search icon

Επιχειρήσεις

Το νέο «ράλι» για τις εταιρείες πληροφορικής και οι μεγάλες προοπτικές

Ισχυρά διψήφια ποσοστά ανάπτυξης για όσες ανακοίνωσαν αποτελέσματα ως τώρα στη χρήση του 2021 και εκτιμήσεις για ανάλογη συνέχεια και το 2022. Οι νέες εξαγορές, οι διαγωνισμοί, τα μερίσματα

Με ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης «έτρεξαν» οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής μέχρι και την… τελευταία ημέρα του 2021 όπως έδειξαν τα ετήσια αποτελέσματα τα οποία δημοσίευσαν πρόσφατα οι πρώτες από αυτές. Ρυθμούς που κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσουν και οι άλλες, από τις υπόλοιπες. Με ισχυρό finish στο περασμένο έτος, μετά από μια ανάλογη πορεία στο εννεάμηνο και σε όλη την διάρκεια του, ο κλάδος κατάφερε να μπει με «κεκτημένη ταχύτητα» και στο 2022, σε άλλη μια πολλά υποσχόμενη χρονιά.

Με πολλές νέες συμφωνίες για πωλήσεις προϊόντων, υπηρεσιών και συμβάσεις έργων στον ιδιωτικό τομέα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και με συμμετοχή για αρκετές εξ αυτών σε διαγωνισμούς για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δημοσίου στο ενεργητικό τους, οι «πληροφορικάριοι» εξακολουθούν να γράφουν ιδιαίτερα αυξημένους τζίρους και κέρδη, με αντίστοιχες επιδόσεις και σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Στο νέο «ράλι» οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα διψήφια ποσοστά θα συνεχισθούν και φέτος στα μεγέθη των επιχειρήσεων του τεχνολογικού τομέα (και εκφράζονται απόψεις ότι αυτό θα συμβεί και για πολύ περισσότερο, ίσως και σε βάθος πενταετίας) ενώ κατά σειρά τρεις εισηγμένες ολοκλήρωσαν την χρήση του ’21 με εντυπωσιακά νούμερα, όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις τους:

Η Entersoft είδε τα ετήσια έσοδα της (1/1/2021-31/12/2021) να εκτινάσσονται στα 24 εκατ. ευρώ από 16,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση 45% (22/2), μερικές ημέρες αργότερα η Epsilon Net εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 50,51 εκ. ευρώ από 21,69 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 132,8% για το 2021 (28/2) και η Profile Software έκλεισε στα 20,12 εκατ. ευρώ έναντι 15,04  εκατ. ευρώ, με +34% (3/3).

Στην έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της Quest Holdings, επίσης, ο επικεφαλής του ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας και ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής ανέφεραν ότι και το 2021 πήγε πολύ καλά, όπως και το πρώτο δίμηνο του 2022, για όλες τις εταιρίες μη εξαιρουμένης φυσικά της θυγατρικής στην πληροφορική Uni Systems. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, θα γίνουν γνωστά στις 6 Απριλίου…

Όσον αφορά τα πρώτα δείγματα για την κερδοφορία της προηγούμενης χρονιάς, η Entersoft είχε EBITDA 8,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53% σε σχέση με την προπέρσινη περίοδο (5,8 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων 6,5 εκατ. ευρώ (+51% σε σχέση με την οικονομική χρήση 2020, 4,3 εκατ. ευρώ). Η Epsilon Net «εκτόξευσε» τα EBITDA της σε 15,1 εκατ. ευρώ από 5,23 εκατ. ευρώ (+188,33%) και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 10,77 εκατ. ευρώ από 3,34 εκατ. ευρώ (221,86%). Η Profile Software πέτυχε αύξηση 30% στα EBITDA στα 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ πρόπερσι και κέρδη μετά φόρων + 143% σε 2,2 εκατ. ευρώ από 906.000 ευρώ το 2020.

Ρευστότητα, εξαγορές και μερίσματα

Οι Έλληνες της πληροφορικής, με ολοένα και πιο έντονη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους, ποντάρουν στην περαιτέρω «μεγέθυνση» των ομίλων τους τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης τους, όσο και μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών, εντός και εκτός συνόρων (όπως ισχύει και τα αποτελέσματα του 2021).

Τα ταμειακά διαθέσιμα τους και η ρευστότητά τους, τους επιτρέπουν να προχωρούν σε τέτοιες επενδύσεις και μάλιστα μετά από μια πλούσια σε εξελίξεις διετία, με την είσοδο του 2022 υπήρξαν και νέες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση:

Η Entersoft τις πρώτες μόλις ημέρες της χρονιάς (4/1), εξαγόρασε την Log On στην Λάρισα έναντι τιμήματος ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και με διαφορά μιας εβδομάδας ήρθε η απόκτηση της CSA – Σωτήρης Μουστάκας Α.Ε. Πληροφορικής από την Epsilon Net αντί 2,73 εκατ. ευρώ (11/1). Η μεν Entersoft με αυτή την κίνηση της δημιουργεί νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα, όπως στην Πάτρα και ενσωματώνει μια εταιρεία εξειδικευμένη σε έργα λογισμικού για επιχειρήσεις και ειδικότερα για προϊόντα κατηγορίας ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η δε Epsilon Net εισέρχεται στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία με την CSA που έχει αναπτύξει τις εφαρμογές «Farmakon», ROWA Vmax και το εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα «Farmakon Erp» για φαρμακαποθήκες και εταιρείες χονδρικής.

Οι εξαγορές για τον κλάδο αναμένεται να κυμανθούν και αυτή την χρονιά σε διψήφιο αριθμό deals, καθώς κάποιες εισηγμένες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τις επαφές τους με άλλες εταιρείες-επενδυτικούς στόχους.

Ειδικότερα για την εγχώρια αγορά, η νέα φάση συγκέντρωσης του κλάδου της πληροφορικής οδηγεί στην παρουσία λιγότερων, ισχυρότερων και παραγωγικότερων σχημάτων…

Παράλληλα, η πλειοψηφία των εισηγμένων έστειλε τους μετόχους τους στο… ταμείο, με νέα διανομή μερισμάτων. Κάτι το οποίο θα γίνει προφανώς και το 2022.

Υψηλές προσδοκίες για τους διαγωνισμούς

Οι προοπτικές του τρέχοντος έτους, όπως και των προσεχών, είναι μεγάλες. Έστω και αν συγκεκριμένοι όμιλοι πληροφορικής συνηθίζουν κατά πάγια τακτική τους να ρίχνουν το μεγάλο βάρος στα έργα ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (σε μια εποχή που οι ανάγκες σε αυτό το κομμάτι μεγαλώνουν) και μικρό ή ελάχιστο σε αυτά του δημοσίου, αρκετοί άλλοι τρέφουν υψηλές προσδοκίες για τα έσοδα τους από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του. Πόσο μάλλον δε όταν συμμετέχουν σε ενεργούς διαγωνισμούς με προϋπολογισμούς που ξεκινούν από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια και μόνο μέσα στο 2022 προγραμματίζεται να δρομολογηθεί η υλοποίηση ψηφιακών projects 2 δισ. ευρώ χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από συζητήσεις με κύκλους της αγοράς εξάγεται το συμπέρασμα ότι παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον λόγω και της ενεργειακής κρίσης, στο μέτωπο της ψηφιοποίησης διοικήσεις εταιρειών του κλάδου περιμένουν ότι θα επιταχυνθούν και θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις αναθέσεις έργων από το δημόσιο, άρα και η απορρόφηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Το όλο και συχνότερο φαινόμενο συμπράξεων μεγάλων εταιρειών ή μεγαλύτερων με μικρότερες σε διαγωνισμούς σηματοδοτεί την καθολική κινητοποίηση του εγχώριου δυναμικού πληροφορικής, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μη διάθεσης του συνόλου των διαθέσιμων κονδυλίων ή οι καθυστερήσεις σε έργα με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται.

Κοινό μυστικό είναι οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, θέμα που οι όμιλοι πληροφορικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς με διάφορους τρόπους π.χ. με την εκπαίδευση νέων στελεχών, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα έργα ψηφιοποίησης με την ταχύτητα που ζητά η αγορά. Οι εξαγορές ξένων εταιρειών προσφέρουν πρόσβαση μάλιστα σε νέες αγορές, πελατολόγιο, διευρυμένο δίκτυο, τεχνογνωσία, αλλά και σε εργαζόμενους με υψηλή εμπειρία στον κλάδο…

Διαβάστε ακόμη

Τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ρώσος ολιγάρχης με την ελληνική εταιρεία, ο Φέσσας και τα ΕΛΤΑ, οι εργολάβοι και τα… άσφαιρα σφυριά του διαφημιστή

Νέος γύρος αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Σε ισπανικά χέρια οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Exit mobile version