search icon

Επιχειρήσεις

Τι αναφέρει η Κλουκίνας – Λάππας για τη διαμάχη με τον Λουκά Σπεντζάρη

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η αίτηση έκτακτου ελέγχου που κατατέθηκε δεν θα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της

Αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με έναν εκ των βασικών της μετόχων, Λουκά Σπεντζάρη, έδωσε η Κλουκίνας – Λάππας στην ετήσια οικονομική έκθεση που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, τα οποία δημοσιοποίησε η εισηγμένη.

Όπως αναφέρεται:

Στις 5 Απριλίου 2022 ο μέτοχος κ. Λουκάς Σπεντζάρης, κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση έκτακτου ελέγχου της Εταιρείας, κατ’ άρθρο 142 του Ν. 4548/2018, η οποία έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί στις 17 Μαΐου 2022. Ειδικότερα, η Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, ότι τα ζητήματα που τίθενται στην εν λόγω αίτηση έκτακτου ελέγχου και οι αντίστοιχες θέσεις της διοίκησής της έχουν ως εξής:

1. Ο αιτών μέτοχος προβάλλει αρχικά αιτιάσεις σε σχέση με την εκμίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας της Εταιρείας σε πολυεθνικό όμιλο, την οποία δήθεν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε αξιολογήσει δεόντως από άποψη οικονομική, εμπορική και νομική. Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε σχετικό ερώτημα του ιδίου μετόχου στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2021, έχει ήδη χορηγήσει τις αναγκαίες πληρέστατες διευκρινίσεις, από τις οποίες έχει προκύψει ότι η συναλλαγή είναι απολύτως επωφελής για την Εταιρεία και δεν έθεσε αυτή σε καμία διακινδύνευση.

2. Στη συνέχεια, η αίτηση περιλαμβάνει αιτιάσεις σε σχέση με το λογιστικό χειρισμό των αμοιβών και προκαταβολών αμοιβών για το 2020, για την αναθεώρηση της Πολιτικής Αποδοχών της Εταιρείας, στο πλαίσιο της από 14.7.2021 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, επειδή δεν συνοδευόταν από την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του άρθρου 111 παρ. 2 του ν.4548/2018 και για το περιεχόμενο της Πολιτικής Αποδοχών (ότι δεν έχει το ελάχιστο περιεχόμενο του άρθρου 111 παρ. 1 του ν. 4548/2018), καθώς και για περιεχόμενο της Έκθεσης Αποδοχών που είχε υποβληθεί στην ίδια Τακτική Γενική Συνέλευση. Όλα τα παραπάνω ζητήματα είχαν τεθεί από τους εκπροσώπους του και κατά τη Γενική Συνέλευση της 14.7.2021 και είχαν τύχει εξαντλητικών απαντήσεων.

3. Επιπλέον, ο κ. Λ Σπεντζάρης διατυπώνει αιτιάσεις για δήθεν προβλήματα βιωσιμότητας της Mothercare Global Brand και για ζητήματα δήθεν μη ορθών τιμολογήσεων από αυτήν. Οι ισχυρισμοί του αυτοί, αφενός είναι παντελώς αβάσιμοι και δεν τεκμηριώνονται από την εύρυθμη λειτουργία της προμηθευτικής αλυσίδας και την ακώλυτη και καθημερινή συνεργασία με την Mothercare Global Brand και την προμήθεια προϊόντων από αυτήν.

4. Ο αιτών μέτοχος αναφέρεται, επίσης, σε φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 1/1/2016 -30/6/2021 που εκκρεμεί για την Εταιρεία. Ο εν λόγω φορολογικός έλεγχος δεν έχει ακόμη εκκινήσει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

5. Τέλος, η αίτηση αναφέρεται αφενός σε δήθεν απουσία υπεύθυνων κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων –κάτι το οποίο είναι παντελώς ανακριβές, καθώς δυνάμει των από 24.2.2022 και 4.3.2022 αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Εταιρεία έχει ορίσει ωςυπεύθυνο κανονιστικής συμμόρφωσης τον συνεργαζόμενο με την Εταιρεία δικηγόρο Αθηνών, κ. Μιλτιάδη Δανιήλ και ως υπεύθυνη διαχείρισης κινδύνων την εταιρεία ΑΜiD (outsourcing).Όπως προκύπτει, τα ζητήματα που θέτει η αίτηση ελέγχου είτε αποτελούν επαναλήψεις παλαιότερων ερωτημάτων του μετόχου στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 14.7.2021 (οπότε προκαλεί απορία γιατί επαναφέρονται σήμερα μετά από τόσους μήνες), είτε θέτουν δευτερεύοντα τυπικού χαρακτήρα θέματα. Όλα αυτά δίδουν την εντύπωση ότι η αίτηση υποβάλλεται προσχηματικά και προς επίτευξη άλλων σκοπών.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Εταιρείας θεωρεί ότι η επίμαχη αίτηση έκτακτου ελέγχου είναι νόμω και ουσία παντελώς αβάσιμη και ουδεμία πράξη μη συνετής και χρηστής διαχείρισης μπορεί να καταλογιστεί σε βάρος της και θα υποστηρίξει τις θέσεις της σθεναρά στο Δικαστήριο. Επίσης, η Εταιρεία εξετάζει κατά πόσο η αίτηση και το περιεχόμενο της μπορεί να θεωρηθεί δυσφημιστική και σε καταφατική περίπτωση θα πράξει ανάλογα υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της και αυτάτων μετόχων της. Τέλος, η διοίκηση της Εταιρείας θεωρεί ότι η εν λόγω αίτηση έκτακτου ελέγχου δεν θα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.

Σημειώνεται πως η σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει η εταιρεία αποτελεί μια σταθερή πηγή εσόδων, αφού πλέον διαθέτει δύο επενδυτικά ακίνητα επί της οδού Ερμού, τα οποία είναι μισθωμένα και λειτουργούν το ένα ως κατάστημα Zara και το άλλο ως Adidas.

Τέλος, για το τρέχον έτος οι πωλήσεις λιανικής της Κλουκίνας – Λάππας για το πρώτο τρίμηνο κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2021. Στόχος για το 2022 αναφορικά με τον εμπορικό κλάδο είναι η αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου φυσικού καταστημάτων με την επαναξιολόγηση σημείων πώλησης και την ανακαίνιση παλαιότερων, η θωράκιση της ρευστότητας καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών εξόδων και του μικτού περιθωρίου κέρδους που δέχεται πιέσεις εξαιτίας της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Βασική στρατηγική παραμένει και για το τρέχων έτος η επένδυση στο ψηφιακό αποτύπωμα, συνδυάζοντας το ηλεκτρονικό κατάστημα και την αναβάθμισή του με την αξιοποίηση τεχνολογιών στο φυσικό «παραδοσιακό» χώρο, προκειμένου να προσφέρει στον καταναλωτή μια omnichannel εμπειρία, καταλήγει η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Το «μπέρδεμα» με τα καταμαράν και το ημιτελές σκαρί με… άρωμα Γαλλίας

Τα σενάρια φουντώνουν, ο κύριος Παντελής είναι «μπελαλής», η Αττική Οδός που… μιλάει γαλλικά και το διαμάντι της Ύδρας

ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα

 

Exit mobile version