Η ψηφιακή «έκρηξη» της τελευταίας διετίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, με ανάλογα οφέλη για τις εταιρείες της πληροφορικής.
Το 2022 φαίνεται να κλείνει με ισχυρούς διψήφιους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης για έναν από τους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας αν δει κανείς τα αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι βασικοί «παίκτες» του και δεν υπάρχει κάτι ικανό να ανατρέψει αυτή την πορεία στο finish της χρονιάς, όπως σε γενικές γραμμές συνέβη και το 2021 (σ.σ. πέρσι σημειώθηκαν και τριψήφια επιμέρους ποσοστά αύξησης).
Πέρα από τους αυξημένους τζίρους και την ενισχυμένη κατά κύριο λόγο κερδοφορία (με λίγες εξαιρέσεις), διψήφιος ήταν και ο αριθμός των εξαγορών στις οποίες προχώρησαν οι όμιλοι τόσο το ’21, όσο και το ’22, γεγονός που διατηρεί πρόσφορο το έδαφος για αντίστοιχο μέγεθος επενδύσεων και το 2023.
Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι η συγκέντρωσή του δεν θα ανακοπεί, με την προσάρτηση δηλαδή μικρότερων εταιρειών κάτω από την «ομπρέλα» μεγαλύτερων, για τη δημιουργία ακόμα πιο δυνατών σχημάτων, έτοιμων να φέρουν σε πέρας τον τεράστιο όγκο ψηφιακών έργων που είτε δημοπρατούνται για τον δημόσιο τομέα, είτε αποτελούν προϊόν της μεγάλης ζήτησης από τον ιδιωτικό για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων ή και από το εξωτερικό.
Τελευταίο παράδειγμα ως προς την έντονη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων της πληροφορικής που μπορούν να παρέχουν λογισμικά για κάθε χρήση αποτέλεσε αρχές του Δεκεμβρίου η 6ετής σύμβαση των 9 εκατ. ευρώ με την Κομισιόν για την Uni Systems (επικεφαλής), μέλος του Ομίλου Quest, σε κοινοπραξία με τη Network Research Belgium- NRB (μέλος) και αντικείμενο της την ανάπτυξη, συντήρηση και υποστήριξη των συστημάτων πληροφορικής του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG-CLIMA).
Το newmoney ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το υψηλό ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων συνολικής αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που διατηρούν προς υλοποίηση οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και είναι χαρακτηριστικό ότι σε Γενική Συνέλευση μετόχων μεγάλης εισηγμένης που ακολούθησε τονίσθηκε αυτό ακριβώς:
ότι υφίσταται σημαντικό pipeline μεγάλων έργων σε εκκρεμότητα και για την επόμενη χρονιά, το 2023 και με την εκτέλεσή τους παρά το κενό λόγω εκλογών δεν θα επηρεαστούν οι δραστηριότητες της, καθώς αρκετές είναι και οι συμβάσεις σε εξέλιξη.
Το «απόθεμα» του κλάδου εμπλουτίζεται διαρκώς, όσο προκηρύσσονται καινούργιοι διαγωνισμοί ψηφιοποίησης για διάφορους φορείς του δημοσίου ή υπουργεία, αλλά και όσο εξελίσσεται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ιδιωτικού τομέα.
Το άλυτο πρόβλημα
Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, μάλλον αντιστρέφεται. Διότι οι «πληροφορικάριοι», είτε αυτόνομα, είτε σε κοινοπραξίες με άλλες εταιρείες του κλάδου ή και τηλεπικοινωνιακούς ομίλους υποχρεώνονται να υλοποιήσουν και να παραδώσουν εντός των απαραίτητων χρονοδιαγραμμάτων δεκάδες ή και εκατοντάδες ψηφιακά έργα, την ώρα που οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό παραμένουν.
Μια λύση είναι η εκπαίδευση και ενσωμάτωση εργαζομένων και μια άλλη, η πρόσβαση σε ομάδες στελεχών ή μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών, με τις προσλήψεις να γίνονται κατά δεκάδες, όταν εντοπίζονται στην αγορά τα άτομα με τις κατάλληλες ικανότητες.
Η ζήτηση, ωστόσο, ξεπερνάει την προσφορά σε σταθερή βάση και η επιστροφή στελεχών από το εξωτερικό μετά την φυγή των προηγούμενων ετών με την παροχή κινήτρων είναι μια άλλη επιλογή των διοικήσεων. Όλη αυτή η προσπάθεια θα ενταθεί εντός του 2023, λόγω και των διαγωνισμών ψηφιοποίησης που πληθαίνουν όσο κυλούν οι μήνες.
€235,6 εκατ. για την Υγεία
Φέτος τρέχουν δεκάδες νέοι διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση κρίσιμων αρχείων ή λειτουργιών του κράτους. Και προκηρύσσονται ο ένας πίσω από τον άλλο, από τις πρώτες ημέρες έως την εκπνοή του έτους.
Σε αυτούς προστέθηκε αμέσως μετά από την γιορτή των Χριστουγέννων η Διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διεθνούς Άνω των Ορίων Διαγωνισμού από την Κοινωνία της Πληροφορίας για τη Σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο με οχτώ (8) οικονομικούς φορείς για το Έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 03/02/2023 και προϋπολογισμό με το δικαίωμα προαίρεσης (χωρίς ΦΠΑ) ύψους 190 εκατ. ευρώ. Με το ΦΠΑ το μπάτζετ εκτινάσσεται στα 235,6 εκατ. ευρώ.
Το νέο μεγάλο έργο αφορά:
Την Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς, ενσωματώνοντας ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό αρχείο με έμφαση στα ακόλουθα:
- Την άμεση απεικόνιση ηλεκτρονικά,
- Τη μόνιμη και αναλλοίωτη ψηφιακή αποθήκευση,
- Τη διάσωση υπερπολύτιμων πληροφοριών του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών από τις υπάρχουσες συνθήκες φύλαξης (αλλοίωση λόγω παλαιότητας, απώλεια λόγω ανθρώπινου παράγοντα ή φυσικών καταστροφών),
- Την άμεση απελευθέρωση ζωτικών λειτουργικών χώρων εντός των Νοσοκομείων,
- Τη γεωγραφική ανεξαρτησία σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης και κοινοποίησης πληροφοριών Νοσηλείας Ασθενών.
Τι συμβαίνει με τους διαγωνισμούς
Άλλοι δυο mega διαγωνισμοί εκκρεμούν για διαφορετικούς λόγους και συσχετίζονται με την ψηφιοποίηση έγχαρτων αρχείων: του Ελληνικού Κτηματολογίου για τα έγγραφα των υποθηκοφυλακείων (αναμένεται η υπογραφή όλων των συμβάσεων με τους αναδόχους για τα 5 τμήματα του) και του ΤΕΕ για τους φακέλους των οικοδομικών αδειών στις πολεοδομίες (επαναπροκηρύχτηκε λόγω ένστασης), αξίας 309,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα και 226,1 εκατ. ευρώ.
«Βγήκε» επίσης ο διαγωνισμός των 145,73 εκατ. ευρώ για την Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μόνο οι προϋπολογισμοί αυτών των 4 ανέρχονται σε 917,23 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, από την προκήρυξη ενός project έως την υλοποίηση και παράδοσή του μεσολαβεί διάστημα μηνών και πολλά από αυτά διανύουν διαφορετικές φάσεις. Οι διαδικασίες επιταχύνονται μεν, αλλά δεν λείπουν οι καθυστερήσεις και σε ορισμένα π.χ. δεν έχουν προλάβει να ανακηρυχτούν οι ανάδοχοι, ή σε άλλα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και ούτω καθεξής.
Για το 2023 οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και οι όμιλοι πληροφορικής προσδοκούν ότι η πρόοδος των έργων αξίας δισ. θα αυξήσει σταδιακά τα έσοδα τους από τον δημόσιο τομέα, για όσες φυσικά εμπλέκονται στους διαγωνισμούς και δεν ρίχνουν το βάρος στον ιδιωτικό.
«Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων μας έχει να κάνει με project finance. Την επόμενη χρονιά θα εισπραχθούν ποσά και θα μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μας», ήταν μια άλλη φράση η οποία ακούσθηκε σε Γ.Σ. εισηγμένης.
Τα μεγάλα deals και το ΧΑ
Οι προοπτικές προδιαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες για τον κλάδο της πληροφορικής και το 2023, με γενικό συμπέρασμα ότι «υπάρχουν λεφτά για όλους».
Η αύξηση μεγεθών των ομίλων επιτυγχάνεται είτε με οργανική ανάπτυξη, είτε μέσω εξαγορών.
Το 2022 ξεχώρισαν από έναν διψήφιο αριθμό deals η εξαγορά της Byte Computer από την Ideal Holdings (με την αποδοχή της δημόσιας προαιρετικής πρότασης που υποβλήθηκε) και η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Epsilon Net με την Τράπεζα της Ελλάδος, που προβλέπει μεταξύ άλλων την απόκτηση από την ΕΤΕ μειοψηφικού ποσοστού 7,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Το 2021, από διψήφιο νούμερο πάλι, ήταν η εξαγορά της Intrasoft International από την δανέζικη εισηγμένη Netcompany αντί 235 εκατ. ευρώ, η είσοδος του Μάρκου Βερέμη μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν στη μετοχική σύνθεση της SoftOne του ομίλου Olympia με μερίδιο 45% και η ολοκλήρωση της από κοινού εξαγοράς της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net, έναντι 18,05 εκατ. ευρώ.
Το 2023, τέλος, υπολογίζεται ότι θα έρθουν «πιο κοντά» και οι εξελίξεις αμιγώς χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, για την φημολογούμενη είσοδο μιας εταιρείας (ή και δυο σε δεύτερο χρόνο) στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, όπως και η κυοφορούμενη μετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά του.
Διαβάστε ακόμη
Ο «ιπτάμενος» Ολλανδός επενδυτής: Γιατί οι Χόλτερμαν… έγιναν Έλληνες (pics)
Rolex: Ο μύθος πίσω από την εταιρεία – Κέρδη δισεκατομμυρίων και μυστικά (pics)