Χωρίς αναχρηματοδότηση του συνόλου των συμβατικών υποχρεώσεων της και χωρίς βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης η δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και του Ομίλου Avramar θα εγείρει σημαντική αμφιβολία, ακόμα και με την ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα βοηθήσει να υπάρξει φέτος επάρκεια ρευστότητας για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων! Αυτό προειδοποιεί η διοίκηση του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας την ώρα που ακόμα και η ενδιάμεση χρηματοδότηση δεν έχει προχωρήσει στη βάση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ενώ ο ισολογισμός που ανήρτησε χθες το βράδυ στο ΓΕΜΗ η εταιρεία φαντάζει …χάος με πολλές μεταβλητές. Ιδίως καθώς δεν συνοδεύεται από έκθεση της EY που είχε εκλεγεί στη θέση του ελεγκτή.
Και ολόκληρος ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, απ’ τους πλέον εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας, παρακολουθεί με αγωνία φοβούμενος ένα τσουνάμι που μπορεί να παρασύρει κι άλλους…
Οι οικονομικές καταστάσεις αφορούν την χρήση του 2022, ωστόσο αναλύουν μία σειρά από γεγονότα μέσα στο 2023 και επικαιροποιημένες προβλέψεις που εν πολλοίς καθορίζουν τη βάση των δεδομένων πάνω στην οποία στηρίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις απαιτούμενες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί αφενός η επιβίωση της εταιρείας και η προστασία του κλάδου και αφετέρου τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία είναι εκτεθειμένα.
Ζημιές από την επανατιμολόγηση
«Οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων το 2023», σημειώνει η διοίκηση. Και συνεχίζει: «Το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της Εταιρείας και του Ομίλου μειώνοντας τη ρευστότητά τους. Ως εκ τούτου, η διοίκηση αναπροσάρμοσε τις παραδοχές τιμολόγησης και αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που ακολούθησε η διοίκηση εντός του 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική μείωση των λειτουργικών της ταμειακών ροών επηρεάζοντας αρνητικά στη ρευστότητά της.
Οι κύριοι συντελεστές που οδήγησαν στα παραπάνω είναι οι εξής:
(α) Ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Τουρκία που της απέφερε αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά 7%, γεγονός το οποίο συνδυάστηκε με ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης των ψαριών από Έλληνες παραγωγούς κατά 14% το 2023 έναντι των αντιστοίχων πωλήσεων στο 2022
(β) Οι υψηλές τιμές πώλησης που παρουσιάζουν τα ελληνικά ψάρια έναντι των τουρκικών.
Μάλιστα με βάση το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο, η Εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογή του προφίλ του ιχθυοπληθυσμού, με πώληση πλεονάζουσας βιομάζας (“excess biomass”) 1.658 τόνων, με ζημία 5,9 εκατ. ευρώ και θανάτωση (“culling”) 1.411 τόνων αποθέματος με ζημία 9,5 εκατ. ευρώ .
Μόλις 300 χιλ. το κέρδος απ’ την πώληση των ακινήτων
Επίσης η Avramar εντός του Ιουνίου 2023 πούλησε το κτίριο και εγκαταστάσεις της στο Κορωπί έναντι τιμήματος 3,5 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά το κέρδος της απ’ την συναλλαγή ήταν μόλις 300 χιλ. ευρώ επηρεάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της επόμενης χρήσης.
Στα γεγονότα του 2023 η διοίκηση αναφέρει και την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η εταιρεία στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, για την οποία έχουν γραφτεί πολλά. Σύμφωνα με αυτή ήταν «ανεπιτυχής» και «ανακτήθηκε το σύνολο σχεδόν των ποσών στους σχετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς».
Αρνητικά Κεφάλαια και έλλειψη ρευστότητας
Στο μείζον κομμάτι των δανειακών υποχρεώσεων η διοίκηση καταγράφει στις οικονομικές καταστάσεις πως «στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η Εταιρεία αθέτησε ορισμένους όρους των δανειακών συμβάσεων, που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική θέση και απόδοση της Εταιρείας και του Ομίλου καθώς και με υποχρεώσεις για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar που λειτουργούν στην Ελλάδα. Αν και οι δανειστές δεν έχουν δηλώσει γεγονός αθέτησης, αυτό αποτελεί πιθανό γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι δανειστές να απαιτήσουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων. Ως αποτέλεσμα, των πολλαπλών ρητρών σταυροειδούς αθέτησης υποχρεώσεων (cross-default), των δανειακών τους συμβάσεων, η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν αναταξινομήσει τις εν λόγω δανειακές υποχρεώσεις ύψους 264,0 εκατ. ευρώ και 264,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αναταξινόμηση, η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. ευρώ και 44,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Επιπλέον, λόγω ανεπάρκειας σε κεφαλαίο κίνησης , η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν πλήρως στις συμβατικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου και τόκων 29,0 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων. Επιπροσθέτως η Εταιρεία και ο Όμιλος σημείωσαν ζημίες ποσού 26,4 εκατ. ευρώ και 29,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά την χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2022 με συνέπεια κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022, το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας να καταστεί μικρότερο από το μισό του Μετοχικού της Κεφαλαίου»
Ως εκ τούτου πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 119 του 4548/2018, το οποίο προβλέπει πως «Σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου».
Η διοίκηση της Avramar σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα θέσει το θέμα αυτό στην επόμενη Γενική Συνέλευση για να αποφασιστούν τα μέτρα που απαιτείται να εφαρμοστούν για την διευθέτησή του».
Μείωση λειτουργικών ταμειακών ροών
Η διοίκηση της Avramar επίσης σκιαγραφεί τις άκαρπες προσπάθειες της να αυξήσει τις λειτουργικές ταμειακές ροές επικαλούμενη το οικονομικό περιβάλλον. «Οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων το 2023», σημειώνει. Και συνεχίζει: «Το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της Εταιρείας και του Ομίλου μειώνοντας τη ρευστότητά τους. Ως εκ τούτου, η διοίκηση αναπροσάρμοσε τις παραδοχές τιμολόγησης και αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που ακολούθησε η διοίκηση εντός του 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική μείωση των λειτουργικών της ταμειακών ροών επηρεάζοντας αρνητικά στη ρευστότητά της», επισημαίνει.
Στο σημείο αυτό σημειώνει την πρόσληψη ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου για να βοηθήσει μεταξύ άλλων, τη Διοίκηση στα κάτωθι:
(i) να λάβει η Εταιρεία από τις δανείστριες τράπεζες βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και να λάβει waivers για την αθέτηση των συμβάσεων,
(ii) να συντάξει πρόταση αναχρηματοδότησης που θα υποβληθεί στις δανείστριες τράπεζες και,
(iii) να συντονίσει όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες αναχρηματοδότησης των ομολογιακών δανείων.
«Η Διοίκηση σε συνεργασία με τον σύμβουλο ξεκίνησαν συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες τον Μάιο του 2023 και βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας της πρότασης αναχρηματοδότησης», υπογραμμίζεται.
Η πρόταση των τραπεζών
Τον Ιούνιο του 2023, οι δανείστριες τράπεζες ζήτησαν μια Ανεξάρτητη Επιχειρηματική Επισκόπηση (“IBR”) από τις Ελληνικές Θυγατρικές Εταιρίες του επιχειρηματικού σχεδίου του Ομίλου Αvramar, μια Έκθεση δέουσας επιμέλειας- Due Diligence Report (FDD) , καλύπτοντας τις ιστορικές οικονομικές πληροφορίες του Ομίλου για το 2021 έως τον Μάιο 2023 και μια απογραφή ψαριών που θα πραγματοποιείτο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Τον Νοέμβριο του 2023, μετά την ολοκλήρωση τόσο του IBR και του FDD όσο και της απογραφής ψαριών, οι τράπεζες κοινοποίησαν στην Εταιρεία μία ενημερωμένη ενδεικτική και μη δεσμευτική συμφωνία για μια νέα βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση που θα τεθεί άμεσα στη διάθεση των ελληνικών εταιρειών. Οι βασικοί όροι αυτής της χρηματοδότησης είναι οι εξής:
• Δανειολήπτης: Avramar Iχθυοκαλλιέργεις Α.Ε
• Δανειστές: Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα
• Χρηματοδότηση: Κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ή / και δάνειο κεφαλαίου κίνησης μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού
• Ποσό: έως ΕΥΡΩ 20 εκατ.
• Χρήση Δανείου: Κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης για την υποστήριξη της συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας
• Εξασφαλίσεις: Όλες οι μετοχές των Ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar θα ενεχυριαστούν υπέρ των τραπεζών
«Δεδομένης της αναμενόμενης παροχής μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πληρωμών για έξι μήνες και των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τις τράπεζες, η Διοίκηση έχει την πεποίθηση ότι η επιτυχής επίλυση της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες», όπως επισημαίνει.
«Με βάση τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διοίκηση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, η επικαιροποιημένη πρόβλεψη των ταμειακών ροών των Ελληνικών Εταιρειών του ομίλου Avramar για το 2024 δείχνει ότι θα υπάρχει επάρκεια σε ρευστότητα για την κάλυψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων», σημειώνει. Ωστόσο σπεύδει να προσθέσει πως: «Παρά το γεγονός αυτό, η πιθανή αδυναμία της Εταιρείας να ολοκληρώσει μια αναχρηματοδότηση του συνόλου των συμβατικών της υποχρεώσεων σε σχέση με τις δανειακές της υποχρεώσεις και να λάβει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου. Συνεκτιμώντας όλα τα ανωτέρω γεγονότα, η Διοίκηση της Εταιρείας αξιολόγησε ότι η αρχή συνέχισης της δραστηριότητας είναι κατάλληλη για τη σύνταξη των ατομικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2022. Ως εκ τούτου, οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις δεν περιλαμβάνουν προσαρμογές σχετικά με την ανακτησιμότητα και ταξινόμηση των καταγεγραμμένων περιουσιακών της στοιχείων, την ταξινόμηση των υποχρεώσεων ή οποιεσδήποτε άλλες προσαρμογές που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση που η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν μπορέσουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους».
Διαβάστε ακόμη
«Βαρόμετρο» το 10ετές: Ερχεται πολύ «χρήμα» μετά την επενδυτική βαθμίδα
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Κυβερνοασφάλειας
Με λίγα «κλικ» θα εκδίδεται κοινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ