Χρειάστηκαν …μόλις 21 μήνες από τότε που ολοκληρώθηκε η χρήση του 2022 ώστε η Ελαΐς Unilever Hellas να βγάλει τις οικονομικές καταστάσεις του 2022! Χθες, και καθώς εξελίσσεται το σίριαλ για το μέλλον των εργαζομένων της εταιρείας μετά τις μαζικές περικοπές που ανακοίνωσε ο Όμιλος στην Ευρώπη που θα επηρεάσουν πολλές θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney, αναρτήθηκε η οικονομική έκθεση στο ΓΕΜΗ.
Αν και η ημερομηνία έγκρισης και υπογραφής από τη διοίκηση της θυγατρικής υπό τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Μαγγιώρο (κεντρ. φωτ.) είναι στις 12 Σεπτεμβρίου ουδεμία αναφορά γίνεται στο μεγάλο πρόγραμμα περικοπών για το οποίο ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το “πακέτο” αποζημίωσης που θα λάβουν όσοι ενταχθούν στα κύματα εξόδου που προγραμματίζονται και μέσω εθελούσιας. Ένδειξη πάντως του κλίματος που επικρατεί είναι η πρόταση με την οποία κλείνει το εισαγωγικό του σημείωμα προς τους μετόχους ο Πρόεδρος της εταιρείας: «Χαιρετίζουμε επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τους εργαζόμενους της Εταιρείας μας, που εργάστηκαν με ζήλο και υπευθυνότητα και προτείνουμε στη Γενική Συνέλευση να εκφράσει την ευαρέσκειά της προς αυτούς».
Οι μέτοχοι πάντως για τη χρήση του 2022 θα λάβει από την Unilever Hellas μέρισμα 9,8 εκατ. ευρώ καθώς μπορεί οι οικονομικές επιδόσεις να εμφανίζονται ελαφρώς χαμηλότερες απ’ αυτές του 2021 εν τούτοις καταγράφεται μία σημαντική κερδοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, και ίσως είναι αυτό που ξεχωρίζει στις οικονομικές καταστάσεις του 2022, το γεγονός ότι πλέον σε αυτές αποτυπώνεται για πρώτη φορά η αλλαγή του επιχειρησιακού μοντέλου στο οποίο προέβη η εμπορική θυγατρική, ώστε να εναρμονιστεί με αυτό του Ομίλου Unilever στην Ευρώπη. Ποια είναι η αλλαγή; Η άμεση πώληση στους πελάτες της των αγοραζόμενων εμπορευμάτων και η μη διατήρηση αποθεμάτων. Κοινώς, στο πλαίσιο της κλασικής μεθόδου τιμολόγησης των πολυεθνικών η εμπορική εταιρεία δεν αγοράζει απ’ τα εργοστάσια, αλλά κεντρικά απ’ την εδρεύουσα στην Ολλανδία Unilever Europe BV και πλέον δεν διατηρεί αποθέματα με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της ελληνικής θυγατρικής ότι πουλάει στους πελάτες της με σταθερό περιθώριο κέρδος, όπως ορίζουν οι διατάξεις του υπ. Ανάπτυξης στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας. Για το ίδιο βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την Unilever Europe BV…
Πάντως στις οικονομικές καταστάσεις η εταιρεία αναφέρει το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ που της επέβαλε το υπ. Ανάπτυξηςια αθέμιτη κερδοφορία, δηλώνοντας πως αυτό έχει πληρωθεί και παράλληλα έχει γίνει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να ακυρωθεί και να επιστραφεί το ποσό.
Ανοικτό είναι και το ζήτημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την τελευταία να της έχει επιβάλει το Μάρτιο του 2009 πρόστιμο 6,646 εκατ. ευρώ με την κατηγορία ότι είχε απαγορεύσει σε οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές. Η εταιρεία έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί εντός της χρονιάς.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Unilever Hellas, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε το 2022 στο ποσό των 342,9 εκατ. ευρώ, έναντι 352,7 εκατ. ευρώ το 2021.
Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) καταγράφουν σημαντική μείωση στα 13,3 εκατ. ευρώ, έναντι 38,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, όπως και τα κέρδη προ τόκων και φόρων (στα 12,1 εκατ. ευρώ, έναντι 37,3 εκατ. ευρώ το 2021).
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 11,7 εκατ. ευρώ, έναντι 36,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.
Σημειώνεται ότι στα προ φόρων αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης 2021 περιλαμβάνεται ποσό 21,8 εκατ. ευρώ ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των σημαντικών συναλλαγών που αφορούσαν στην πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο & Πελαργός καθώς και την πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού «Ekaterra», κατά το μέρος και στο βαθμό που αυτή αφορούσε στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την κατ’ αντιστοιχία μείωση της υπεραξίας της εταιρείας ως προς τα προϊόντα των ως άνω κλάδων.
Τέλος τα αποτελέσματα μετά από τους φόρους ανήλθαν στο ποσό των 10,3 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.
Πάντως η εταιρεία προς αξιοποίηση των διαθεσίμων της προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2023 στην χορήγηση δανείου 30 εκατ. ευρώ προς την συνδεδεμένη εταιρεία Unilever Finance International AG, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 χορηγήθηκε επιπλέον ποσό δανείου 10 εκατ. ευρώ. Το δάνειο έχει διάρκεια ενός έτους ανανεούμενο.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Unilever εκτός από τη Ελαΐς Unilever Hellas διαθέτει δυο ακόμη εταιρείες στην ελληνική αγορά: την Unilever Knorr, στην οποία υπάγεται το εργοστάσιο του Ρέντη, και την Unilever Logistics, που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση, διαχείριση και διανομή των προϊόντων της πολυεθνικής μέσα απ’ τα δύο κέντρα διανομής στην ελληνική αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Ολιβιέ Μισελί: «H Data4 έχει έτοιμο και δεύτερο σχέδιο επένδυσης €300 εκατ. στην Ελλάδα»
Tα επιτόκια φρενάρουν την τραπεζική άνοδο στο Χρηματιστήριο
Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται – Εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, τι θα αλλάξει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα