Επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ για την οργανική του ανάπτυξη σχεδιάζει για φέτος ο Όμιλος Τιτάν την ώρα όμως που αναζητεί ευκαιρίες εξαγορών που θα έρθουν να ενισχύσουν τη νέα στρατηγική που υπηρετεί προτάσσοντας την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την «πράσινη» στροφή που κάνει. Όπως εξηγούσαν χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης του ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Γιάννης Πανιάρας και ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου κ. Μιχάλης Κολακίδης η πρόσφατη περίπτωση της μετοχικής εισόδου στην εταιρεία «Περλίτες Αιγαίου», αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του προσανατολισμού των ντιλς που ο Όμιλος θα επιδιώξει.
Σημειωτέον πως η Περλίτες Αιγαίου μπορεί να αποτελεί μία μικρή εταιρική οντότητα, εν τούτοις όπως εξηγούσε ο κ. Πανιάρας η ποζολάνη, με την οποία προμηθεύει την αγορά και αποτελεί τη βάση για την παραγωγή τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, αποτελεί το μέλλον του κλάδου προς τον στόχο της μεγάλης μείωσης ως και εκμηδενισμού των ρύπων άνθρακα.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Κολακίδης ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει κάνει συνολικές επενδύσεις απ’ το 2000 ως το 2022 περί τα 5 δισ ευρώ , εκ των οποίων τα 3 δισ ήταν το CAPEX και τα υπόλοιπα για εξαγορές που έκανε με στόχο τη διεθνοποίησή της.
Η στρατηγική
Σύμφωνα με τον κ. Κολακίδη η στρατηγική του Ομίλου για τα επόμενα τρία χρόνια στηρίζεται σε τρεις άξονες: «να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε στις κύριες δραστηριότητες βελτιώνοντας την κερδοφορία, να προχωρήσουμε με συντεταγμένο σχέδιο και γρήγορα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα με επενδύσεις που φέρνουν παράλληλα και οικονομικά οφέλη, και να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Το τελευταίο μάλιστα, όπως υπογράμμισε, αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που θα βοηθήσει καταλυτικά στην πιο αποδοτική λειτουργία των εργοστασίων και παράλληλα στην υλοποίηση του στόχου μηδενισμού των εκπομπών ρύπων ως το 2050.
Σε αυτό επίσης θα συμβάλει η αντικατάσταση παραδοσιακών μορφών ενέργειας με εναλλακτικά καύσιμα στα εργοστάσια, κάτι για το οποίο έχουν ξεκινήσει νέες επενδύσεις , όπως και ο περιορισμός της παραγωγής των ενεργοβόρων κλινγκερς μέσω της αντικατάστασης των προϊόντων με πιο «πράσινα» με τη βοήθεια και της τεχνολογίας.
Οι προβλέψεις για το 2023
Σύμφωνα με τον κ. Κολακίδη το 2023 ξεκίνησε καλά για τον Όμιλο. Μαζί με τον κ. Πανιάρα μάλιστα εξέφρασαν αισιόδοξη εκτίμηση και για τις φετινές επιδόσεις του Ομίλου παρά τις προκλήσεις στο διεθνές περιβάλόν με υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό. Κι αυτό καθώς σημείωσαν πως οι πωλήσεις συνεχίζουν ανοδικά. Σημείωσαν μάλιστα πως αιχμή της ανόδου θα είναι η αμερικάνικη αγορά αλλά και η ελληνική για τις οποίες οι εκτιμήσεις είναι θετικές. Για τη ΝΑ Ευρώπη η πρόβλεψη για φέτος είναι για σταθεροποίηση μεγεθών. Επίσης βελτίωση για τις αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου που σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα πληθωρισμού, ζήτησης και συναλλάγματος. Σημειωτέον πως η τουρκική αγορά έδειξε το 2022 -20% στους όγκους, το οποίο όμως καλύφθηκε με εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά. Σημαντικές εξαγωγές έγιναν και απ’ την ελληνική θυγατρική προς τις ΗΠΑ, κάτι που υπογράμμισε η διοίκηση του Ομίλου για να καταδείξει ότι στις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου σε Βιρτζίνια και Φλόριντα η ζήτηση εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλη που η τοπική παραγωγή δεν επαρκεί.
Σε ο,τι αφορά το χρηματοοικονομικό κόστος η διοίκηση του Ομίλου τόνισε πως δεν περιμένει αύξησή του καθώς έχει κλειδώσει περίπου το 80% του δανεισμού της και η όποια επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων θα είναι μικρή για τον όμιλο.
Επίσης εκτίμησε ότι το 2023 οι τιμές του τσιμέντου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να καλύπτονται τα αυξημένα κόστη των εταιρειών.
Διαπραγματεύσεις για το ρεύμα
Για τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ οι εκπρόσωποι του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αποκάλυψαν πως στο τραπέζι βρίσκεται συμβόλαιο οκταετίας ή δεκαετίας στην κατεύθυνση η ΔΕΗ να προσπαθήσει να περιορίσει το αυξημένο κόστος ενέργειας και ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον για μία διετία θα είναι αυξημένες οι τιμές του ρεύματος, αλλά μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν ωφέλειες, τόνισε ο κ. Πανιάρας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μη ελεγμένα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει η εταιρεία οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,25 δισ. ευρώ και τα EBITDA τα 330 εκατ. ευρώ από 275 εκατ. ευρώ το 2021.Επιπλέον ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2022 ήταν κάτω από 800 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας έτσι ένα δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στις 2,4 φορές.
Διαβάστε ακόμη:
ΔΕΗ: Αλλαγή πλεύσης για την υπερσύγχρονη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5