search icon

Επιχειρήσεις

Uni Systems: Τα αυξημένα έσοδα και ο μεγάλος στόχος των €300 εκατ.

Οι υπηρεσίες πληροφορικής πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών αλλά και EBITDA στο εννεάμηνο για τον όμιλο Quest. Η στρατηγική, οι προοπτικές, τα σχέδια, το ανεκτέλεστο-«μαμούθ»

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο εσόδων αλλά και EBITDA πέτυχε ο κλάδος των υπηρεσιών πληροφορικής, με «αιχμή του δόρατος» την θυγατρική Uni Systems, στο εννεάμηνο του 2024 για τον όμιλο Quest.
Οι επιδόσεις του συγκεκριμένου τομέα έδειξαν μάλιστα μια αρκετά δυνατή… επιτάχυνση σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του εξαμήνου, όπως και με αυτά του πρώτου τριμήνου. Συνεπώς αναμένεται με ενδιαφέρον με ποιον τρόπο θα κλείσει η χρονιά, καθώς συνηθίζεται το finish (4ο τρίμηνο) να εμφανίζει πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2023 μάλιστα η πληροφορική (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) ξεπέρασε την αρχική πρόβλεψη (σ.σ. για 190+ εκατ. ευρώ) και κατέληξε σε έναν κύκλο εργασιών 214,185 εκατ. ευρώ, έναντι 175,867 εκατ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί σε παρουσίαση της εταιρείας τον Μάιο του ’23, ο πήχης των πωλήσεων έχει τοποθετηθεί στα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου έως το 2026 και η μέχρι τώρα πορεία της την διατηρεί σαφώς «εντός του μεγάλου στόχου».
Αν ληφθεί υπόψη ότι στην πενταετία προ πανδημίας (και πριν από την έναρξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά) η Uni Systems «έγραψε» έσοδα 114,679 εκατ. ευρώ (χρήση 2019) και μόλις 64,9 εκατ. ευρώ προ δεκαετίας (χρήση 2014), οδεύει προς διπλασιασμό, αντίστοιχα, και τετραπλασιασμό των μεγεθών της σε αυτές τις περιόδους.

Στο εννεάμηνο η Uni Systems «έγραψε» τζίρο 175,521 εκατ. ευρώ έναντι 146,574 εκατ. ευρώ πέρσι.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη δυναμική, όσο και τις προοπτικές της θυγατρικής του ομίλου Quest:

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι υπηρεσίες πληροφορικής είχαν αύξηση εσόδων και EBITDA της τάξης του 10,3% και μείωση -1,8%, στο εξάμηνο αύξηση και στις δυο κατηγορίες 17,4% και 7,4% και στο εννεάμηνο «ανέβασαν ταχύτητα» σε 19,7% και 15,3%.
Πέρα από το ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα πέτυχε το ρεκόρ εννεαμήνου σε σχέση με τις υπόλοιπες για τον όμιλο (εμπορικές, ταχυδρομικές, παραγωγή ενέργειας) στην ποσοστιαία αύξηση σε έσοδα και EBITDA, υστέρησε σε κέρδη προ φόρων (+9,7%) και κέρδη μετά από φόρους (+3,1%) μόνο έναντι των ΑΠΕ (+13,5% και 15,8%) όπου οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες, όπως και έναντι της ACS στα κέρδη μετά από φόρους (+6,8% για την θυγατρική στις ταχυμεταφορές/ταχυδρομικές υπηρεσίες).
Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που δέχονται πιέσεις από διάφορες αιτίες οι κερδοφορίες των ομίλων της πληροφορικής.

Το ΧΑ, οι θυγατρικές, η επόμενη μέρα

Η Uni Systems έχει αποτελέσει πολλές φορές θέμα συζήτησης στην αγορά κατά το παρελθόν λόγω των επιδόσεων της, με συνηθέστερη ερώτηση αν θα μπορούσε να εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά η απάντηση μέχρι στιγμής είναι πάντα αρνητική, ως προς τις προθέσεις της διοίκησης του ομίλου.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εταιρείας, με CEO τον Γιάννη Λουμάκη, θεωρείται η έντονη εξωστρέφειά της, καθώς το 50% περίπου των εσόδων της προέρχεται σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια από έργα και συνεργασίες στο εξωτερικό και σε επίπεδο Ε.Ε.
Νέες προοπτικές ως προς τις διεθνείς δραστηριότητές της Uni Systems «γεννά» η είσοδός στη λίστα για τα έργα πληροφορικής του ΝΑΤΟ και η αναζήτηση ευκαιριών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι η ένωση εταιρειών Cosmote – Uni Systems επιλέχθηκε από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής (NCIA) του NATO, μέσω πενταετούς πλαισιακής συμφωνίας για τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (Η NCIA είναι ο κόμβος τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ).

Η εταιρεία διατηρεί δε 5 θυγατρικές στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ρουμανία), που της προσφέρουν πρόσβαση σε μεγάλες αγορές.
Το γεγονός ότι σε πάγια βάση η Uni Systems διαθέτει ένα από τα δυο μεγαλύτερα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβασιοποιημένων έργων ομίλων του κλάδου στη χώρα (από υπογεγραμμένες συμφωνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό), πάνω από 500 εκατ. ευρώ σήμερα (και 560 εκατ. ευρώ στο peak του) της εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα για την επόμενη της μέρα, σε συνδυασμό με την διαρκή επέκτασή των δραστηριοτήτων και του πελατολογίου της εκτός συνόρων.

Στην ελληνική αγορά διαθέτει επίσης ισχυρό αποτύπωμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για τους παραπάνω λόγους, οι καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από το RRF, άρα και στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, δεν πτόησαν την εταιρεία-«ναυαρχίδα» του Θεόδωρου Φέσσα στην πληροφορική (την οποία ο ίδιος αποκαλεί «διαμάντι»).

Εξαγορές και startup

Ιδιαίτερα ενεργή είναι η Uni Systems και στον τομέα των εξαγορών, όπου φέτος πραγματοποίησε διπλό επενδυτικό «χτύπημα». Αρχικά, με την αύξηση του ποσοστού της στην Intelli Solutions κατά 30% (ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 90% της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας) με τίμημα 4,8 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στην startup Compellio με έδρα το Λουξεμβούργο, μια deep tech εταιρεία στον τομέα του Asset Tokenization.

Νωρίτερα, είχε επενδύσει σε άλλες 3 ανερχόμενες ελληνικές startups, τις PROBOTEK, Optechain, Museotek, σε βάθος 3,5 ετών, από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι αναζητήσεις για νέες ευκαιρίες εξαγορών δεν σταματούν από την πλευρά της Uni Systems, με κριτήρια -όπως έχει αναφέρει ο κ. Λουμάκης σε συνέντευξή του στο newmoney– οι εταιρείες-στόχοι να κατέχουν ισχυρή τεχνολογική βάση, εσωτερικά ανεπτυγμένες λύσεις IP, στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται και να ταυτίζεται με το στρατηγικό της σχέδιο ανάπτυξης, και, οπωσδήποτε, διεθνή προοπτική.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο Μητσοτάκης κλείνει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο – Η αντεπίθεση σε Σαμαρά και Καραμανλή

«Tέλος εποχής» για πάνω από 600 συναλλαγές από 1η Δεκεμβρίου

Σπάνε ρεκόρ τα επιχειρηματικά deals το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version