Παρά τον… χρηματιστηριακό θόρυβο που ακολούθησε των σχετικών ανακοινώσεων, οι μέτοχοι της Lavipharm κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης έδωσαν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις το πράσινο φως για την υλοποίηση ΑΜΚ ύψους έως 58 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα για αλλαγή σελίδας στον ιστορικό όμιλο.
Τόσο ο κ. Μηνάς Τάννες, Πρόεδρος του ΔΣ, όσο κυρίως ο Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ και ο κ. Βασίλης Μπαλούμης, CFO, παρουσίασαν με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες το πλάνο της επόμενης ημέρας για τον φαρμακευτικό όμιλο και πρωτίστως την αναγκαιότητα να υλοποιηθεί η αύξηση όπως έχει σχεδιαστεί.
Κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση του ο κ. Μηνάς Τάννες, μη εκτελεστικός Πρόεδρος του ΔΣ, σημείωσε πως η τρέχουσα συγκυρία βρίσκει τη Lavipharm σε πολύ καλύτερη ημέρα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, με νέα διοίκηση και με μια σημαντική απόφαση που καλείται να υλοποιήσει για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην 111ετή ιστορία της.
Τα πέντε μέτωπα
Από την πλευρά του ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, σημείωσε πως η Lavipharm στα 111 χρόνια της ιστορίας της είχε μεγάλες επιτυχίες αλλά και αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις. «Το 2016 φθάσαμε σε πολύ οριακό σημείο. Τότε ο βασικός μέτοχος βγήκε μπροστά, με προσωπικές εγγυήσεις, και διασφάλισε την επόμενη ημέρα για όλους. Οι διαρθρωτικές κινήσεις που έγιναν από το 2017 έχουν αποδώσει καρπούς. Ξαναγυρίσαμε στην κερδοφορία και εξυπηρετούμε το δανεισμό αποπληρώνοντας τον σταδιακά.
Έχουμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό, πρέπει να βγει όμως και το υπόλοιπο σώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβίδας. Συνεχίζοντας ο κ. Λαβίδας επιχειρηματολόγησε υπέρ της υλοποίησης της ΑΜΚ ώστε να γυρίσει σελίδα η εταιρεία, να μπορέσει να αναπτυχθεί, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να υλοποιήσει νέες επενδύσεις, σε μια περίοδο που όπως ανέφερε, ο ανταγωνισμός ισχυροποιείται.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον καθαρό δανεισμό που ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ, εξυπηρετούμενος από ένα ΕΒΙΤDA 6,2 εκατ. (2001) που από μόνο του δεν φθάνει καθώς όλη η κερδοφορία διοχετεύεται στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων και όχι στην ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα η εταιρεία καλείται να αντιμετωπίσει νέες απειλές όπως πιθανές αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών, αύξηση των επιτοκίων και του ενεργειακού κόστους. Δεύτερο ζήτημα η αρνητική καθαρή θέση που σημαίνει going concern και η οποία πρέπει να εξαλειφθεί καθώς δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σε ευρωπαϊκά κονδύλια.
Επιπλέον από το 2022 η Lavipharm δεν θα μπορεί να μειώσει το clawback και rebate που πληρώνει με τις δαπάνες για R&D αφού προαπαιτείται θετική καθαρή θέση.
Τρίτον, οργανικά απαιτείται τουλάχιστον μια 6ετία για να γυρίσουν τα ίδια κεφάλαια και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα γενναίων επενδύσεων. Τέταρτος, συνέχισε ο κ Λαβίδας, όλοι οι μέτοχοι θέλουν μέρισμα και εάν δεν γίνει κάτι η σημερινή κατάσταση δεν θα αλλάξει. Τέλος, ο κ. Λαβίδας μίλησε για τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται και επενδύσει και η Lavipharm χάνει ευκαιρίες. «Αν δεν επενδύσουμε σε αναβάθμιση του εργοστασίου και του εξοπλισμού, σε έρευνα και νέα προϊόντα πόσο θα συνεχίσουμε; Οποίες δεν επενδύσει κάποια στιγμή, όχι αύριο, θα σβήσει» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.
Τα οφέλη
Αν η ΑΜΚ υλοποιηθεί όπως έχει σχεδιαστεί, τόνισε ο κ. Λαβίδας, άμεσα αυξάνεται το Εbitda ενισχύοντας σημαντικότατα τη Lavipharm και τη δυνατότητα της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια αναπτυξιακή πορεία. «Το καράβι θα γίνει πολύ ισχυρό και δεν θα μπάζει από πουθενά», τόνισε.
«Το επενδυτικό μας πλάνο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων. Έχουμε την εμπειρία και την ομάδα να στηρίξει την προσπάθεια καινά υλοποιήσει τη στρατηγική αυτή. Ο βασικός μέτοχος παραμένει δεσμευμένος σε αυτή την προσπάθεια. Κατανοώ ότι η ΑΜΚ είναι μεγάλη για το μέγεθος της εταιρείας μας σήμερα. Είναι μεγάλη για να κάνουμε μεγάλα πράγματα και για να γίνει αυτό χρειάζονται μεγάλα όπλα. Με ενδιαφέρει το σήμερα αλλά και το μέλλον, τα επόμενα 50 χρόνια. Μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα συμβάλει ώστε η εταιρεία να γυρίσει σελίδα, να ανοίξει τα φτερά της και να απελευθερώσει τη δυνητική της αξία», κατέληξε ο κ. Λαβίδας.
Το 5ετές πλάνο
Από την πλευρά του ο κ. Μπαλούμης, CFO της εταιρείας, εστίασε μεταξύ άλλων στο επενδυτικό πρόγραμμα της Lavipharm για την περίοδο 2022-2026. Αυτό περιλαμβάνει πέραν της αγοράς του patch κλονιδίνης που προβλέπεται από την ΑΜΚ, την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, νέο εργαστήριο R&D και άλλες επενδύσεις. Το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικά (με κεφάλαια από ΑΜΚ και λειτουργική κερδοφορία) και εφόσον καλυφθεί πλήρως η ΑΜΚ, ανέρχεται σε 66,2 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί έως το 2026.
Αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις εφόσον υλοποιηθεί η ΑΜΚ στο σύνολό της, ο κ. Μπαλούμης έκανε λόγο για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων (σήμερα η εισηγμένη έχει αρνητική θέση περίπου 10 εκατ. ευρώ) καθώς μετά την ΑΜΚ θα εμφανίζει ίδια κεφάλαια περίπου 46 εκατ. ευρώ, έξοδο από την επιτήρηση, εξασφάλιση χρηματοδότησης και διανομή μερίσματος εφόσον οι ταμειακές ροές το επιτρέπουν.
Σύμφωνα με το business plan που έχει εκπονηθεί για την περίοδο 2022 – 2026, προβλέπονται πωλήσεις προ clawback & rebate ύψους 72 εκατ. ευρώ το 2024 και 94 εκατ. ευρώ το 2026, με Εbitda 10,5 εκατ. ευρώ και 18,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Όπως έγινε γνωστό στη ΓΣ, οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν όπως αυτά προκύπτουν από τα ποσοστά τους. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως θα καλύψουν τυχόν αδιάθετα δικαιώματα σε περίπτωση που υπάρξουν για ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε πως Στο πλαίσιο της ΑΜΚ υπάρχουν επαφές με επενδυτικά κεφάλαια που εκδηλώνουν ενδιαφέρουν να αποκτήσουν ποσοστό το μετοχικό κεφάλαιο.
Τέλος, με βάση τον προγραμματισμό, στις 15/9 θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου της Lavipharm και θα ακολουθήσει η υποβολή του ενημερωτικού της ΑΜΚ προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Διαβάστε ακόμη: