Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου του κύκλου, το Start at Upstream επιστρέφει. Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα 12μηνης έμμισθης πρακτικής άσκησης για μηχανικούς λογισμικού (software engineers) της Upstream, της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.
Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κανείς στο πρόγραμμα είναι να έχει πτυχίο ή να ολοκληρώνει τις σπουδές του στην επιστήμη των υπολογιστών, την πληροφορική, τον προγραμματισμό ή κάποιον παρεμφερή τομέα. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα, αφού στην Upstream εργάζονται άτομα 30 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ δραστηριοποιείται εμπορικά σε περισσότερες από 45 χώρες ανά τον κόσμο.
Όπως και κατά τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, έτσι και κατά τον δεύτερο, η εταιρεία προτίθεται να εντάξει στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξής της στην Αθήνα δέκα από τους υποψηφίους. Πέντε από αυτούς ή αυτές θα εκπαιδευτούν και θα εργαστούν ως back-end Java developers και πέντε ως full-stack web developers. Η επιλογή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα γίνει κατόπιν μιας διαδικασίας αξιολογήσεων και συνεντεύξεων, μέσα από την οποία οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Upstream, το αντικείμενο και τους ανθρώπους της εταιρείας.
H Chief Technology Officer της εταιρείας, Ναταλία Μήλα, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διοργανώνουμε και πάλι το Start at Upstream. Κατά το προηγούμενο πρόγραμμα, μείναμε πολύ ικανοποιημένοι τόσο από την ανταπόκριση των υποψηφίων, καθώς δεχτήκαμε εκατοντάδες βιογραφικά εν μέσω καλοκαιριού, όσο και από το επίπεδο των επιτυχόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι επτά από τα παιδιά που συμμετείχαν, συνεχίζουν μαζί μας και μετά το πέρας του 12μηνου προγράμματος».
«Θεωρούμε πως είμαστε το ιδανικό περιβάλλον για να ξεκινήσει κάποιος την καριέρα του ως προγραμματιστής. Μπαίνοντας στην Upstream, εντάσσεται σε μια ομάδα 120 μηχανικών λογισμικού, που εργάζονται πάνω σε πολλά διαφορετικά projects χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες. Είναι πάρα πολλά τα παιδιά που ξεκίνησαν μαζί μας και έχουν σταδιοδρομήσει στον κλάδο», συνέχισε η CTO της Upstream.
Οι δέκα προγραμματιστές (προγραμματίστριες) που θα επιλεγούν θα ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση τον Νοέμβριο. Για τους δύο πρώτους μήνες αυτή θα περιλαμβάνει εντατική εκπαίδευση πάνω σε μια διαφορετική θεματική προγραμματισμού σχεδόν κάθε μέρα. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κόστιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να παρακολουθήσει κανείς. Μολαταύτα, οι συμμετέχοντες στο Start at Upstream όχι μόνο θα το παρακολουθήσουν δωρεάν, αλλά θα αμείβονται για να εκπαιδευτούν.
Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος τους προγράμματος, θα ενταχθούν στις ομάδες των μηχανικών της Upstream, δουλεύοντας πάνω σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας, που φτάνουν σε 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 μηνών, καθένας από τους 10 developers θα έχει έναν από τους έμπειρους μηχανικούς της Upstream ως μέντορα, προκειμένου να τον καθοδηγεί σε κάθε του βήμα.
«Από τα πρώτα του στάδια το Start at Upstream ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Βρήκα πρόσφορο έδαφος για να εκφραστώ και να εξελιχθώ. Έμαθα να δουλεύω σε νέες ‘hot’ τεχνολογίες, που δεν γνώριζα καθόλου, συνεργάστηκα με εκπληκτικούς ανθρώπους και ανακάλυψα τι σημαίνει να είσαι software engineer σε μια τεχνολογική εταιρεία. Οι μέντορές μας ήταν πάντα εκεί να μας βοηθούν στα πιο απαιτητικά project, να μας εξηγούν τί κάνουμε σωστά και τί λάθος και να μας τονώνουν την ψυχολογία όταν τα πράγματα δυσκόλευαν. Δεν ήταν μια εύκολη διαδρομή, αλλά μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην Upstream δεν θα άλλαζα τίποτα», ανέφερε σχετικά ένας από τους συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου του Start at Upstream, ο Ανδρέας Δεδούσης, που συνεχίζει να εργάζεται στην εταιρεία.
Από την πλευρά της, η Ναταλία Μήλα συμπλήρωσε: «Διεθνώς υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για software engineers. Ωστόσο, επίσης διεθνώς, υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούν οι εταιρείες από τους υποψήφιους εργαζόμενους και αυτές που έχουν οι νέοι πτυχιούχοι βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο. Εμείς με το Start at Upstream αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συνεισφέροντας στη γεφύρωση του χάσματος αυτού».
Διαβάστε περισσότερα
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αυτή η εταιρεία σαρώνει στις πωλήσεις
Γιώργος Λινάτσας: «Nα προετοιμαστούμε για μια πρωτόγνωρη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος»
Εργασιακά: Θεσπίζεται η τετραήμερη εργασία – Τι θα ισχύει για υπερωρίες, διαλείμματα, 8ωρο