Η Fraport Greece, υπεύθυνη για τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) το πρώτο συνέδριο με τίτλο «Διαχείριση Κανονιστικής Συμμόρφωσης σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA)».
Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο δρ Χρήστος Τσίτουρας, διοικητής ΑΠΑ, ο κ. Αγγελος Μπεληγιάννης, διευθυντής Εποπτείας Αεροναυτιλίας και Αεροδρομίων όσο και ο κ. Ηλίας Μαραγκάκης, γενικός διευθυντής Λειτουργιών της Fraport Greece, υψηλόβαθμα στελέχη της Τεχνικής Διεύθυνσης και της Διεύθυνσης Λειτουργίας της Fraport Greece, καθώς και οι εσωτερικοί επιθεωρητές της εταιρείας.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κυρία Ιωάννα Κουρή, διευθύντρια Διαχείρισης Συμμόρφωσης EASA και υπεύθυνη εποπτείας της ομάδας των εσωτερικών επιθεωρητών των 14 αεροδρομίων της Fraport Greece, ενώ τίμησαν με τη συμμετοχή τους και τις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους τα στελέχη της ΑΠΑ Γιώργος Ηλιόπουλος, προϊστάμενος γραφείου διοικητή ΑΠΑ, Βασίλης Βασίλαρος και Σαράντης Ψυκάκος, στελέχη της Διεύθυνσης Εποπτείας Αεροναυτιλίας και Αεροδρομίων.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η αποτελεσματική εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Συμμόρφωσης EASA της Fraport Greece. Απώτερος στόχος του συστήματος είναι να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας και κανονιστικής συμμόρφωσης μέσω ενός εποπτικού μηχανισμού υψηλών προδιαγραφών τόσο σε άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό όσο και σε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Το μοντέλο διαχείρισης της κανονιστικής συμμόρφωσης της Fraport Greece, μιας εταιρείας η οποία χαρακτηρίζεται από περίπλοκη αποκεντρωμένη διοικητική δομή και με έντονη γεωγραφική διασπορά, είναι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά αεροδρομιακά πρότυπα.
Αναφορά έγινε ακόμη, από την Αρμόδια Αρχή στο κανονιστικό πλαίσιο, στον τρόπο με τον οποίο η ΑΠΑ σχεδιάζει και εφαρμόζει το πρόγραμμα εποπτείας των αεροδρομίων, ενώ εκτενής παρουσίαση έγινε στην αντιμετώπιση των ευρημάτων και των γενεσιουργών αιτιών, από πλευράς του φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου, στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων συνεχούς συμμόρφωσης. Τέλος, από πλευράς της Fraport Greece, παρουσιάστηκε η επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη της EASA στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», συνοδεία στελεχών της ΑΠΑ, καθώς και τα αποτελέσματα αυτής, η οποία στέφθηκε, γενικά ομολογουμένως, από επιτυχία.
Ο δρ Τσίτουρας, διοικητής της ΑΠΑ, ανέφερε: «Το ΥΠΥΜΕ και η ΑΠΑ έχουν υπογράψει με την EASA συμφωνία συνεργασίας για τεχνική υποστήριξη, που αφορά σε δράσεις που προσβλέπουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας καθώς και στο πεδίο της εποπτείας με μέτρα που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση παρόχων/φορέων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες πολιτικής αεροπορίας. Επίκεντρο των ενεργειών όλων μας θα πρέπει να αποτελεί η βέλτιστη εξυπηρέτηση και ικανοποίηση του τελικού χρήστη -δηλαδή του επιβάτη- και η ασφαλής, ποιοτική και σύμφωνη με το αντίστοιχο κόστος, αλλά και τα διεθνή βέλτιστα πρότυπα παροχή της εκάστοτε υπηρεσίας».
Ο κ. Μαραγκάκης, γενικός διευθυντής Λειτουργιών της Fraport Greece, δήλωσε με τη σειρά του σχετικά: «Χαιρετίζουμε τα τέσσερα χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με την Αεροπορική Αρχή, η οποία χτίστηκε με αμοιβαίο σεβασμό και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Εμπρακτο παράδειγμα αποτελεί η πιστοποίηση των 14 αεροδρομίων σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την ημέρα που αναλάβαμε τη λειτουργία των αεροδρομίων, πιστοποιήθηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές EASA 14 αεροδρόμια, όταν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αεροδρόμια την ίδια υποχρέωση πραγματοποίησαν μέσα σε τρία χρόνια. Επενδύουμε στη διατήρηση της πιστοποίησης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως παρουσιάζουμε σήμερα την πρωτοποριακή δομή, στελέχωση και αποτελεσματική λειτουργία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κανονιστικής Συμμόρφωσης EASA της Fraport Greece, όσο και στις υποδομές μας. Ως στέλεχος προερχόμενο από την EASA, θεωρώ υψίστη προτεραιότητα τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους κανονισμούς και ενισχύω κάθε ενέργεια και δράση που προάγει την ασφάλεια και τη συμμόρφωση ώστε να αποτελούν δομικό στοιχείο της κουλτούρας της εταιρείας».