search icon

Επιχειρήσεις

«Θερμαινόμενα τραπέζια» της Ιαπωνίας: Μια απλή ιδέα που μπορεί να δώσει παράταση και στην ελληνική υπαίθρια εστίαση

Η ηλιοφάνεια περιορίζεται σε ώρες και ένταση και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Εν μέσω πανδημίας οι επιχειρήσεις εστίασης αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν «τραπεζάκια έξω» ακόμα και στο καταχείμωνο - Γνωρίστε τα Kotatsu

Ένα kotatsu υπάρχει σε ένα γιαπωνέζικο νοικοκυριό. Συνήθως είναι χαμηλά, και έχουν ένα ειδικό θερμαντικό σώμα από κάτω. Μια κουβέρτα πέφτει από τις άκρες του τραπεζιού παγιδεύοντας τη θερμότητα.

Ο κορωνοϊός μετέφερε την ιδέα του kotatsu στο Σικάγο – μια πόλη στο βορρά των ΗΠΑ με συχνούς, δυνατούς, παγωμένους ανέμους το χειμώνα.

Ο Δήμος του Σικάγου είχε προσκαλέσει τους πολίτες να καταθέσουν σχέδια τα οποία θα βοηθήσουν τον κλάδο εστίασης να παραμείνει ανοιχτός και υπαίθριος -λόγω κορωνοϊού -και τους κρύους μήνες.

Από τις 600 προτάσεις ξεχώρισε αυτή της Έλι Χεντερσον, μιας 41χρονης designer η οποία κέρδισε και το βραβείο των $5.000 δολαρίων του Δήμου. Η έμπνευσή της ήρθε από τα kotatsu, τα οποία είχε γνωρίσει όταν εργαζόταν ως καθηγήτρια αγγλικών στην Ιαπωνία.

Άρχισε να κάθεται έξω και σύντομα έγινε συνήθεια που της άρεσε: «Μου φαινόταν δύσκολο να το αποχωριστώ», είπε στο Business Insider.

«Τραπεζάκια έξω» και το καταχείμωνο;

Στην Ελλάδα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους ανήκει στην παράδοση τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία κινητικότητας της Google η κυκλοφορία των πολιτών τους θερμούς μήνες που πέρασαν ήταν πιο έντονη από τις περισσότερες χώρες – και τα τραπεζάκια έξω σίγουρα συνέβαλλαν στη μείωση των συνεπειών από την πανδημία.

Ωστόσο ακόμα και στην Ελλάδα οι σόμπες δε λύνουν πάντα το πρόβλημα των χαμηλών θερμοκρασιών ή της υγρασίας. Θα μπορούσε μια ελληνική παραλλαγή του kotatsu να δώσει λύση;

Η Χέντερσον στο σχέδιό της παραλλάσσει την ιαπωνική εκδοχή του kotatsu: «Ψηλώνει» το τραπέζι, έτσι η αρχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα υπάρχοντα τραπέζια των εστιατορίων και των καφέ, χωρίς να χρειάζεται επένδυση σε νέο εξοπλισμό.

Σε συνδιασμό με τις σόμπες, μπορεί να εξασφαλίσει μια άνετη εμπειρία, χωρίς τα διαφανή πετάσματα των παραδοσιακών ελληνικών ταβερνών που κάνουν έναν ανοιχτό χώρο κλειστό.

Στο Σικάγο, η ιδέα της Χέντερσον αποκτά ζωή: Η ένωση εστιατόρων του Ιλινόι θα αναπτύξει την ιδέα με κατασκευαστές και θα δοκιμάσει τα διάφορα πρωτότυπα, πριν καταλήξει σε αυτό που θα συστήσει στα μέλη του.

Η ελληνική επινοητικότητα ακολουθεί διαφορετικές διαδικασίες – μένει να φανεί αν είναι μια πρακτική ιδέα που μπορεί να δώσει παράταση στην εστίαση τους κρύους μήνες του χειμώνα.

 

 

Exit mobile version