Μια εταιρία η οποία εξαγοράστηκε το αρκετά μακρινό πλέον 2006, σε μια αγορά που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τότε ότι θα παρουσίαζε σήμερα τόσο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτελεί ένα από τα πιο «γερά χαρτιά» στα χέρια ενός Έλληνα επιχειρηματία όπως ο Θεόδωρος Φέσσας.
Η Uni Systems θεωρείται η «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest στην πληροφορική, έναν κλάδο αιχμής για την ελληνική οικονομία όπου θα κατευθυνθούν κονδύλια άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά για τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης ψηφιακά έργα, χωρίς να υπολογίζεται η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και από το εξωτερικό.
Όχι μόνο λόγω της σημαντικής συνεισφοράς της στα έσοδα και την κερδοφορία του, αλλά και για τις πολύ μεγάλες προοπτικές που διατηρεί για τα επόμενα… αρκετά χρόνια.
Από τις ενοποιημένες πωλήσεις του 1 δισ. και 32 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2022 οι υπηρεσίες πληροφορικής εισέφεραν τα 176 εκατ. ευρώ με αύξηση +15% (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi), ενώ ήταν η πιο κερδοφόρα δραστηριότητα πέρσι (12,8 εκατ. ευρώ προ φόρων και EBITDA 16,1 εκατ. ευρώ , με επίδοση +27% αντίστοιχα και +29% σε σύγκριση με το 2021).
Το Uni Systems Group βρίσκεται παράλληλα εκ νέου σε τροχιά εξαγορών για το 2023 με επενδυτικό προϋπολογισμό minimum 10 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν μέσα από τις επαφές οι οποίες ήδη γίνονται σε διάφορα μέτωπα.
«Είμαστε αρκετά ενεργοί, βλέπουμε πάρα πολλές εταιρίες. Τα μεγέθη που κοιτάζουμε είναι μικρομεσαία κυρίως στον κλάδο της πληροφορικής. Γιατί εκεί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερο «βάθος», σε ορισμένες πιο εξειδικευμένες περιοχές, οι οποίες έχουν και καλυτέρα περιθώρια κέρδους», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO του ομίλου Quest Απόστολος Γεωργαντζής στο περιθώριο της πρόσφατης παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων.
Ο τομέας των IT Services κατατάσσεται ως ο leading IT integrator της εγχώριας αγοράς με μερίδιο περίπου 20%, παρουσία σε 30 χώρες, με το 50% των εσόδων του να προέρχεται από το εξωτερικό και το 80% από υπηρεσίες, με περισσότερους από 600 μεγάλους πελάτες από όλους τους κλάδους εντός και εκτός συνόρων και προσωπικό από 1.280 ατόμων. Οι προβλέψεις μιλούν για διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023, με το ανεκτέλεστο-ρεκόρ των 550 εκατ. ευρώ να «υπόσχεται» ουσιαστικά τη διατήρησή τους για τα επόμενα 2 έως 4 χρόνια.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, έχει εξηγήσει πως από αυτό το «απόθεμα» 300 εκατ. ευρώ συνδέονται με μεγάλα έργα στο εξωτερικό, 100 εκατ. ευρώ αφορούν υπογεγραμμένες συμβάσεις του RRF και επιπλέον η εταιρία διεκδικεί ή θα διεκδικήσει διαγωνισμούς αξίας πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Τόνισε δε ότι από τα projects για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα δεν έχει «γραφτεί ούτε ευρώ στα έσοδα του 2022» και πρόσθεσε «άρα όλα αυτά είναι μπροστά μας», όπως συμβαίνει και για τους περισσότερους ομίλους πληροφορικής στην Ελλάδα.
Έκανε λόγο για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες και αυτές οι οποίες θα προκύψουν αναπόφευκτα εξ αιτίας των επερχόμενων εθνικών εκλογών της 21ης Μαϊου, αλλά και για την προσπάθεια των αρμοδίων φορέων να επιταχύνουν την ροή υλοποίησης των έργων ψηφιοποίησης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεώρησε θετικό δε ότι δεν παρατηρούνται ενστάσεις σε διαγωνισμούς, καθώς είναι πολλά τα έργα αυτά, όπως και τα χρήματα και η κάθε εταιρία του κλάδου γνωρίζει προς τα που θα κατευθυνθεί.
Η εταιρία-πρότυπο
Αν για τον όμιλο Quest ο εμπορικός τομέας αποφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα, αυτός της πληροφορικής είναι ο πλέον κερδοφόρος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πορεία μιας θυγατρικής που εξαγοράστηκε πριν από 1,5 χρόνο, στο τέλος του 2021, και λειτουργεί ως πρότυπο –κατά τα φαινόμενα- για τις νέες επενδύσεις σε άλλες εταιρίες του κλάδου.
Η Intelli Solutions εμφανίζει τζίρο περίπου 5 εκατ. ευρώ και 30% λειτουργική κερδοφορία και όπως τονίσθηκε «πηγαίνει πολύ καλά, διαθέτει πολύ καλές προοπτικές και αντίστοιχη εικόνα ελπίζουμε ότι θα έχουν στο μέλλον και οι υπόλοιπες περιπτώσεις που μας ενδιαφέρουν, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».
Η Uni Systems, υπενθυμίζεται, έχει επενδύσει και σε ανερχόμενες start-ups, όπως η PROBOTEK και η Optechain. Πέρα από τη διεκδίκηση έργων από το «πακέτο» των 2 δισ. ευρώ του RRF, είτε μόνη της είτε ως μέλος κοινοπραξιών, η Uni Systems επιδιώκει την περαιτέρω επέκτασή της και στις τεχνολογικές αγορές του εξωτερικού, όπου έχει διευρύνει το «εκτόπισμά» με την ίδρυση πέντε θυγατρικών στην Ευρώπη, στη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, το Λουξεμβούργο και το Μιλάνο.
Όπως όλες οι επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα, έτσι και η Uni Systems παρότι απασχολεί πολλές εκατοντάδες εργαζομένων, δεν παύει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των έργων που τελούν υπό υλοποίηση και να αναζητά τις κατάλληλες λύσεις.
Η εταιρία- «ναυαρχίδα» για τον όμιλο Quest στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής εκτιμάται πώς δεν θα αργήσει να «σπάσει» το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ στα ετήσια έσοδά της, με δεδομένο ότι προσεχώς θα αποτυπωθούν στα μεγέθη της και αυτά του RRF:
«Μεγαλώνουμε και στο εξωτερικό, η ζήτηση είναι διαρκώς αυξανόμενη και οι προοπτικές πολλές. Η πανδημία επιτάχυνε το Digital Transformation και όλοι γίνονται πιο ψηφιακοί, κάτι το οποίο ισχύει και για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις», σχολιάστηκε.
Για τον επίλογο: Για άλλη μια φορά τα τελευταία δυο ή τρία χρόνια τέθηκε το ερώτημα αν εξετάζεται η αυτόνομη εισαγωγή της Uni Systems στο Χρηματιστήριο, αλλά η απάντηση δεν άλλαξε. Δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοιο σχέδιο…
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: «Πιάνουν θέση» οι μνηστήρες για το ακίνητο της Sotris στον Ελαιώνα (pics)
Δέκα έργα στον τουρισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις