search icon

Επιχειρήσεις

Τράπεζες: Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στον Φορέα Απόκτησης ακινήτων

Κυβερνητικοί βουλευτές εισηγούνται τη λειτουργία άνω του ενός Φορέων, γεγονός που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα τυχόν καθυστέρησης στη διαγωνιστική διαδικασία – Εναλλακτικά, αυτοί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και από τις τράπεζες

ÃåíéêÞ Üðïøç ôçò ÁèÞíáò, ôçí ÔåôÜñôç 23 Óåðôåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Ανοιχτό αφήνουν οι τράπεζες το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στον Φορέα, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει από αρχές του 2021 την απόκτηση και επαναμίσθωση των ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών που πτωχεύουν.

Όπως παραδέχονται στο ΝΜ τραπεζικές πηγές, το ζήτημα έχει ήδη απασχολήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, ωστόσο, αναμένουν τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του επίμαχου Φορέα πριν τοποθετηθούν επισήμως.

Για το θέμα, εξάλλου, ερωτήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, με την γενική γραμματέα, κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Όπως σε πολλές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, έτσι και ειδικά για τον Φορέα Απόκτησης προβλέπεται ότι θα γίνει παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτες, αλλά οι προϋποθέσεις και ο τρόπος λειτουργίας του θα εξειδικευτούν με αυτό που λέμε δευτερογενή νομοθεσία, με σειρά υπουργικών αποφάσεων. Θεωρούμε, ως εκ τούτου, ότι ούτε οι τράπεζες ούτε τρίτος ενδιαφερόμενος μπορεί, χωρίς να γνωρίζει τις προϋποθέσεις, να τοποθετηθεί και να εκδηλώσει ενδιαφέρον».

Εισηγήσεις για περισσότερους του ενός φορείς

Με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, να έχει ήδη συναινέσει σε ένα μίνι – λίφτινγκ του νέου Πτωχευτικού Νόμου, λίγες ώρες πριν αυτός εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια «πυκνώνουν» οι εισηγήσεις από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών να υπάρξουν τροποποιήσεις και στο ζήτημα του Φορέα.

Ενδεικτικά, ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη για περισσότερους Φορείς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τα ακίνητα των ευάλωτων, δημιουργώντας έτσι, έναν κάποιο ανταγωνισμό στην αγορά που θα δημιουργηθεί. «Μία άλλη εναλλακτική πρόταση θα ήταν ο χρηματοδοτικός φορέας (σ.σ. τράπεζες) να έχει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός οχήματος συγκεκριμένου σκοπού, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί και ως Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων των ευάλωτων οφειλετών. Ακόμη, ο φορέας θα μπορεί να μεταβιβάζει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του οφειλέτη, γλιτώνοντας προβλέψεις στα βιβλία του», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Επιπλέον, η δυνατότητα λειτουργίας περισσοτέρων του ενός Φορέων θα αντιμετώπιζε, ουσιαστικά, το πρόβλημα τυχόν καθυστέρησης στη λειτουργία του που θα μπορούσε να προκληθεί σε περίπτωση που ο μη επιλαχών ιδιώτης, όταν θα γίνει ο διαγωνισμός, προσέφευγε κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας, το οποίο συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί αμέσως μετά την ΚΥΑ, πιθανότατα εντός του προσεχούς Νοεμβρίου.

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπάνω, ο κ. Παπαδημητρίου εστιάζει στο τι θα συμβεί σε περίπτωση ενδεχόμενης καθυστέρησης στη λειτουργία του Φορέα, εάν, δηλαδή, θα επηρεάσει την ατομική ή συλλογική εκτέλεση της εκποίησης του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το ΝΜ σε σχετικό δημοσίευμα (https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/sto-sfiri-ke-ta-akinita-ton-evaloton-ean-den-iparxi-endiaferon-gia-ton-forea/), η Κομισιόν τόνιζε στην 7η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ότι «εάν η διαδικασία υποβολής προσφορών δεν είναι επιτυχής, αυτό δεν θα εμποδίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή της διαδικασίας πτώχευσης», γεγονός, που μεταφράζεται ως απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και για νοικοκυριά, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων.

«Προκειμένου, λοιπόν, να μην αφεθούν εκτεθειμένοι οι ευάλωτοι οφειλέτες, προτείνω να προβλεφθεί ρητώς στον Νόμο ότι μέχρι την πλήρη λειτουργία του Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης θα αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ο οποίος πληροί, βεβαίως, τα κριτήρια του ευάλωτου», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος αύριο, Πέμπτη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Μεγάλο «αγκάθι» τα ενοίκια της 12ετίας

Την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και φορέων της αγοράς, για την υποχρέωση που έχει ο ευάλωτος δανειολήπτης να καταβάλλει το σύνολο των μισθωμάτων της 12ετίας επιπλέον του τιμήματος επαναγοράς, δέχθηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, στον Νόμο ορίζεται ρητά ότι «εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το σύνολο των μισθωμάτων για τη διάρκεια της μίσθωσης μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς και να αποκτήσει έναντι τιμήματος επαναγοράς ο ίδιος ή οι νόμιμοι διάδοχοί του την κυριότητα της κύριας κατοικίας, η οποία είχε μεταβιβαστεί στον Φορέα. Σε περίπτωση που το δικαίωμα αυτό ασκηθεί πριν από τη συμβατική λήξη της μίσθωσης τότε ο οφειλέτης οφείλει να καταβάλει στον Φορέα την τρέχουσα αξία των μισθωμάτων που οφείλονται μέχρι τη λήξη της μισθωτικής περιόδου, επιπλέον του τιμήματος επαναγοράς».

Το περιθώριο δε, που έχουν οι δανειολήπτες για να υποβάλλουν αίτηση στον Φορέα ορίζεται σε 60 ημέρες από την ημερομηνία του κατασχετηρίου εγγράφου ή της δημοσίευσης της απόφασης που τους κηρύσσει σε πτώχευση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας.

Exit mobile version