search icon

Επιχειρήσεις

Τhomas Cook: Επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό

«Ντόμινο» πτωχεύσεων σε Πολωνία και Ολλανδία - Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών και Τουρισμού

Επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο μετά και την κατάρρευση του γερμανικού Thomas Cook, που αποτελεί έναν από τους βασικούς τροφοδότες του ελληνικού του τουρισμού, αφού, όπως υπολογίζεται, από το σύνολο των 2,5 περίπου εκατομμυρίων πελατών που φέρνει ο ταξιδιωτικός κολοσσός στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά στους Βρετανούς και Γερμανούς.

Πρόκειται για ένα «ντόμινο» πτωχεύσεων που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα ευρωπαϊκά παρακλάδια του οργανισμού, όπως συμβαίνει επίσης σε Πολωνία και Ολλανδία, ενώ η μόνη θετική είδηση είναι η διάσωση της σκανδιναβικής εταιρείας που συνδέεται με τον όμιλο.

«Λυπάμαι που η αρχική μας εκτίμηση επιβεβαιώνεται. Η αίτηση πτώχευσης του Γερμανικού βραχίονα του Thomas Cook αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τον τουρισμό είναι συστημικό. Απαιτείται ψυχραιμία από τους επαγγελματίες του χώρου και επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης της Πολιτείας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή την ανακοίνωση της πτώχευσης του γερμανικού Thomas Cook.

Οι τουριστικοί φορείς, όπως είναι εμφανές και από τη δήλωση του κ. Ρέτσου, αναμένουν περισσότερα από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ως ένα πρώτο μέτρο στήριξης ανακοίνωσε χθες την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα, για το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες «το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων», ωστόσο οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι το εν λόγω μέτρο «ασπιρίνη» όσο «τρέχουν» οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.τ.λ. και πλησιάζει το τέλος του μήνα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τελική αποτύπωση της κατάστασης στα ξενοδοχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, όσον αφορά στα χρωστούμενα, δεδομένου ότι αυτό θα κρίνει, στο μεγαλύτερο βαθμό, τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ενώ υπήρχε η ελπίδα να διασωθεί το γερμανικό παρακλάδι του ομίλου περιορίζοντας έτσι τη ζημία (σ.σ. η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μία μαύρη “τρύπα” που μπορεί να φτάσει ακόμη και το μισό δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας), μετά το σημερινό μεγάλο «κανόνι» του γερμανικού Thomas Cook, το καλό σενάριο εξανεμίζεται.

Ως μία πρώτη αντίδραση, μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο υπουργός Τουρισμού, κατά τις πληροφορίες, ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με την γερμανική πρεσβεία (είχε προηγηθεί χθες η επαφή με την βρετανίδα πρέσβη) και θα ακολουθήσουν και οι επαφές με την ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ομαλά εξελίσσεται οι επαναπατρισμός όσων τουριστών έχουν βρεθεί ουσιαστικά «ξεκρέμαστοι» στη χώρα μας και υπολογίζονται σε 30.000 περίπου τουρίστες, oι οποίοι εξακολουθούν και φεύγουν σταδιακά.

Exit mobile version