Μηνύματα ενότητας, άνοιγμα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σαφείς αλλά και έμμεσες αιχμές και παρουσίαση ενός σχεδίου με τρεις πυλώνες στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός fund απ’ το ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Το «μενού» της χθεσινής εκδήλωσης για τους εκπροσώπους του Τύπου που διοργάνωσε η Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) κα Ιουλία Τσέτη ήταν αρκετό για να σκιαγραφήσει τις προθέσεις της στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΕΒ στις εκλογές της 18ης Ιουνίου.
«Είμαι η Τζούλια Τσέτη και είμαι υποψήφια Πρόεδρος στο ΣΕΒ (…) Καταθέτω μια υποψηφιότητα χωρίς σκελετούς στη ντουλάπα, έχοντας μια εταιρεία με έμφαση στην εξωστρέφεια και την προσφορά», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Τσέτη υπογραμμίζοντας ότι η υποψηφιότητά της βασίζεται στο τρίπτυχο, συμπεριληπτικότητα, εξωστρέφεια και προώθηση της συνδεσιμότητας των επιχειρήσεων, με παράλληλη ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης.
Υποσχέθηκε δε «ανοικτές πόρτες για όλους» τους επιχειρηματίες στο ΣΕΒ όπως επίσης και μεγαλύτερη διαφάνεια και εξωστρεφή επικοινωνία του Συνδέσμου τονίζοντας με έμφαση: «θέλω να είμαι ο Βιομήχανος της διπλανής πόρτας».
«Δείτε τι έγινε με τις εκλογές την Κυριακή. Ήταν μια σιωπηλή διαμαρτυρία γιατί δεν ενδιαφερόμαστε να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εγώ λοιπόν θα αναλάβω την ευθύνη να επιλύσω προβλήματα του επιχειρείν. Αυτά που μας υποσχέθηκαν αλλά ποτέ δεν έκαναν πράξη, αδιαφόρησαν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Δεσμεύομαι για την διασύνδεση όλων των επιχειρήσεων. Άλλωστε μια βιομηχανία για να αναπτυχθεί έχει υποχρέωση να έρθει σε επαφή με άλλες, να βασιστεί σε άλλες πιο μικρές. Η μεγάλη επιχείρηση έχει ηθική υποχρέωση, ερευνητική υποχρέωση να πριμοδοτήσει και να χρηματοδοτήσει αυτή την εταιρία, τη μικρή εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει έμφαση σε αυτό, στο ΣΕΒ, με ιδιαίτερη τη συνεισφορά του κ. Μ. Βερεμη και του κ. Δ. Παπαλεξόπουλου που έχουν κάνει δουλειά σε αυτόν τον τομέα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι στις δεσμεύσεις της εν όψει των εκλογών στο ΣΕΒ συμπεριλαμβάνεται το χτίσιμο “οικοσυστημάτων” μεταξύ μικρών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, τόνωση της εξωστρέφειας, χρηματοδοτικά εργαλεία, και συμπεριληπτικότητα του Συνδέσμου με ιδιαίτερη αναφορά στις ΜμΕ. Σε αυτά τα σημεία δεν έχω αντιπάλους μόνο συμμάχους έχω. Εγώ θέλω να πάει καλά ο τόπος μου και θέλω να είναι ισότιμο μέλος στην ΕΕ»
Παράλληλα κατέθεσε πρόταση για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. «Να κάνει ο ίδιος ο ΣΕΒ ένα fund για χρηματοδότηση για να χρηματοδοτούνται ιδέες και να μην εξαρτώνται από κανένα, να μην έχουν δεσμεύσεις ασφυκτικές. Χρειάζεται εμπιστοσύνη για την ανάπτυξη.»
Στις προτεραιότητες της επίσης συμπεριέλαβε την επαναλειτουργία των τεχνικών σχολών χαρακτηρίζοντας την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού ως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της Βιομηχανίας και γενικά των επιχειρήσεων.
Ερωτηθείσα για το εάν οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να αυξηθούν, η ίδια εμφανίστηκε θετική. «Κρατάω βέβαια μια επιφύλαξη διότι αυτό δεν μπορούν να το επωμιστούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες όμως θεωρώ ότι μπορούν να το στηρίξουν», σημείωσε ζητώντας παράλληλα και η κυβέρνηση να προχωρήσει με τις υποσχέσεις της για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Σε σχέση με την κριτικη που δέχτηκε για την απόφασή τηςς να ανοίξει μια διαδικασία ανοικτής εκλογής στο ΣΕΒ, σημείωσε: «Ήταν μία αλλαγή που θεωρώ όλη την αποδέχονται και δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Τώρα όσον αφορά την υποστήριξη θα σας απαντήσω ότι οι επιχειρηματίες βιομήχανοι μικροί μεγάλοι δεν είμαστε κομματικοποιημενοι. Δεν έχουμε θέματα να χωριστούμε σε ομάδες Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός ή ΑΕΚ να μην κακοκαρδίσω και μάλιστα τοπικές ομάδες. Ούτε ηθοποιοί είμαστε αν είσαι με την Βουγιουκλάκη ή με την Καρέζη. Εναπόκειται στην κρίση του κάθε επιχειρηματία να δει τον κατάλληλο για εκπρόσωπο για μία το πιο σημαντική θέση, δεν είναι θέμα γυναίκας» είπε.
Επανέλαβε, δε, παραπέμποντας στις ευρωεκλογές. την άποψη που κατέθεσε, αλλά που δεν πέρασε από το Δ.Σ, του ΣΕΒ για δυνατότητα εξ αποστάσεως ψήφου για να δοθεί δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής. «Εάν υπήρχε ηλεκτρονική ψήφος τα αποτελέσματα της αποχής στις ευρωεκλογές θα ήταν καλύτερα».
Η κα Τσέτη απέστειλε κι ένα μήνυμα ενότητας για μετα τις εκλογές. «Όλοι είναι συμπαθείς, όλοι μπορεί να συνυπάρχουν. Από κει και πέρα όλα τα άτομα τα οποία συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο ή τα άλλα είναι απαραίτητα για να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο κλίμα στην οικονομία και στην πραγμάτωση πιο γρήγορα θεμάτων τα οποία ήδη είναι στην ατζέντα και για κάποιους λόγους δεν έχουν προτεραιοποίηση. Το γκεσέμι (ο πρωτοπόρος τράγος) τραβά τους υπόλοιπους. Δε διαφέρουμε στο κλίμα με άλλους απλά να ακούμε τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το συνυποψήφιο της κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο σημείωσε: «Δεν έχουμε αντιπαράθεση, τα θέματα είναι κοινά. Από μένα θα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοποίηση των μικρομεσαίων των νεοφυών, των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου και θα είναι μεγαλύτερη η πρόσβαση στις αποφάσεις και στις ομάδες εργασίας. Και η περιφέρεια όπως προείπα θα μπορεί να συμμετέχει και να ακούει πριν ορισμένα πράγματα, που γίνονται και δε θα ακολουθεί με ντε φάκτο αποφάσεις.».
Ερωτηθείσα πάντως για το ενδεχόμενο ήττας στις εκλογές που θα σημάνει, βάσει του καταστατικού του ΣΕΒ, και μη συμμετοχή στο ΔΣ η κα Τσέτη άφησε να εννοηθεί ότι θα επανέλθει μετά την παρέλευση της διετίας. «Πας δύο χρόνια στη Γενική Συνέλευση, ξεκουράζεσαι και επιστρέφεις…», σημείωσε χαρακτηριστικά κληθείσα να σχολιάσει τις προβλέψεις του καταστατικού στην περίπτωση ήττας.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: «Πάρτι» με τα call center στην αγορά ηλεκτρισμού
Αστέρας Βουλιαγμένης: Nέα εταιρεία από την Apollo Investment – Ο σκοπός
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ