search icon

Επιχειρήσεις

Πώς ωφελούνται οι μέτοχοι του ΟΤΕ από την πώληση της Telekom Romania

Έρχεται έκτακτο μέρισμα ή χρηματική διανομή προς τους μετόχους - Ιδιαίτερα ικανοποιητικό το τίμημα, αναφέρουν JP Morgan - Optima Bank

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι οποίες απαίτησαν και πολιτικούς χειρισμούς δεδομένου ότι το ρουμανικό κράτος διατηρεί μετοχική συμμετοχή, ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε να συμφωνήσει με τον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο Orange την πώληση του 54% που κατείχε στην Telekom Romania (TKR), το δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» της τοπικής αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία.

Η συμφωνία αποτιμά το 100% της ρουμανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας στα 497 εκατ.ευρώ, με το ποσοστό που αναλογεί στον ΟΤΕ να ανέρχεται στα 268 εκατ.ευρώ, από εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης μεταξύ άλλων. Το ρουμανικό Δημόσιο διατηρεί τη συμμετοχή του (46%) στην εταιρεία, αν και εκτιμάται πως στο νέο σχήμα η Orange μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα με σχετικό επενδυτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε το τμήμα ανάλυσης της Optima Bank, το τίμημα κρίνεται ικανοποιητικό για τον ΟΤΕ – αντιστοιχεί σε 5,4 φορές το EV/EBITDA (2019) της TKRδεδομένου του σκληρού ανταγωνισμού στην ρουμανική τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπου παρουσία έχει, πέραν της Orange και η Vodafone Group. Αντίστοιχα, η JP Morgan θεωρεί πως η πώληση δίνει σημαντική ενίσχυση στο επενδυτικό story του OTE, μεταξύ άλλων διότι απλοποιεί τη δραστηριότητά του, καθώς επικεντρώνεται σε μια τηλεπικοινωνιακή αγορά, αυτή της Ελλάδας.

Η Orange Romania ενισχύεται σημαντικά αποκτώντας πλέον δραστηριότητα στη χώρα και στην σταθερή τηλεφωνία, με την Telekom Romania να διαθέτει δίκτυο σταθερής που εξυπηρετεί περίπου 930.000 πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και 1,2 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Orange Romania, η συμφωνία θα δημιουργήσει επίσης σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν κυρίως από την πολλαπλή πώληση (cross-selling) υπηρεσιών σε υπάρχοντες πελάτες, καθώς και από τη βελτιστοποίηση του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων οικονομιών κλίμακας και εμβέλειας.

Έκτακτο μέρισμα ή χρηματική καταβολή

Ο ΟΤΕ επιχειρούσε καιρό να απεμπλακεί από τη ρουμανική αγορά καθώς η δραστηριότητα ήταν επί μακρόν ζημιογόνος και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαδοχικές κεφαλαιακές ενισχύσεις και απομειώσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της θυγατρικής του. Τα τελευταία τρίμηνα έπειτα από σειρά πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης, η ρουμανική θυγατρική μπόρεσε να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία.

Τον Ιούνιο του 2019 δόθηκε mandate στη Barclay’s “να διερευνηθούν οι στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης της συμμετοχής του στη Telekom Romania. Οι συζητήσεις ήταν πολύμηνες και τελικώς ολοκληρώθηκαν επιτυχώς για το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας, ενώ προσώρας η δραστηριότητα στην κινητή παραμένει στον έλεγχο του ΟΤΕ (μέσω της Τelekom Romania Mobile – TRM). Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ χαρακτήρισε τη συμφωνία πώλησης της Telekom Romania ως “στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου OΤΕ, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”.

Σημειώνεται πως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτούνται οι σχετικές εκγρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Κατά συνέπεια, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους μετόχους του OΤΕ. Στελέχη του Ομίλου ανέφεραν στο «newmoney.gr» πως είναι πρώιμο ακόμη να ειπωθεί με ποια μορφή, έκτακτο μέρισμα ή έκτακτη χρηματική καταβολή, θα διανεμηθεί το καθαρό ποσό της πώλησης στους μετόχους. Η Optima υπολογίζει το ποσό αυτό σε άνω του ,0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Τι θα γίνει με την κινητή

Σε ότι αφορά στην δραστηριότητα στην κινητή τηλεφωνία της Τelekom Romania (Τelekom Romania Mobile – TRM), επί της παρούσης παραμένει στον έλεγχο του ΟΤΕ (70%), με το 30% να ανήκει στην Telekom Romania. Ανά διαστήματα υπήρχαν πληροφορίες περί ενδιαφέροντος απόκτησης της εταιρείας από τη Digi Communications (RCS&RDS), που διαθέτει παρουσία σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία. Η JP Morgan πιθανολογεί ότι ΟΤΕ θα εξετάζει και την πώληση του βραχίονα της κινητής τηλεφωνίας, κάτι εν πολλοίς αναμενόμενο, αποτιμώντας τη δραστηριότητα αυτή στα επίπεδα των 100-150 εκατ.ευρώ.

Exit mobile version