search icon

Επιχειρήσεις

Τηλεπικοινωνίες: «Ανοικτοί» οι πάροχοι για μείωση τιμών στα data – «Αγκάθι» η φορολογία

Οι τιμές στα δεδομένα, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, πρέπει να πέσουν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης, και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας, τόνισε ο Κ. Πιερρακάκης

Ανοικτοί στο ζήτημα της μείωσης των τιμών στα δεδομένα εμφανίστηκαν χθές οι τρεις CEOs του ομίλου ΟΤΕ, της Vodafone Eλλάς και της Wind σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη μείωσης του κόστους στα data, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης άφησε και από την πλευρά της Πολιτείας παράθυρο, μελλοντικά, για μείωση της φορολογίας, ένα μεγάλο «αγκάθι» για τον κλάδο.

«Πράγματι οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά αυτό ισχύει καθολικά και σε άλλους κλάδους. Πάντως, όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση και δημιουργείται δημοσιονομικό μαξιλάρι, θα αποκλιμακώνουμε και τους φόρους. Είναι κάτι που το κατανοούμε και το εξετάζουμε, αν και οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται πάντα από το αρμόδιο υπουργείο», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης από το βήμα του 21ου συνεδρίου της Infocom στο πλαίσιο της συζήτησης χθές το απόγευμα με τον κ. Mιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύβουλο του ομίλου ΟΤΕ, τον κ. Χάρη Μπρουμίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος και τον κ. Νάσο Ζαρκαλή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind. Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή η φορολογία διαμορφώνεται μεταξύ 39% – 49% στους συνδρομητές με συμβόλαιο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι τιμές στα δεδομένα, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται ψηλά στη συνολική ευρωπαϊκή κατάταξη, πρέπει να πέσουν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης, και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ρόλος της Πολιτείας να διαμορφώνει την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων. Ωστόσο, από την άλλη αντιλαμβανόμαστε τους παρόχους ως αρωγούς στο έργο της Πολιτείας, όπως φάνηκε από τη συνεργασία που είχαμε (για παράδειγμα στην περίπτωση του 112). Αντίστοιχα συμβαίνει και στο θέμα των κεραιών και στο 5G όπου θα πάμε …χέρι χέρι με τους παρόχους. Ωστόσο, ζητάμε να γίνουν και αυτοί αρωγοί στο ζήτημα των τιμών, κάτι το οποίο θα έχει πρακτική και συμβολική αξία και για τη μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα – με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ – και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων. Αυτό είναι που τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που πράγματι βρίσκεται ανάμεσα στα όσα θα θέλαμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στο επόμενο διάστημα».

Τσαμάζ: Ακούμε το αίτημα, μειώστε φορολογία

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε ότι υπάρχει μία στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί συγκρίνουν διαφορετικά πράγματα. «Εχουμε από τη μία τις ονομαστικές τιμές του καταλόγου και από την άλλη τις πραγματικές τιμές. Μεταξύ των δύο υπάρχει μεγάλη διαφορά, ενώ είναι μείζον το ζήτημα τη φορολόγησης. Αν αφαιρέσουμε τη φορολογία, η πτώση των τιμών ανά λεπτό στην ομιλία ή ανά GB σε όλη την αγορά ήταν μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Αυτό το έχει επιβάλει ο ανταγωνισμός μεταξύ μας. Από όλες τις αγορές είμαστε ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος. Παρόλ’αυτά, από την στιγμή που έρχεται η Πολιτεία με το συγκεκριμένο αίτημα, δεν θα το αγνοήσουμε, θα το λάβουμε υπόψη και σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε και στις ανάλογες ενέργειες». Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι ειδικά για την Cosmote από το 2014 έως σήμερα η μέση πτώση ήταν στο 34% σε ετήσια βάση.

Μπρουμίδης: Να δούμε τη συνολική εικόνα

«Θα πρέπει να εμβαθύνουμε λίγο στο θέμα και να βλέπουμε όλη την εικόνα γιατί έτσι θα έχουμε μία καλύτερη οπτική για το τί θέλουμε να κάνουμε στο τέλος της ημέρας. Δε θα πρέπει να κάνουμε επιδερμικές αναγνώσεις», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Vodafone. Για τη Vodafone τα έσοδα κινητής από το 2009 έως το 2016 έπεσαν κατά 62%, η κίνηση στη φωνή ανέβηκε 38% και στα δεδομένα ήταν 600πλάσια. Την ίδια στιγμή, η τιμή ανά λεπτό μειώθηκε κατά 50% στη φωνή και 82% ανά GB στα δεδομένα. «Και σε όλ’ αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας είναι 15% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης χωρίς τους φόρους, αλλά όταν προστεθούν οι φόροι πηγαίνουν 10% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.».

Χαρακτηριστικό ως προς τους φόρους είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, οπου η αγορά έχει παραπλήσια χαρακτηριστικά με αυτά της Ελλάδας: Ενώ η Vodafone Ελλάδας πληρώνει φόρους κοντά στα 285 εκατ. ευρώ η θυγατρική στην Πορτογαλία πληρώνει κοντά στα 180 εκατ. ευρώ. «Για να γίνει η αγορά πιο ελκυστική μειώστε τους φόρους», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης παραδέχθηκε ο οποίος τόνισε και αυτός το ζήτημα μεταξύ τιμών τιμοκαταλόγου και πραγματικών τιμών στην κινητή τηλεφωνία, γεγονός που δημιουργεί στρεβλή εικόνα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες. «Το αίτημα για μείωση των τιμών το κατανοούμε, βλέπουμε και το όραμα, ωστόσο στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι, η φορολογία οι τιμές λιανικής και οι τιμές χονδρικής, η ανάπτυξη των εταιρειών, η ανάγκη για επενδύσεις. Θα πρέπει να εμβαθύνουμε στο σύνολο και να υπάρξει απόλυτη προτεραιότητα στους φόρους».

Ζαρκαλής: Ο κλάδος υπονόμευσε την αξιοπιστία του

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Wind, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο λάθος του κλάδου είναι «ότι υπονόμευσε την αξιοπιστία του με συνεχείς πρσοφορές και διαπραγμάτευση με τους πελάτες, Εχουμε καταλήξει να έχουμε μία …μοναδική σχέση με κάθε πελάτη και ο κάθε πελάτης έχει τελικά τη δική του τιμή.
Εμείς από την πλευρά μας και με το δεδομένο ότι η προτροπή για το θέμα των μειώσεων στις τιμές τίθενται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα είμαστε αρωγοί. Θα κοιτάξουμε ωστόσο να αποκαταστήσουμε στο επόμενο διάστημα την οξύμωρη πρακτική μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών». Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι η αγορά θα πρέπει να προστατευθεί και να μην ενισχυθεί η άποψη στον Ελληνα καταναλωτή ότι πληρώνει ακριβά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες».

Exit mobile version