search icon

Επιχειρήσεις

Βασίλης Ανυφαντάκης (Ίλυδα): «Καύσιμα» έως 10 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό και διεκδίκηση νέων έργων του RRF

«Χρηματοδοτικό εργαλείο» χαρακτηρίζει η διοίκηση το δάνειο που ενέκρινε η έκτακτη Γ.Σ. Απόφαση για αυτόνομες συμμετοχές σε διαγωνισμούς - Τι ανέφερε ο CEO της εισηγμένης για stock option και ΑΜΚ

Ανοδική πορεία καταγράφουν στον κλάδο της πληροφορικής και οι εταιρείες μικρότερου μεγέθους, όπως η Ίλυδα, η οποία αξιοποιεί τις ευκαιρίες της εποχής και αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης με ένα από τα 3 θέματά της την έγκριση της δυνατότητας έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους έως 10 εκατ. ευρώ μετατρέψιμου σε μετοχές για διάστημα 5 ετών (σ.σ. δόθηκε χθες η σχετική εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο) προκάλεσε αίσθηση αρχικά στην αγορά, καθώς το ποσό υπερβαίνει τα Ίδια Κεφάλαια της.

Γιατί, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την πιθανότητα της μελλοντικής εισόδου νέου μετόχου και αλλαγών στην μετοχική της σύνθεση. Διευκρινίστηκε πάντως ότι διατηρείται και δεν καταργείται το δικαίωμα των παλαιών μετόχων. Θεωρητικά, με τα «καύσιμα» έως 10 εκατ. ευρώ διασφαλίζεται μια αυξημένη ρευστότητα για την περίπτωση της υλοποίησης ενός σημαντικού επενδυτικού σχεδίου ή για την εκδοχή μιας εξαγοράς…

Όμως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Βασίλης Ανυφαντάκης, αλλά και βασικός μέτοχος με ποσοστό 50%, εξήγησε ότι κύριο σκοπό της κίνησης αποτελεί η δημιουργία ενός οικονομικού αποθέματος, έτσι ώστε η Ίλυδα να καταφέρει να διεκδικήσει και αυτόνομα (και όχι μόνο μέσα από τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικά σχήματα διαφόρων διαγωνισμών) σε παράλληλο χρόνο κάποια από τα εναπομείναντα ψηφιακά έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, περισσότερο στους τομείς της εξειδίκευσής της (Παιδεία και Υγεία), όπως ο ίδιος ανέφερε, πριν από το deadline της 31ης Οκτωβρίου του 2025.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να τα χρηματοδοτήσει (project finance) και να τα υλοποιήσει, χωρίς το άγχος και το οικονομικό ρίσκο από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές από το RRF, να κάνει τα πάσης φύσεως έξοδα που απαιτούνται (π.χ. σε υλικά, σε προσλήψεις ή μισθοδοσίες εξειδικευμένου προσωπικού κ.ά.) και να αυξήσει τα προβλεπόμενα μελλοντικά έσοδά της.

«Η σκέψη πίσω από αυτό είναι η εξής: η εταιρεία μπαίνει σιγά, σιγά σε έργα του δημοσίου. Ήδη διεκδικούμε ορισμένα από τα υπόλοιπα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με αρκετά πιεστικά χρονικά περιθώρια είναι αλήθεια και αισιοδοξούμε να πάρουμε ένας μέρος τους. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί ίσως να κάνουμε και μια σύμπραξη σε ένα άλλο σχήμα. Οπότε εκεί, αν τα έργα δημοσίου αργούν να πληρωθούν, θα έχουμε πρόβλημα. Αν δοθεί παράταση, που λένε δεν δίνουν, θα πάνε πίσω μια χρονιά οι παραλαβές για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά το ίδιο και οι πληρωμές. Για αυτό τον λόγο λέμε λοιπόν να έχουμε ένα «μαξιλαράκι» για να μην εκτεθούμε. Είναι μια σκέψη, όχι ότι θα γίνει οπωσδήποτε. Αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα. Διαθέτουμε ταμείο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Εάν προχωρήσουν και αυτά τα έργα που διεκδικούμε, τα καινούργια, τότε μπορεί να ζοριστούμε.», ανέφερε ο κ. Ανυφαντάκης.

«Μόνοι μας σε Υγεία και Παιδεία»

Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με σκοπό να διεκδικήσει και να υλοποιήσει η εισηγμένη νέα έργα, όπως συμπλήρωσε συνεργάτης του CEO της Ίλυδας στη διάρκεια της Γ.Σ., με την προοπτική της εισόδου ενός επενδυτή ως μετόχου μειοψηφίας.

Ερωτηθείς για την συγκεκριμένη επιλογή, της έκδοσης ενός ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες, ο κ. Ανυφαντάκης συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι με αυτό τον όρο, επειδή και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας είναι αρκετά καλά, πιο εύκολα θα βάλει τα χρήματά του ένας ιδιώτης αν χρειαστεί. Σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και για να είμαστε έτοιμοι, πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τα κατάλληλα εργαλεία. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία για να διεκδικήσουμε και μόνοι μας έργα στους τομείς της εξειδίκευσής μας, στην Παιδεία και την Υγεία. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μας. Επικρατεί μεγάλη κινητικότητα στην πληροφορική και έχουμε τη βάση να διεκδικήσουμε έργα, την οποία δεν είχαμε πριν από δυο χρόνια».

Ο επικεφαλής της Ίλυδας πρόσθεσε ακόμα ότι θα ενεργοποιηθεί και φέτος το πρόγραμμα των stock option «με γνώμονα τη νέα γενιά», διότι απέδωσε όπως φάνηκε από την πορεία της εταιρείας και προσφέρει κίνητρο για την είσοδο νέων στελεχών στην εισηγμένη. Σε μια περίοδο μάλιστα που εξακολουθεί να υφίσταται το πολύ σοβαρό ζήτημα των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη για τον κλάδο της πληροφορικής, απέναντι σε έναν τεράστιο όγκο έργων.

Το πρόγραμμα επιβράβευσης των στελεχών (μέλη του Δ.Σ., διευθυντές και προσωπικό) της εταιρείας μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) έλαβε έγκριση με ανώτατο το 4% επί του μετοχικού κεφαλαίου της και διετή υποχρέωση διακράτησης των μετοχών τουλάχιστον, ενώ ψηφίσθηκε και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 2.035.379,70 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και διανομής δωρεάν νέων μετοχών (μία νέα σε κάθε δύο παλαιές).

Η Ίλυδα διατηρεί ένα ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων αθροιστικής αξίας πάνω από 8 εκατ. ευρώ και εάν υπογραφεί εντός του Νοεμβρίου ή λίγο αργότερα άλλη μια σύμβαση «σε αναμονή» για project του Υπουργείου Υγείας την οποία περιμένει η εταιρεία σε σύμπραξη με τη Nova (μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, αξίας 7 εκατ. ευρώ), τότε το ποσό θα ανέβει σε αρκετά πιο ψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την διοίκηση.

Η εισηγμένη ανέλαβε επίσης την μηχανοργάνωση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας (φοιτητολόγιο) για το υπουργείο Παιδείας, με budget περίπου 11 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ, χρηματοδοτούμενο από το RRF, σε κοινοπραξία με τη Vodafone, με το ποσοστό της πρώτης να ανέρχεται σχεδόν σε 80%.

Ρυθμοί ανάπτυξης 35%

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Ίλυδα εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 2.823.169 ευρώ (αυξημένο σε ποσοστό 35%) από 2.090.763 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, με μικτά κέρδη 1.747.473 ευρώ (+42%) από 1.230.124 ευρώ και καθάρα κέρδη μετά από φόρους 1.149.456 ευρώ (+79%) από 643.325 ευρώ.

Τα EBITDA ανήλθαν δε σε 1.611.179 ευρώ το εξάμηνο του 2024 από 910.658 ευρώ το 2023.

Παράλληλα, το σύνολο του ενεργητικού της έφτασε τα 10.254.472 ευρώ (+11%) και των Ιδίων Κεφαλαίων της τα 9.206.983 ευρώ (+32%). Η διαφορά στα μεγέθη είναι θεαματική, αν συγκριθούν τα φετινά αποτελέσματα της μικρής εισηγμένης με προηγούμενες χρήσεις, καθώς για παράδειγμα πέρσι τα έσοδα της παρουσίασαν μηδενική αύξηση (!) έναντι του 2022 και πρόπερσι μόλις 3% έναντι του 2021. Επίσης, το 2023 η Ίλυδα είχε αύξηση 27% στα μικτά κέρδη της, αλλά και μεγάλη πτώση σε επίπεδο καθαρών κερδών μετά από φόρους (-46%).

Διαβάστε ακόμη

COP29: Νέος, επιθετικότερος στόχος αντιμετώπισης της ρύπανσης από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά

Golden Visa: Παράταση για 3.000 υποθέσεις ακινήτων για να «σωθούν» 750 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο event του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη με VIP, συλλέκτες και τις οικογένειες Εμπειρίκου και Νιάρχου (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version