εργοστάσιο των Οινοφύτων προορίζεται για την ελληνική αγορά, ενώ το υπόλοιπο 80% κατευθύνεται στο εξωτερικό. Το εργοστάσιο ειδικεύεται στην παραγωγή σταλακτηφόρων σωλήνων καθώς και ολοκληρωμένων συστημάτων άρδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μονάδα παραγωγής των Οινοφύτων αποτελεί το επίκεντρο της επιχειρηματικής μονάδας που διαχειρίζεται μία γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει 43 χώρες του κόσμου από τη Ρωσία έως τη Σαουδική Αραβία και από την Κροατία έως το Πακιστάν με επικεφαλής τον κ. Κυκριλή.

Η εταιρεία τροφοδοτεί απευθείας στον τομέα των πωλήσεων μέσω τεσσάρων εργοστασίων (Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος) που διατηρεί στην εν λόγω επιχειρηματική μονάδα, τα κεντρικά της οποίας βρίσκονται στα Οινόφυτα. Σημειώνεται ότι ένα μέρος δραστηριότητας των Οινοφύτων είναι και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ τρίτος πυλώνας είναι αυτός της παραγωγής σταλακτών (μπεκ), με την Ελλάδα να αποτελεί το δεύτερο εργοστάσιο μαζί με εκείνο του Ισραήλ, που τροφοδοτούν τα υπόλοιπα 16 εργοστάσια του ομίλου ανά τον κόσμο.

Εντός του 2020 η Rivulis – Eurodrip κατάφερε να διατηρήσει τα μεγέθη της στην ελληνική αγορά, ενώ το 2021 καταγράφει ανάπτυξη πωλήσεων που ανέρχεται στο 25%. Βασικό παράγοντα ανάπτυξης αποτέλεσε η συμμετοχή της εταιρείας σε turn key projects μεγάλης στρεμματικής έκτασης στο εξωτερικό, στα οποία αναλαμβάνει τον καθολικό σχεδιασμό και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων άρδευσης, παρέχοντας ταυτόχρονα και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους επενδυτές στον αγροτικό τομέα, για το πώς μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την παραγωγή τους.

Ο όμιλος Rivulis Eurodrip αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στον τομέα της στάγδην άρδευσης με τις πωλήσεις για φέτος να υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 400 εκατ. δολάρια παγκοσμίως. Η εταιρεία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καταγράψει τζίρο 45 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενη ανάπτυξη κατά 25%. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών στη χώρα μας το 2019 ανήλθε στα 39,37 εκατ. ευρώ, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκε και το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Κυκρίλη οι προοπτικές του κλάδου είναι πολύ καλές, αφού στις μεν αναπτυγμένες αγορές το ποσοστό διείσδυσης παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, άρα και τα περιθώρια μεγάλα, στις δε αναπτυσσόμενες υπάρχουν «πολλές παρθένες αγορές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μία απ’ αυτές, όπως είπε, είναι και η αγορά του Ουζμπεκιστάν, όπου έχει ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο κρατικό πρόγραμμα αναβάθμισης της καλλιέργειας και της μεταποίησης βάμβακος.

Η Rivulis σήμερα είναι ένας διεθνής πάροχος καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων μικροάρδευσης που προσφέρει το πλέον διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο στην αγορά, διαθέτοντας μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των T-Tape, Ro-Drip, Hydrogol, D5000 PC, Supertif και Eurodrip Eolos και Eolos Compact.

Ιδρύθηκε το 1966, έχει έδρα στο Ισραήλ και διαθέτει 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, 3 Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο. Το 2017 εξαγόρασε την Eurodrip ενώ από τα τέλη του 2020 το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Rivulis εξαγόρασε ο παγκόσμιος όμιλος επενδύσεων Temasek, η οποία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο με έμφαση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

Πετρέλαιο: Ποιοι και πότε βλέπουν «εκτόξευση» έως στα 100 δολάρια το βαρέλι

ΟΗΕ προς Έλον Μασκ: Πώς θα εξαλείψεις την πείνα με 6,6 δισ. δολάρια

Από γιοτ μέχρι… πίνακες πουλάει ο πρόεδρος της Evergrande για να ξεπληρώσει τα χρέη του