search icon

Επιχειρήσεις

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Πάει για τέλος του 2020 η έλευση των γρήγορων τρένων

Χωρίς δεσμευτικές επενδύσεις η συμφωνία - μαμούθ για τα επιδοτούμενα δρομολόγια – Mε αστερίσκους το business plan λόγω έλλειψης συντήρησης του δικτύου από τον ΟΣΕ

Την πολυετή συμφωνία για τα επιδοτούμενα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διάρκειας 10 συν 5 χρόνια και συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, υπερασπίστηκε χθες η διοίκηση της εταιρείας, αναφέροντας ότι το πρόσφατο AMOU που υπογράφτηκε μεταξύ της Trenitalia και του υπουργείου Υποδομών έγινε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως σημείωσε σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φίλιππος Τσαλίδης, η μόνη υποχρέωση της χώρας μας ήταν να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας την νέα ανάθεση έργου, κάτι που έγινε τον Οκτώβριο του 2018. Όσοι ενδιαφέρονταν είχαν περιθώριο ενός έτους να υποβάλλουν ενστάσεις ή να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, κάτι που όπως ανέφερε, δεν συνέβη.

Φίλιππος Τσαλίδης

Στο ερώτημα όμως πώς η πολιτεία μπορεί να δεσμεύεται με ένα πολυετές συμβόλαιο, ο κ. Τσαλίδης απάντησε ότι αντίστοιχης διάρκειας συμβόλαια υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από άλλους ιδιώτες, ώστε να καλύψουν τα επιδοτούμενα δρομολόγια, θα είχε εκδηλωθεί.

Μάλιστα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι Ιταλοί μόνο παίρνουν από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, δίχως να επενδύουν, επισήμανε ότι με τα ΥΓΟΣ (Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Ενδιαφέροντος) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπαίνει μέσα καθώς το κόστος ποτέ δεν έπεσε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ (μίλησε για κόστη της τάξης των 56 έως και 58 εκατ. ευρώ) που είναι η ετήσια επιδότηση για τα επιβατικά δρομολόγια. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις καθυστερήσεις στις πληρωμές, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία με τον τρόπο που αμοίβεται χρηματοδοτεί τα δρομολόγια. Οι ανείσπρακτες οφειλές από το 2018 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση της εταιρείας για το ύψος αλλά και το είδος των επενδύσεων που προβλέπει το AMOU. Αφού ο κ. Τσαλίδης παρέπεμψε πολλές φορές τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Υποδομών, ανέφερε ότι μέσα στο επενδυτικό πρόγραμμα (σ.σ επισήμως έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις και δαπάνες μισθοδοσίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην 9ετία), περιλαμβάνεται νέο τροχαίο υλικό, το οποίο σε αξία προσδιορίστηκε αόριστα ως μια μεγάλη επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος του 2020, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ελληνικό σιδηρόδρομο πέντε νέα τρένα ΕTR 470, πλήρως ανακατασκευασμένα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά ενώ για το 2022 αναμένονται τα υβριδικά τρένα (λειτουργούν με ντίζελ, ηλεκτροκίνηση αλλά και μπαταρία εφόσον κινούνται στο τελευταίο μίλι σε κατοικημένες περιοχές).

Επιπλέον, αναφέρθηκαν επενδύσεις σε ΙΤ της τάξης των 10 εκατ. ευρώ (π.χ ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίου που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από διαφορετικά μέσα μεταφοράς, επένδυση σε ERP σύστημα κ.α) αλλά και στην αναβάθμιση των μηχανοστασίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τόσο σε κτιριακή υποδομή όσο και σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, απορροφώντας επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη υποδομή ανήκει στην εταιρεία τροχαίου υλικού ΕΕΣΣΤΥ, η οποία από χθες με συμβολαιογραφική πράξη συγχωνεύτηκε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αποτελεί πλέον μια ενιαία εταιρεία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αναβάθμιση της υποδομής θα επιτρέψει στην εταιρεία την διεκδίκηση και άλλων συμβολαίων συντήρησης τροχαίου υλικού σταθερής τροχιάς ή βαρέων οχημάτων για οδικές μεταφορές.

Στον τομέα των προσλήψεων αναφέρθηκε ότι στην 5ετία με βάση το business plan θα προσληφθούν 400 άτομα.

Ο κ. Τσαλίδης επανέλαβε πάντως τα προβλήματα με την συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και την υποδομή, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια εταιρεία να καταρτίσει business plan όταν λόγω της κατάστασης του σιδηροδρόμου πρέπει να βάλλει 100 αστερίσκους. Ως παράδειγμα έφερε τη βραδυπορία 10 χιλιομέτρων έξω από την Θεσσαλονίκη αλλά και δρομολόγια όπως το Θεσσαλονίκη -Αλεξανδρούπολη που πριν τα έργα συντήρησης, το δρομολόγιο εκτελούνταν σε 6,5 ώρες και σήμερα -μετά τα έργα- έχει διάρκεια 8,5 ωρών!

Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η εταιρεία για αυξημένες χρεώσεις στον τομέα της συντήρησης για τον ανταγωνισμό, επισήμανε ότι δεν μπορεί να έχει τα ίδια κόστη κάποιος που μισθώνει το 99% του τροχαίου υλικού του και εκτελεί ετησίως 13 εκατ. τρενοχιλιόμετρα με κάποιον που εκτελεί το 1/10 των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 3,5 μηχανές. Ερωτηθείς για τα παράπονα που διατυπώνονται από την PEARL (θυγατρική της Cοsco) αναφέρθηκε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας προς την εταιρεία.

Exit mobile version