search icon

Επιχειρήσεις

Το σχέδιο των Γερμανών της Allianz για την Ευρωπαϊκή Πίστη

Σε ρόλο κλειδί ο ιδρυτής της ελληνικής ασφαλιστικής Χρήστος Γεωργακόπουλος – Οι κινήσεις κατά τη μεταβατική περίοδο για τη συνένωση

Ο στόχος που έχουν θέσει οι Γερμανοί της Allianz μετά και την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι ένας, όπως τον περιέγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής κ. Όλιβερ Μπέτε: Να καταστεί η νέα, ενιαία εταιρεία, Νο1 στην ελληνική αγορά.

Ένας στόχος με αρκετές βέβαια δυσκολίες, οι οποίες προσκρούουν πρώτα απ’ όλα στο γεγονός ότι οι υπόλοιποι «μεγάλοι» του ασφαλιστικού κλάδου έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με τις 4 συστημικές τράπεζες για προϊόντα bancassurance. Σύμφωνα με τον κ. Μπέτε ο κατάλληλος «πολιορκητικός κριός» γι αυτό είναι το όνομα της Ευρωπαϊκής Πίστης αλλά και το εκτεταμένο δίκτυο των 7500 συνεργατών.

Γι αυτό και ελήφθη η στρατηγική απόφαση περισσότερο να «κουμπώσει» η θυγατρική της Allianz στη χώρα μας στη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Πίστης παρά το αντίθετο. Κάτι που φαίνεται στην απόφαση ο ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, παρά τα χρόνια του, να είναι αυτός που θα ηγηθεί των προσπαθειών μετασχηματισμού κατά την επόμενη τριετή περίοδο. Έως ότου δηλαδή συνενωθούν πλήρως οι δύο εταιρείες και εγκατασταθούν κάτω από κοινή στέγη, που όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργακόπουλος στο newmoney, θα είναι το κτίριο της Ευρωπαϊκής Πίστης στη Λ. Κηφισίας.

Απ’ την πλευρά του μάλιστα ο κ. Μπέτε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ναι μεν ξεκαθάρισε ότι μετά την πάροδο της τριετίας θα υπάρχει ένα μόνο brand της ασφαλιστικής, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ίσως θα μπορούσε να είναι και το «Ευρωπαϊκή Πίστη» αυτό, αν και ομολογουμένως ίσως είναι τραβηγμένο (με βάση την ιστορία εξαγορών του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου). «Για τους επόμενους 24 μήνες το μοναδικό που μας ενδιαφέρει είναι η συνένωση των δύο εταιρειών», απάντησε ο ίδιος σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει «όμως ποτέ μη λες ποτέ» στην ερώτηση για το ενδεχόμενο και νέας εξαγοράς στην ελληνική αγορά, που σύμφωνα με τον ίδιο έχει περιθώρια τόσο για ανάπτυξη όσο και για περαιτέρω συγκέντρωση.

Αξιοσημείωτο επίσης αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο μετασχηματισμό και τους νέους συσχετισμούς είναι το γεγονός πως η νυν διευθύνουσα σύμβουλος της Allianz Ελλάς κ. Φίλιππα Μιχάλη γνωστοποίησε χθες στα σχετικά «πηγαδάκια» που στήθηκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης πως θα πάρει το δρόμο της εξόδου απ’ την εταιρεία, αφού βοηθήσει με την πρώτη φάση της συγχώνευσης.

Πάντως πέραν των γενικών διαβεβαιώσεων τόσο απ’ τον κ. Μπέτε όσο και απ’ τον κ. Γεωργακόπουλο για την όσο το δυνατόν ομαλή συνένωση των δύο εταιρειών, απαντήσεις επί της ουσίας δεν δόθηκαν μιας και η Allianz δεν επέτρεψε την υποβολή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους παρά ανέγνωσαν κάποιες γενικόλογες που είχαν υποβληθεί μία εβδομάδα πριν γραπτώς!

Κυριολεκτικά στην έξοδο του απ’ το χώρο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Γεωργακόπουλος ερωτηθείς απ’ το newmoney για το εάν το μοντέλο του outsourcing που ακολουθεί η Allianz στη χώρα μας σε υπηρεσίες, όπως η διαχείριση αποζημιώσεων κοκ, είναι αυτό που θα επικρατήσει του μοντέλου της Ευρωπαϊκής Πίστης όπου όλα γίνονται «inhouse» απάντησε πως «όλα θα εξεταστούν και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα επιλογή».

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος απ’ το βήμα της εκδήλωσης εξηγούσε ότι στην επιλογή να πουλήσει την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε στην Allianz βάρυνε πρωτίστως η ανάγκη να εξασφαλιστεί το μέλλον της εταιρείας, των συνεργατών, των εργαζομένων και των ασφαλισμένων όταν ο ίδιος δεν θα είναι εδώ. «Αυτή η συνεργασία, η μεταβίβαση, είναι πρώτα απ’ όλα για την προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων μας», σημείωσε σχετικά ο κ. Γεωργακόπουλος, υπενθυμίζοντας πως απ’ την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Πίστης, το 1977, ως σήμερα «έχουν κλείσει 139 ασφαλιστικές εταιρείες. Μόλις 12 συνεχίζουν έκτοτε».

Υπογράμμισε πως πάντα η Ευρωπαϊκή Πίστη πορεύτηκε με την επιλογή ενός γνωστού επενδυτή με κύρος κι ας μην ήταν προς το άμεσο συμφέρον των υπόλοιπων μετόχων και χαρακτήρισε την Allianz ως τον «ιδανικό γαμπρό» για την «τρίτη κόρη» του, όπως χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Πίστη.

«Δεν παραβλέπω και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Κι αυτό ήταν σημαντικό, όχι όμως το κύριο», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργακόπουλος προσπαθώντας να υπογραμμίσει πως το «πνεύμα» και το όραμα της «Ευρωπαϊκής Πίστης» που «πάντα έβαζε πρώτα τους ασφαλισμένους και τους συνεργάτες» με το μότο «Πάντα πληρώνει», θα περάσει και στο νέο σχήμα.

«Βρήκαμε τον εταίρο που θέλαμε», τόνισε απ’ την πλευρά του ο κ. Μπέτε λέγοντας πως ο ίδιος βλέπει καλές προοπτικές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αφού «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια». Αποκάλυψε μάλιστα πως στις επαφές που είχε με την κυβέρνηση του δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα γίνουν βήματα στην κατεύθυνση των φορολογικών κινήτρων. «Υπάρχει τεράστια προοπτική. Εμείς απ’ την πλευρά μας δεν θέλουμε μόνο να γίνουμε μεγαλύτεροι αλλά και ποιοτικότεροι», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Γενικά ο κλάδος είναι ελκυστικός. Αν δείτε όλες τις ηγέτιδες εταιρείες, τα πηγαίνουν καλά έχοντας αυξημένα περιθώρια κέρδους», τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι προτιμά την ανάπτυξη μέσω του διευρυμένου δικτύου συνεργατών που πλέον αποκτά η Allianz μέσω της Ευρωπαϊκής Πίστης παρά μία συμφωνία με τράπεζα για διάθεση προϊόντων bancassurance. Κι αυτό διότι στη δεύτερη περίπτωση «εξαρτάσαι απ’ τις τράπεζες και τα συστήματα τους για να έχεις πρόσβαση στους πελάτες. Έπειτα μέχρι πρόσφατα το ίδιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις, οπότε δεν μπορούσε να υπάρχει εμπιστοσύνη. Γι αυτό αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε εταιρείες των οποίων τη βιωσιμότητα κατά μία έννοια μπορούσαμε να ελέγξουμε», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα ακρίβειας: Ποιοι δικαιούνται, ποιοι παίρνουν διπλάσια και ποιοι αποκλείονται

Οι… κεφάτοι του Βελόπουλου, η Εθνική ο Τσίπρας και οι κελεμπίες, τα λιμάνια, ο Μουζάκης και ο Ικτίνος 

Πώς προχωρά το πλάνο αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων

 

Exit mobile version