Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρμόδιου υφυπ. Ανάπτυξης Χρ. Δήμα και του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής πολυεθνικής Applied Materials κ. Gary Dickerson πραγματοποιούνται –διαδικτυακά- σήμερα στην Αθήνα τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Think Silicon. Μία επένδυση που φιλοδοξεί να δημιουργήσει αφενός έναν τεχνολογικό κόμβο καινοτομίας για την Applied Materials στην Ευρώπη και παράλληλα να δώσει ώθηση στα νέα σχέδια που υπάρχουν για την πρώην ελληνική startup και νυν θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου για την κατασκευή του πρώτου chip γραφικών με τεχνητή νοημοσύνη!
«Ένας από τους πιο σημαντικούς επεξεργαστές Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο θα σχεδιαστεί στην Ελλάδα και όχι στη Σίλικον Βάλει, στη Σανγκάη ή στο Τόκιο» σημείωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης χθες ο κ. Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group στην Applied Materials. Σύμφωνα με τον ίδιο «η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα είναι AI based» είπε χαρακτηριστικά. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι παντού τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι που κάνουμε ή φανταζόμαστε και δεν την περιλαμβάνει. Καμία εταιρεία δεν θα κάνει τη διαφορά χωρίς ΑΙ στο προϊόν της», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος που το κέντρο σχεδιασμού της Applied Materials για την Ευρώπη θα βρίσκεται στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως η Think Silicon με έδρα την Πάτρα, έχει πρωτοπορήσει στο σχεδιασμό χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας chips για κάρτες γραφικών που σήμερα χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ψηφιακών συσκευών παγκοσμίως. Η πρωτοπορία τους αυτή τους οδήγησε πέρυσι στην «αγκαλιά» της Applied Materials, τον παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου chip υπολογιστή και προηγμένης οθόνης στον κόσμο. Έναν όμιλο με κεφαλαιοποίηση 126 δισ. δολαρίων, ετήσια έσοδα 18 δισ. δολάρια, δαπάνες 2,5 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, 15.000 πατέντες και 25.000 εργαζόμενους.
Η εξαγορά της ελληνικής startup από τον αμερικανικό κολοσσό τον Μάιο του 2020, οδήγησε στον μετασχηματισμό της, αποφέροντας συγχρόνως υπερδιπλασιασμό των μεγεθών της σε όρους ανάπτυξης, αλλά και θέσεων εργασίας. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Γιώργος Σιδηρόπουλος σημείωσε όταν έγινε η εξαγορά η εταιρεία απασχολούσε 16 άτομα, αριθμός ο οποίος έχει ήδη διπλασιαστεί και θα αυξηθεί περαιτέρω τόσο χάρη στις εγκαταστάσεις στην Αθήνα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά 32 θέσεις εργασίας, όσο και μέσω της συνεργασίας με τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η τελευταία συνεργασία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα 10 ακόμη προσλήψεις.
Ήδη έχει ξεκινήσει η επέκταση της Think Silicon στον σχεδιασμό των chips που χρησιμοποιούνται σε συσκευές Internet of Things, wearables, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού. Όπως είπε ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, συνιδρυτής της ελληνικής εταιρείας, CEO και Country President της Applied Materials στην Ελλάδα, τα νέα προϊόντα αξιοποιούν το AI, βλέποντας τις διεθνείς τάσεις και τις ανάγκες των πελατών της εταιρείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της «υπολογιστικής όρασης» (computer vision), δηλαδή της αναγνώρισης και της ερμηνείας εικόνων από μια συσκευή που χρησιμοποιεί εφαρμογές AI.
Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, ιδρυτήξης της Think Silicon
Σε αυτό το στόχο θα βοηθήσουν και οι νέες εγκαταστάσεις 1.000 τμ στη Μεταμόρφωση Αττικής, τοποθετώντας αφενός τη Think Silicon και την Ελλάδα σε βασικό κέντρο σχεδιασμού τεχνολογίας στην Ευρώπη και προσφέροντας στην Applied Material μία «βάση» στην Ευρώπη.
Η Think Silicon Μονοπρόσωπη A.E., μια εταιρεία του Ομίλου Applied Materials, ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα από τους Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη. Εκεί παραμένουν και σήμερα τα κεντρικά τους γραφεία. Επίσης έχει παραρτήματα στην Αθήνα (DC), στο Τορόντο, (HQ North America), στο Όστιν, Τέξας (Sales office), στην Κολωνία, Γερμανία (Sales office), και στο Ταϊπέι, Ταϊβάν (Sales office) εξυπηρετώντας πελάτες σε όλο τον κόσμο.
O αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group, Κώστας Μάλλιος
Oι πελάτες της Think Silicon είναι εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών όπως η Atmel / Microchip, Dialog Semiconductors, Sequans Communications, Faraday, Lattice Semiconductor και άλλες.
Το Μάιο του 2020 -εν μέσω πανδημίας- όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά από την Applied Materials αν και το τίμημα της εξαγοράς δεν είχε γίνει γνωστό, το venture capital Metavallon που είχε χρηματοδοτήσει την Think Silicon την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη ιστορικά εξαγορά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στην Ελλάδα».
Διαβάστε ακόμη:
Τι λέει ο CEO της Aegean για το restart του τουρισμού στην Ευρώπη
Bernard Arnault: Ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό» έγινε o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Βακάρος (CEO MLS): Χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια – Στόχος η επιστροφή στο ταμπλό