© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Στο συνολικό ύψος του 1 δισ. ευρώ θα ανέλθει η αξία της επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ της Ιntrakat και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με την οποία οι δύο εταιρείες προχωρούν από κοινού στην ανάπτυξη ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου πράσινων έργων, συνολικής ισχύος 2,7 GW. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals της χρονιάς αλλά και της ενέργειας μετά την προ διετίας συμφωνία μεταξύ Ελλάκτωρ και ομίλου Βαρδινογιάννη για την πώληση της ΑΝΕΜΟΣ, που καταδεικνύει τη στρατηγική των μεγάλων ομίλων για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ.
Η νέα αυτή συμφωνία προσφέρει σημαντική αξία για την Ιntrakat, καθώς προσθέτει στις δραστηριότητές της έναν πυλώνα ισχυρής ανάπτυξης που αναμένεται να σταθεί αντάξιος της παραδοσιακής δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τον ισχυρό βηματισμό της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, η οποία έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία 700 MW με ένα pipeline σε διάφορα στάδια ανάπτυξης 1,3 MW με στόχο τα 5 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η συμφωνία με την ΔΕΗΑΝ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία για την Intrakat μετά την εξαγορά της ιστορικής τεχνικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ, η οποία ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα και δημιουργεί ένα κατασκευαστικό όμιλο με ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων άνω των 5 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπει η συμμαχία
Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ότι ο όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος με ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του ομίλου Intrakat, στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμμαχία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις. Η ολοκλήρωση της επιχειρηματικής σύμπραξης προβλέπεται, το αργότερο, ως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.
Οπως ανακοινώθηκε, η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (Enterprise Value) που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την Intrakat μακροπρόθεσμα έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στον χώρο των ΑΠΕ στη χώρα μας. Κάτι που, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της εταιρείας, επιβεβαιώνει αυτό που η διοίκηση του κ. Αλέξανδρου Εξάρχου είχε πει πρόσφατα: «Ο,τι υπηρετεί μια στρατηγική, η οποία βασίζεται στο να δημιουργεί συνεχώς αξία, χάρη στην εμπειρία, στους πόρους και τις τεχνικές δυνατότητες του ομίλου Intrakat».
Συμφωνία με τον γίγαντα ενέργειας
Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου Intrakat, η στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ επιταχύνει τον σχεδιασμό της εισηγμένης για την ανάπτυξη των ενεργειακών έργων που έχει δρομολογήσει για τα επόμενα χρόνια. Οπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, η συμμαχία με τη ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στη χώρα, αναβαθμίζει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης του εισηγμένου ομίλου στον χώρο των ΑΠΕ.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η Intrakat αποκτά τον ισχυρότερο ενεργειακό σύμμαχο για να ξεδιπλώσει τον πράσινο σχεδιασμό της. Ταυτόχρονα, όμως, απελευθερώνει σημαντικές οικονομικές δεσμεύσεις (εγγυητικές επιστολές, δανεισμό κ.λπ.), ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα της εταιρείας για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των έργων ΑΠΕ που έχει ανακοινώσει.
Οπως συμπληρώνουν στελέχη της Intrakat, η στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ και οι επενδύσεις που έρχονται στο πλαίσιο αυτής δυνητικά μπορούν να ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η συνεργασία στις ΑΠΕ προσφέρει δυνατότητες διερεύνησης και νέων πιθανών αναπτυξιακών ευκαιριών στην αγορά της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα των ΑΠΕ.
«Το να είσαι μέρος μιας τόσο μεγάλης συνεργασίας για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ έως 2,7 GW και με έναν τόσο μεγάλο εταίρο σε γιγαντώνει κι εσένα ενεργειακά», τονίζουν πηγές της Intrakat και σημειώνουν ότι αυτή η συνεργασία πιστοποιεί την αξία του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας και τις δυνατότητες ανάπτυξής του, οι οποίες μάλιστα πολλαπλασιάζονται μέσα από τη σύμπραξη αυτή, προσθέτοντας ότι οι ΑΠΕ θα είναι κεντρικοί επενδυτικοί άξονες της Intrakat και στα χρόνια που έρχονται.
Κοινοπρακτικά σχήματα διεθνώς
Οι μαμούθ επενδύσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες διογκώθηκαν με την ενεργειακή κρίση, καθώς τα κράτη-μέλη τρέχουν για να πιάσουν τους φιλόδοξους στόχους της ενεργειακής μετάβασης έχουν ενισχύσει τις συμπράξεις μεταξύ διεθνών μεγαθηρίων.
Ο λόγος είναι ότι οι συμμαχίες μέσω κοινοπραξιών επιλέγονται ως ενδεδειγμένο μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να συνδυάσουν τους πόρους, τη χρηματοδότηση, την τεχνογνωσία και τη γνώση της τοπικής αγοράς, μέσω εξειδικευμένων εταιρειών ειδικού σκοπού.
Στελέχη της Intrakat επικαλούνται πρόσφατη μελέτη της Deloitte, σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες «επιλέγουν τη λύση αυτή για να κεφαλαιοποιήσουν τις οικονομίες κλίμακας και τη μείωση του κόστους, που υπόσχονται τα σχήματα αυτά, ώστε να δραστηριοποιηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία στον χώρο της ενέργειας».
Κατά τη μελέτη της Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των επικεφαλής των εταιρειών ενέργειας πιστεύει ότι παραδοσιακή μεθοδολογία στις επενδύσεις κεφαλαίου δεν είναι πλέον επαρκής για την ενεργειακή μετάβαση. Ετσι, προωθείται διεθνώς η κοινοπρακτική μέθοδος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, η οποία ανέρχεται περίπου στο 1/3 των κοινοπραξιών του ενεργειακού κλάδου συνολικά.
Τους τελευταίους μήνες έχουν υπογραφεί πάρα πολλές τέτοιες συμφωνίες από μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η General Electric (GE), Vernova και η Alfanar Energia Espana συγκρότησαν πρόσφατα κοινοπραξία για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 334 MW στην Ισπανία, με δυνατότητα επέκτασης και στην αποθήκευση ενέργειας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Renewable Power Capital (RPC) και Elmya συνέστησαν επίσης κοινοπραξία για την ανάπτυξη ΑΠΕ και Συστημάτων Αποθήκευσης, ισχύος 4 GW, ενώ πρόσφατα η γαλλική Total Energies και η δανική European Energy προχώρησαν στη σύσταση κοινοπραξίας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 4 GW σε διάφορες χώρες.
Επίσης, στη Βόρεια Θάλασσα η βρετανική SSE Renewables και οι νορβηγικές Equinor και Vargronn συνέστησαν κοινοπραξία για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 1,2 GW.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Το 2024 «ξεκλειδώνει» εξελίξεις για μέρισμα και αποεπένδυση του Δημοσίου
Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην Ελλάδα (pics)
Έρχεται άλμα στην ανάπτυξη το 2024 με επενδύσεις 26 δισ. ευρώ (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ