search icon

Επιχειρήσεις

Tips: Τι να κάνεις και τι να αποφύγεις όταν θα ψάχνεις για την πρώτη σου δουλειά

Είσαι φοιτητής και ψάχνεις για την πρώτη σου δουλειά; Μήπως τελείωσες πρόσφατα τη σχολή σου και αναρωτιέσαι πώς θα κάνεις το πρώτο σου βήμα στην αγορά εργασίας; Σίγουρα μια σειρά από άγχη κατακλύζουν το μυαλό σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα, χαλάρωσε και έλα να δούμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν.

To do list

Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεις να βρεις δουλειά. Είναι φυσιολογικό να έχεις και άγχος και αγωνία για το εάν όλα θα πάνε καλά. Μην απογοητευτείς από την πρώτη ατυχία που θα συναντήσεις, αν συναντήσεις, αλλά προσπάθησε να μάθεις τί μπορεί να πήγε λάθος. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά.

Στάδιο 1ο

• Κλείσε τα μάτια σου και οραματίσου τον εαυτό σου σε μια δουλειά τόσο εντός και όσο και εκτός του αντικειμένου των σπουδών σου. Αν δυσκολεύεσαι να σκεφτείς κάτι, τότε γίνε λίγο πιο παρατηρητικός με τους ανθρώπους γύρω σου. Για παράδειγμα, παρατήρησε κάποιον που εργάζεται στην εστίαση ή κάποιον άλλον που να δουλεύει στις πωλήσεις. Επίσης σκέψου τι έχεις ακούσει από οικογενειακούς γνωστούς ή τι έχεις δει σε ταινίες για δουλειά γραφείου σε μεγάλη εταιρεία. Τώρα επιχείρησε να φανταστείς εσένα στη θέση του. Πώς νιώθεις; Συνέχισε μέχρι να βρεις το ιδανικό σενάριο.

Σημείωσε τα δυνατά σου σημεία. Ακόμα και στοιχεία του χαρακτήρα σου. Αυτά που σε έκαναν να ξεχωρίσεις στη μέχρι τώρα πορεία σου, είτε σχολική είτε ακαδημαϊκή. Αφού καταλήξεις, δες πού μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Ίσως να είσαι επικοινωνιακός, ίσως σου αρέσει ένας συγκεκριμένος τομέας όπως π.χ. η τεχνολογία, ίσως πάλι να είσαι εκείνο το άτομο στην παρέα που όλοι οι υπόλοιποι ρωτάνε πριν αγοράσουν κάτι. Τότε φαίνεται πως ταιριάζεις αρκετά στις πωλήσεις και είναι κάτι που θα έκανες με επιτυχία.

Στάδιο 2ο

Ένα προσεγμένο βιογραφικό. Δώσε προσοχή. Πάρε το χρόνο σου. Να είσαι λακωνικός και αληθινός. Μη γράψεις ποτέ κάτι που δεν γνωρίζεις. Μην υπερ-αναλύεις όλα όσα έχεις κάνει. Αντιθέτως, προσπάθησε να αποδώσεις το νόημα αυτών όσο πιο συνοπτικά γίνεται. Μην ανησυχείς. Όσοι θα σε καλέσουν σε μια πρώτη συνέντευξη, γνωρίζουν ότι δεν διαθέτεις εμπειρία.

• Δώσε έμφαση στα χόμπι σου. Είναι σημαντικό να δείξεις στους άλλους τι σου αρέσει να κάνεις. Για παράδειγμα, μπορεί να αγαπάς τη φωτογραφία και να έχεις «ψαχτεί» και στο τεχνικό κομμάτι. Να ξέρεις ίσως τα πάντα για τα χαρακτηριστικά του νέου iPhone. Να είσαι gamer και να παρακολουθείς όλες τις νέες κυκλοφορίες και τα νέα για τις κονσόλες. Δεν θα ήταν ιδανικό να μπορούσες να μοιραστείς τις γνώσεις σου με άλλους και να τους κατευθύνεις να βρουν αυτό που πραγματικά χρειάζονται;

Στάδιο 3ο

• Τώρα που έχεις στα χέρια σου ένα σωστό βιογραφικό ήρθε η ώρα να το στείλεις. Κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο και εντόπισε εκείνες τις αγγελίες που νιώθεις ότι σου ταιριάζουν.

• Μη διστάσεις να στέλνεις το βιογραφικό σου κάθε μέρα σε διαφορετικές δουλειές. Απλά, έχε στο νου σου ότι ένα καλό σύστημα για να ακολουθήσεις είναι το 4-4-2, επιθετικά αλλά με ισχυρή άμυνα.

• Επειδή ακριβώς θα το στείλεις σε αρκετές εταιρείες, σημείωνέ τις κάπου ώστε να είσαι προετοιμασμένος σε περίπτωση που σε καλέσουν.

Προσπάθησε να στοχεύσεις έξυπνα. Δηλαδή σε αγγελίες που δεν ζητούν εμπειρία ή αναζητούν entry level εργαζόμενο. Εστίασε σε εταιρίες που δίνουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους με ή χωρίς σπουδές και σε φοιτητές. Θα τις καταλάβεις εύκολα καθώς στις αγγελίες δεν αναφέρονται σε…. 100 χρόνια εμπειρίας.

Δώσε προσοχή στην εκπαίδευση που θα σου παρέχουν. Κοίταξε αν μπορείς να βρεις το training plan ώστε να εξετάσεις κατά πόσο είναι οργανωμένο και σου ταιριάζει. Είναι κάτι που ειδικά στην αρχή θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια.

• Κάθε φορά που σε καλεί κάποιος, αντιμετώπισε το σαν εκπαίδευση. Παίρνεις σημαντικές εμπειρίες που θα σε οδηγήσουν να βελτιωθείς κατά πολύ στην πρώτη επικοινωνία με τον recruiter.

Not to do list

Μπορεί να μην πάνε όλα ρόδινα. Μπορείς να αποφύγεις όμως μερικά πράγματα. Πάμε να δούμε ορισμένα.

Προετοίμασε τον εαυτό σου στην ιδέα ότι μπορεί και να μην καταλήξει σε πρόσληψη το πρώτο τηλέφωνο. Μακάρι να πάνε τέλεια, αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, κάθε αρχή και δύσκολη. Έτσι, θα αποφύγεις να… πέσεις στα πατώματα.

Μην απογοητευτείς αν δεν σε καλέσουν όλοι πίσω. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι δεν θα το κάνουν. Εστίασε απλώς σε εκείνους που θέλουν να γίνεται συνεργάτες.

• Μην διακρίνεις τις δουλειές σε εντός και εκτός του αντικειμένου των σπουδών σου. Κάθε εργασία είναι μια εμπειρία που σε εξελίσσει όχι μόνο σε hard skills, αλλά και σε soft skills τα οποία μπορούν να σου φανούν χρήσιμα στη μετέπειτα πορεία σου. Η εμπειρία που μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος π.χ. στον κλάδο των πωλήσεων, αναφορικά με τη διαχείριση καταστάσεων ή και ανθρώπων είναι πολύ σημαντική.

Μην προσπαθήσεις να αποφύγεις τις μεγάλες εταιρίες. Είναι εκείνες που διαθέτουν και τα περισσότερα περιθώρια εξέλιξης. Κάτι δηλαδή που ψάχνεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής σου.

• Δεν είναι κακό να εξερευνήσεις και τα social media των εταιρειών που θέλεις να στείλεις το βιογραφικό σου, πέρα από το LinkedIn. Κάνε μια μικρή έρευνα στις θέσεις που είναι ανοικτές.

• Είναι σίγουρο ότι όλα τα αρνητικά σου συναισθήματα κάποια στιγμή θα σε κατακλύσουν. Να θυμάσαι ότι κανείς δεν περιμένει να μην αγχωθείς. Αυτό που περιμένουν είναι ότι ακόμα και αν βρεθείς αντιμέτωπος με αυτά να μείνεις, να δείξεις θέληση και να προσπαθήσεις.

ΥΓ: Και πού είσαι; Μην ξεχνάς. Μετά από χρόνια θα θυμάσαι, όπως όλοι μας, μερικές… «πατάτες» που κάναμε στην πρώτη μας δουλειά. Μη διστάσεις όμως στιγμή να κυνηγήσεις αυτό που θέλεις. Ξεκίνα από εδώ και βρες όλες τις θέσεις εργασίας.

Exit mobile version