search icon

Επιχειρήσεις

Τσακίρης σε ΒΕΑ: Ένα δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το νέο ΕΣΠΑ το επόμενο δίμηνο

Ποιες δράσεις θα αφορά το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» - Πώς το ΕΣΠΑ ενισχύει το παραγωγικό μοντέλο των επιχειρήσεων

Τις δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δις. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δις ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης,  επισήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και να κινητοποιήσει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Το Επιμελητήριο έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας. Χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις. Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να στηριχθεί σε μια σαφή στρατηγική, η οποία θα κατευθύνει πόρους στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για έργα βιτρίνας, ούτε για σπατάλη πόρων σε αποσπασματικές και άστοχες δράσεις. Τώρα, χρειάζεται στόχευση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι δυο δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» θα τρέξουν ως εξής:

-Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.
-Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις παραπάνω δράσεις, λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης και οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out). Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους. Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης επισήμανε, ότι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

Διαβάστε ακόμα

Με ποιους όρους επιτρέπει η ΕΕ τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικών commodities

Tο Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885!

Το αλά γκρέκα δίδυμο Μελόνι, ο μεγαλομέτοχος και το FBI και το όνειρο της Peoplecert

Exit mobile version