search icon

Επιχειρήσεις

Βαγγέλης Τσάπας: Η πτώση του Hellenic Coin, το μπάσκετ, η απουσία και τα σενάρια

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της HNC Revolution και της ΚΑΕ Ιωνικός ο οποίος δημιούργησε το Hellenic Coin, το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα - Οι πληροφορίες περί «εξαφάνισης» και η παρέμβασή του

Το όνομα του Βαγγέλη Τσάπα κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και στην πιάτσα του ελληνικού μπάσκετ.

Ο ιδιοκτήτης της HNC Revolution και της ΚΑΕ Ιωνικός Νικαίας –ομάδας της Basket League-, χρηματιστής με δραστηριότητες και στα ναυτιλιακά και το γιότινγκ κατά το πρόσφατο παρελθόν, δημιούργησε από το 2015 ένα κρυπτονόμισμα εναλλακτικό του ευρώ και ανάλογο του Bitcoin, το Hellenic Coin (HNC) και ως τώρα τουλάχιστον, αυτά τα 6 χρόνια, δεν είχε δώσει κάποια δικαιώματα. Μέχρι που η… 48ωρη «εξαφάνιση» του προκάλεσε «θόρυβο», ανησυχίες σε δεκάδες επενδυτές και πολλά σενάρια, τα οποία ο ίδιος φέρεται να διαψεύδει.

Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, αλλά δηλωμένος οπαδός του …ΠΑΟΚ, ο Βαγγέλης Τσάπας επιχείρησε να κάνει την δική του «επανάσταση» στον χώρο των συναλλαγών, από την χρονιά που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα capital controls εν μέσω μνημονίων. Τυχαίο το timing; Ίσως όχι…

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το HNC είναι το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα με τεχνολογία (blockchain) ανοιχτού κώδικα, με στόχο να εισαχθεί σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, και να γίνει, όπως υποστήριζε ο εμπνευστής του σε συνέντευξή του πριν από μερικούς  μήνες «ο καταλύτης ενός νέου οικοσυστήματος που θα γεφυρώνει τον ψηφιακό με τον συμβατικό κόσμο».

Αυτό δεν είναι το μόνο το οποίο υπόσχεται. Σε μια εποχή που το «οικοσύστημα» των  κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να περιβάλλεται από ένα μυστήριο και μια καχυποψία, το Hellenic Coin προβάλλεται από τους ανθρώπους της εταιρείας ως «το μονοπάτι προς πραγματική οικονομία», με «μοναδική αποστολή του HNC να εισέλθει σε αυτήν και να γίνει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό μέσο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα».

Κόντρα στις φήμες των τελευταίων ωρών, η HNC του Βαγγέλη Τσάπα δηλώνει ότι «στοχεύει να παρέχει ένα περιουσιακό στοιχείο διπλής χρήσης, πλήρως διαφανές, το οποίο συνδυάζει έναν εξαιρετικά γρήγορο και ασφαλή εναλλακτικό τρόπο πληρωμής καθώς και ένα επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο», που θα «…είναι ένα από τα πιο φιλικά προς τον χρήστη και εύχρηστα κρυπτονομίσματα σε καθημερινές πληρωμές στον κόσμο».

Κατά τον ίδιο, το HNC είναι πλήρως ανεξάρτητο από οποιονδήποτε κυβερνητικό και κεντρικό τραπεζικό έλεγχο, διαπραγματεύεται σε 5 ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, εκ των οπoίων τα 4 συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Coinmarketcap, είναι διαθέσιμο στο ασφαλέστερο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, e-wallet, το Coinomi και από κάποια στιγμή και σε Pos Terminal ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να καθίσταται ευκολότερες και για τους επιχειρηματίες και για τους καταναλωτές οι συναλλαγές…

Το θρίλερ

Από το μεσημέρι της Τρίτης εξελίσσεται ένα «θρίλερ». Με τις πληροφορίες να φέρουν μεταξύ των επενδυτών που… ψάχνουν τον ιδιοκτήτη της HNC Revolution σημαντικά ονόματα της αγοράς και αρκετούς μπασκετμπολίστες και την τιμή του HNC να καταρρέει χθες έως και κατά 37,22% μέσα στην ημέρα, ο ίδιος μέχρι πρότινος μιλούσε για μια «σταθερή, αξιόπιστη, ασφαλή και αποδεδειγμένη τεχνολογία» και «πεπεισμένος ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας».

Οι φήμες τον εμφάνιζαν, όμως, να έχει πείσει τους υποψηφίους επενδυτές να του δώσουν χρήματα προσφέροντας αποδόσεις 20%, αφήνοντας πίσω του μεγάλα χρέη και τελικώς να χάνονται τα… ίχνη του, με το κινητό του απενεργοποιημένο και τους στενούς συνεργάτες του να αναζητούν τόσο εκείνον, όσο και τη σύζυγο και την κόρη του, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Χωρίς να έχει δηλωθεί επισήμως οτιδήποτε προς την αστυνομία από το περιβάλλον του, ο επιχειρηματίας ενημερωμένος προφανώς για τον …χαμό, υποχρεώθηκε να πάρει θέση και δήλωσε στο αθλητικό site SDNA «δεν υπάρχει κανένα θέμα εξαφάνισής μου. Υπάρχει ένα σοβαρό οικογενειακό θέμα και μέσα στις επόμενες μέρες θα επανέλθω στη γνώριμη καθημερινότητά μου. Όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας του Ιωνικού, το ΔΣ τρέχει την ομάδα κανονικά».

Κατ’ άλλες πηγές, τα περί «οικογενειακού προβλήματος» δεν επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον άμεσα, με την πρόεδρο της ΚΑΕ Χριστίνα Σκέντζιου να επιστρέφει εσπευσμένα από το Βέλγιο όπου βρισκόταν για αγώνα της ομάδας και μέλη του Δ.Σ. να μιλούν για ενδεχόμενες παραιτήσεις τους…

Οι 7 χορηγοί

Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με την «εισβολή» των κρυπτονομισμάτων στην «αθλητική βιομηχανία» το newmoney είχε αναφερθεί στο …ελληνικό παράδειγμα της ΚΑΕ με βασικό χορηγό της την εταιρεία που διαχειρίζεται Hellenic Coin, το logo του οποίου εμφανίζεται τόσο στην επίσημη ονομασία της ομάδας της, όσο και στη διαφήμιση της φανέλας από τον περασμένο Αύγουστο, στη θέση του δικτύου διαγνωστικών κέντρων Affidea.

Οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετήσει μια «συνήθεια» η οποία επικρατεί αρκετές δεκαετίες στο εξωτερικό –στην Ιταλία, ίσως, περισσότερο- παραχωρώντας τα δικαιώματα ονοματοδοσίας τους σε εταιρείες χορηγούς, με στόχο να εξασφαλίσουν ένα καλό έσοδο για να «σηκώσουν» τα οικονομικά βάρη της δύσκολης αυτής εποχής. Στο φετινό πρωτάθλημα της Basket League 2021-22 μάλιστα παρατηρείται κάποιο ρεκόρ, καθώς από τις 13 συνολικά ΚΑΕ οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό, οι 7 (ποσοστό 54%) εμφανίζουν σπόνσορα δίπλα στο όνομα του συλλόγου:

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, Λαύριο Megabolt, Κολοσσός H Hotels, Απόλλων Πατρών Oscar, Ιωνικός HNC Revolution, Περιστέρι Vitabiotics, ΠΑΟΚ Μateco.

Οι 6 ΚΑΕ που δεν διαθέτουν χορηγό ονοματοδοσίας είναι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Προμηθέας, ο Άρης, ο Ηρακλής και η Λάρισα.

Ο Βαγγέλης Τσάπας –ένας εκ των χορηγών αυτών- παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, αθλητής και ο ίδιος σε πιο νεαρή ηλικία, αλλά και προπονητής και παράγοντας, θεωρείται ένας… μπασκετάνθρωπος, που ηγήθηκε του «θαύματος» στον Φάρο Κερατσινίου και τον οδήγησε από τα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι την Α1 και τον τελικό κυπέλλου, αφεντικό από πέρσι στον ιστορικό Ιωνικό. Και στήριξε τις ομάδες του οικονομικά, με τις δυνάμεις που διέθετε.

Στο τζάμπολ του 2020, βέβαια, το οποίο ήρθε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, λόγω των  προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ως το «παρά πέντε» δυο από τις ομάδες της Α1, η μια ο Ιωνικός Hellenic Coin, χρειάσθηκε ένα «τρέξιμο» μερικών ημερών από τους Νικαιώτες για να καταφέρουν να παρουσιάσουν πλήρη φάκελο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να εξασφαλίσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Οι όποιες ελλείψεις καλύφθηκαν, οι άδειες δόθηκαν από την ΕΕΑ και «όλα καλά» τότε, χωρίς να δοθούν βέβαια πολλές εξηγήσεις για το τι ακριβώς είχε συμβεί…

Να σημειωθεί, τέλος, πως το Hellenic Coin διαπραγματεύεται σήμερα στα 0,87 δολάρια, από τα 1,94 δολάρια στις 12 Οκτωβρίου, έχοντας χάσει τον τελευταίο μήνα άνω του 50% της αξίας του, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι θα γίνει με όσους αποκλείστηκαν ή πήραν λιγότερα χρήματα

Το… master της HotelBrain μέσα στην πανδημία – Στόχος χαρτοφυλάκιο 100 ξενοδοχείων το 2023

Επιστράτευση: Τηλεδιάσκεψη για να βρεθούν γιατροί για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Exit mobile version