Την εκτίμηση ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν έως τώρα στην ελληνική αγορά θα συνεχιστούν και το 2021 διατύπωσε η διοίκηση της Titan Cement International στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.
Στην τηλεδιάσκεψη που μετείχαν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN, ο Μιχαλής Κολακίδης, CFO και ο Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδας & Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, μεταξύ άλλων σημειώθηκε πως οι σχετιζόμενες με τις κατοικίες κατασκευές, αλλά και πολλά περιφερειακά έργα υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι και λιμάνια, καθώς και άλλα έργα στην Αττική, τα οποία υλοποιούνται με τη βοήθεια των υφιστάμενων μηχανισμών χρηματοδότησης, θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση.
Όπως προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για το 2020, οι επιδόσεις στην Ελλάδα πέρυσι βελτιώθηκαν. Η ζήτηση για δομικά υλικά αυξήθηκε στην εγχώρια αγορά με την πραγματοποίηση έργων υποδομής εκτός των αστικών κέντρων, έργων μεταφορών και διάθεσης, καθώς και κατοικιών. Συγχρόνως όμως, η τουριστική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε με τον ίδιο έντονο ρυθμό που είχε το 2019 με επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις, παρουσίασε επιβράδυνση όταν ο κλάδος υπέστη ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας.
Η διοίκηση του Ομίλου αναφερόμενη στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται, εκτίμησε πως για το 2021 οι προοπτικές των αγορών που διαθέτει παρουσία παραμένουν ενθαρρυντικές και η δυναμική της ζήτησης είναι σε θέση να στηρίξει την ανάπτυξη του Ομίλου.
Σε ερωτήσεις αναλυτών για την προβλεπόμενη πορεία στην Τουρκία λόγω της διολίσθησης της λίρας, η διοίκηση του Ομίλου τόνισε πως η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να διατηρήσει τη θετική της τάση, παρά τις αβέβαιες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας. Σημειώθηκε πως το 2020 η χρονιά ήταν θετική στην Τουρκία παρά την υποτίμηση κατά 26% της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και παρά τα μακροοικονομικά ρίσκα, συνεχίζεται η ισχυρή ζήτηση παραμένουν. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι αν και είναι νωρίς για να υπάρξει μια ασφαλής εικόνα για την πορεία της λίρας, εξακολουθεί να υπάρχει συνέχιση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από ιδιώτες, που σε συνδυασμό με τα νέα έργα υποδομών όπως νέα έργα μεταφορών, θα ενισχύσουν περαιτέρω την κατανάλωση τσιμέντου.
Οι επικεφαλής της Titan Cement International εστίασαν και στους νέους στόχους του Ομίλου σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένας ανανεωμένος και πιο φιλόδοξος στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 για το 2030σε -35% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Νέες επενδύσεις
Αναφορικά με το CAPEX για το 2021, εκτιμήθηκε πως θα κινηθεί στα επίπεδα των 100 – 110 εκατ.ευρώ, με σημαντικό μέρος εξ αυτών των επενδύσεων (+25 εκατ.ευρώ) να αφορούν το εργοστάσιο του Ομίλου στο Καμάρι της Βοιωτίας.
Ο Τιτάνας σχεδιάζει την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό του στο Καμάρι, με την εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner). Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2022. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η συμβολή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου.
Η επένδυση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Μετά την επένδυση, η συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχεται σε 450.000τν., ισοδύναμη με τη χρήση 160.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντί συμβατικών.
Περαιτέρω, δρομολογούνται αρκετά project για τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του Ομίλου, τη βελτιστοποίηση της προμηθευτικής αλυσίδας, έργα τεχνολογικής αναβάθμισης κ.ά.
Διαβάστε ακόμη:
Στη δίνη της τουρκικής κρίσης: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσία στην Τουρκία
Στα άκρα η κόντρα για τη Μαλαματίνα – Όλο το σχέδιο εξυγίανσης