search icon

Επιχειρήσεις

Λουκέτο στην Πίτσος: Πώς η Siemens αθέτησε τις υποσχέσεις της στο Δημόσιο

Αντί για επενδύσεις αφήνει χωρίς δουλειά 250 εργαζομένους

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μόλις την περασμένη εβδομάδα γράφαμε για το διαφαινόμενο αδιέξοδο ως προς την τύχη του πολύπαθου εργοστασίου της Πίτσος στου Ρέντη και μετά από λίγα 24ωρα ήρθαν και οι αρνητικές ειδήσεις να μας επιβεβαιώσουν.

Το εργοστάσιο της Πίτσος, το οποίο ανήκει στην BSH (50% Siemens και 50% Bosch), βάζει οριστικά λουκέτο το 2018. Η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου επιβεβαιώνει παλιότερα δημοσιεύματά μας περί σταδιακής αποεπένδυσης της Siemens στην Ελλάδα και σταδιακή μεταφορά των δραστηριοτήτων της στην Ιταλία, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις της πολυεθνικής για επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ στη μονάδα του Ρέντη.

Με το θέμα ασχολήθηκε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, αναφέροντας ότι η αναβάθμιση και επέκταση του συγκεκριμένου εργοστασίου αποτελούσε μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που έγινε το 2012. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον επένδυση 60 έως 100 εκατ. ευρώ και την απασχόληση 700 εργαζομένων από 250 που είναι σήμερα. Εδώ και μήνες, σύμφωνα και με αποκλειστικό ρεπορτάζ του newmoney.gr, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης είχε αποστείλει σχετικές επιστολές προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς, επισημαίνοντας ότι η Siemens οδηγεί σταδιακά σε λουκέτο την εν λόγω μονάδα, καθώς δεν προχώρησε σε καμία απολύτως επένδυση. Παρά τα απανωτά δημοσιεύματά μας όμως, ούτε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε ο υπουργός Οικονομίας απάντησαν, πιθανώς διότι γνώριζαν πως η Siemens, που είναι μέτοχος με 50% στη συγκεκριμένη μονάδα δεν θα εκπληρώσει τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της. Κι εδώ είναι που προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: είναι δυνατόν η κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση είχε αναγάγει την υπόθεση της Siemens σε ζήτημα αιχμής, να μένει παρατηρητής στο όλο θέμα ενώ αφορά τις ζωές 250 εργαζόμενων στην καθημαγμένη περιοχή της Νίκαιας και του Ρέντη;

Οπως δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη, «η κυβέρνηση, η οποία τελευταίως μιλάει για στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων, αδιαφόρησε για την πορεία λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας. Ουσιαστικά, δεν άσκησε καμία πίεση στη μητρική εταιρεία προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της».

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η διοίκηση της πολυεθνικής ενημέρωσε τους επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ότι η μονάδα της στην Ελλάδα (BSH Οικιακές Συσκευές Α.Ε., πρώην Πίτσος) θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα κλείσει καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου. Η γερμανική πολυεθνική είχε από καιρό σχεδιάσει την αποχώρηση μεταφέροντας την παραγωγή κουζινών στις μονάδες που διαθέτει στην Τουρκία, ενώ η Siemens συνολικά αποεπενδύει επιλέγοντας την Ιταλία για τις υπόλοιπες τεχνολογικές δραστηριότητές της.

Στην εταιρεία εργάζονται 250 άτομα και απασχολούνται στην παραγωγή. Ηδη έχει δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας, όμως είναι σαφές ότι σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας κάτι τέτοιο δεν φτάνει. Το πρόγραμμα ήδη ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.

Η εθελούσια έξοδος

Το πακέτο της εθελουσίας εξόδου που δίνει η εταιρεία στους εργαζομένους της προβλέπει, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, την παροχή 4.000 ευρώ για κάθε έτος εργασίας στην εταιρεία. Το ίδιο πρόγραμμα προσφέρει και έναν χρόνο ασφάλισης στους εργαζόμενους που θα απολυθούν. Οπως αναφέρει όμως στο «business stories» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της πρώην Πίτσος Χρήστος Αθανασιάδης, «πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη που κοστίζει στους εργαζόμενους και στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865 και αρχικά ήταν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση που στεγαζόταν στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1977 η βιομηχανία περιήλθε κατά 60% στις γερμανικές βιομηχανίες Bosch και Siemens. Στη βιομηχανική μονάδα της BSH στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής παράγονται κουζίνες, ψυγεία και καταψύκτες οικιακού τύπου. Υποκαταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Λευκωσία. Τα προϊόντα και τα εμπορεύματά της φέρουν τα σήματα «Pitsos», «Bosch», «Siemens», «Gaggenau» και «Neff».

Σημαντικό στοιχείο πάντως της ιστορίας των αποεπενδύσεων στη χώρα μας είναι ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι η δεύτερη όπου κλείνει στην ευρύτερη περιοχή μετά την πτώχευση και του εργοστασίου παγωτού της Nestle στον Ταύρο. Σε μια περίοδο δηλαδή όπου η κυβέρνηση τάζει επενδύσεις και μιλά για success story στις ΗΠΑ, η ελληνική πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αντί η χώρα να διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις, δηλαδή, τις χάνει και μάλιστα καθώς η κυβέρνηση μιλάει για διεθνείς επενδύσεις χωρίς όμως αυτές να έχουν έρθει! Πάντως από την αρχή του φθινοπώρου μόνο εξαιτίας των δύο αυτών λουκέτων έχουν χάσει τη δουλειά τους περί τα 450 άτομα, ενώ η κατάσταση, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το τι πρόκειται να ακολουθήσει, θα χειροτερέψει.

Exit mobile version