search icon

Επιχειρήσεις

Τι σημαίνει για τις ελληνικές startups η κατάρρευση των SVB και Signature Bank – Τα ελληνικά VCs απαντούν

Απόστολος Αποστολάκης (VentureFriends), Γιώργος Σαπέρας (Uni.Fund), Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου (Velocity.Partners), Γιώργος Τζιραλής – Πάνος Παπαδόπουλος (Marathon Venture Capital) «σκιαγραφούν» την επόμενη ημέρα

Μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει για το εγχώριο startup οικοσύστημα η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank επιχειρούν τα ελληνικά VCs, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η έκθεση της Ελλάδας στις επίμαχες αμερικανικές τράπεζες είναι περιορισμένη.

Πιο αναλυτικά, λίγα 24ωρα μετά το μπαράζ «λουκέτων» στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ και ενόσω η κυβέρνηση της χώρας σπεύσει να διαφυλάξει τις καταθέσεις, εκπρόσωποι από τον χώρο του venture capital «σκιαγραφούν» την επόμενη ημέρα για τις ελληνικές startups.

Απόστολος Αποστολάκης (VentureFriends)

«Η παύση λειτουργίας της SVB δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο ελληνικό οικοσύστημα. Κι αυτό γιατί, οι εταιρείες που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν venture debt από την SVB ήταν αυτές που είχαν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος (έσοδα της τάξης των πέντε εκατ. ευρώ και άνω) και είχαν βασική δραστηριότητα στην Αμερική ή στη Δυτική Ευρώπη. Πολύ λίγες ελληνικές startups πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις (δύο παραδείγματα από το Venturefriends είναι η Plum και η Blueground)», τονίζει στο newmoney ο ιδρυτής και partner του VentureFriends, Απόστολος Αποστολάκης, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για όσους ασχολούνται με το οικοσύστημα είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των εταιρειών αυτών (scale ups) και όχι τι θα συμβεί εάν φτάσουν στο επίπεδο αυτό και δεν θα έχουν πρόσβαση σε μία ακόμη επιλογή για venture debt.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το venture debt που, ουσιαστικά, είναι μία δυνατότητα δανεισμού σε πιο ώριμες (αλλά ακόμη ζημιογόνες) startups δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς. «Κατα βάση συνοδεύει ένα equity γύρο και άρα, προϋπόθεση για να ‘σηκωθεί’ venture debt είναι μία startup να έχει ήδη πείσει επενδυτές να τη χρηματοδοτήσουν με ένα σημαντικό σε μέγεθος equity γύρο», εξηγεί. Πιο αναλυτικά, για να χρηματοδοτηθεί μία εταιρεία από την SVB θα έπρεπε να έχει «σηκώσει» ένα γύρο χρηματοδότησης τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια (τυπικά 50 – 100 εκατ.) και στη συνέχεια, να της δώσει εκείνη άλλα τέσσερα εκατ. δολάρια (τυπικά 20 – 40 εκατ.). Συνήθως, δηλαδή, η τράπεζα έδινε δάνειο διάρκειας μέχρι τρία έτη και ύψους το πολύ μέχρι 40% ενός νέου μετοχικού χρηματοδοτικού. «Για την Ευρώπη υπάρχουν και άλλες λύσεις για venture debt, όπως η Flashpoint. Ελληνικές startups, όπως η Welcomepickups και η Spotawheel, έχουν ήδη συνεργαστεί με αυτή», καταλήγει ο επικεφαλής του VentureFriends.

Γιώργος Σαπέρας (Uni.Fund)

«Αν και είναι νωρίς ακόμα για να κάνει κάποιος μία ασφαλή εκτίμηση θα τολμήσω να πω ότι το 2023 δεν είναι 2008». Αυτό αναφέρει στο newmoney ο partner και Chief Financial Officer (CFO) του Uni.Fund, Γιώργος Σαπέρας, εξηγώντας πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένο και η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να μην αφήσει την κρίση SVB να μεταδοθεί στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και να αποτελέσει συστημική κρίση. «Το στοίχημα εδώ είναι κατά πόσο οι καταθέτες θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα ή θα χρειαστεί να επιβληθούν κάποιες μορφές capital controls», συνεχίζει και προσθέτει: «Επίσης, ερωτηματικό είναι το εάν υπάρχουν ή όχι  και άλλες τράπεζες με παρόμοια προβληματικά σημεία με αυτά των SVB και Signature Bank που κρύβονται κάτω από το ‘χαλί’».

Σχετικά με το ελληνικό startup οικοσύστημα ο ίδιος θεωρεί πως η έκθεση επενδυτών/εταιρειών στην SVB είναι σχεδόν μηδενική, αφού – ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση, αλλά, δυστυχώς, υπό άλλη έννοια – το ελληνικό οικοσύστημα είναι σχετικά απομονωμένο. Παρόλα αυτά εκτιμά ως πιθανό:

«Οι αμέσως επόμενες ημέρες είναι κρισιμότατες και όλα τα παραπάνω μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο ή το καλύτερο πολύ γρήγορα. Αναμένουμε και ενημερωνόμαστε συνεχώς», καταλήγει.

Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου (Velocity.Partners)

Τη δική του άποψη για τις συνέπειες που θα έχει στο εγχώριο οικοσύστημα η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών κατέθεσε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο Co-Founder του Velocity.Partners, Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου.

Όπως αναφέρει, «φυσιολογικά, η έκθεση των ελληνικών εταιρειών στη SVB είναι περιορισμένη. Άρα, θεωρητικά, είμαστε κάπως προφυλαγμένοι σε micro-level. Η άποψη που άκουγα κάποια στιγμή τον περασμένο μήνα από ξένους συναδέλφους πως αφήσαμε πίσω μας το ανεμικό 2022 από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας ήταν πρώιμη. Έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε ορατή επανεκκίνηση σε growth γύρους για εφέτος, πλην εξαιρέσεων. Δεν νομίζω να ακούσουμε νέες επενδύσεις από Series A, αλλά κυρίως Series B για το υπόλοιπο του έτους. Η ορατότητά μου από τον Δεκέμβρη με έκανε να υποστηρίζω 2024 και βλέπουμε, παραμένω εκεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό πρακτικά σημαίνει πως startup εταιρείες που δεν είναι κοντά στη βιωσιμότητα θα μειώσουν τα κόστη τους και θα προσπαθήσουν μαζί και με κάποιο emergency financing από υπάρχοντες επενδυτές να αντέξουν το επόμενο 12μηνο. «Κάποιες, δυστυχώς, δεν θα τα καταφέρουν», συμπεραίνει, εστιάζοντας στο εξής παράδοξο: το 2020 – 2021 ήταν οι καλύτερες χρονιές σε σχέση με τα πόσα νέα κεφάλαια «σηκώθηκαν» από VC funds και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Αυτά τα λεφτά υπάρχουν ακόμα στα funds (άλλωστε, κάνουν capital calls όποτε χρειάζονται χρήματα, άρα σε fund level δεν θα υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένου κεφαλαίου) και θα πρέπει να τα επενδύσουν μέχρι το 2024 – 2025. Τα περισσότερα funds, άλλωστε, είναι 10ετή και έχουν μέχρι πέντε χρόνια επενδυτική περίοδο. Αυτά τα χρήματα θα βρουν τον δρόμο τους στην αγορά, αλλά όχι υπό τις παρούσες συνθήκες πίεσης», εξηγεί και καταλήγει: «Το B2B SaaS μάλλον θα ‘χτυπηθεί’ περισσότερο, γιατί από εκεί θα… κόψουν οι startups που έχουν θέμα κεφαλαιακής επάρκειας και runway. Προσωπικά συνεχίζω να πιστεύω πως το vintage του 2023/2024 θα είναι από τα καλύτερα της 10ετίας».

Γιώργος Τζιραλής – Πάνος Παπαδόπουλος (Marathon Venture Capital)

«Θα πρέπει να αναμένεται μία τάση για περαιτέρω αποφυγή ρίσκου στην παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων. Στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος θα είναι σχετικά περιορισμένος», τονίζει στο newmoney o ένας εκ των δημιουργών του Marathon Venture Capital, Γιώργος Τζιραλής, με τον έτερο του VC, Πάνο Παπαδόπουλο, να προειδοποιεί τους startuppers μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα social media για τις προκλήσεις που έρχονται:

«Η χρηματοδότηση των startups είχε ήδη πέσει στα ‘τάρταρα’ (χαμηλά 10ετίας) μετά την ‘τρέλα’ του 2021. Μάλλον την επόμενη διετία η πλειονότητα των startups κλείνει και μαζί μεγάλη μερίδα των VCs. Αυτό ήδη φαινόταν σαν τάση, αλλά μετά την κατάρρευση της SVB το φαινόμενο θα ενταθεί, ειδικά εάν υπάρξουν κάποια capital controls», τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Στο σφυρί ξανά η συλλογή έργων τέχνης του βιομήχανου Παναγιώτη Νίκα (λίστα + pics)

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Μνημεία του κόσμου: Οδηγός “επιβίωσης” στον Πύργο του Άιφελ των 7,5 εκατ. επισκεπτών ετησίως

Exit mobile version