Οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Η εμπειρία αποτελεί σαφώς πλεονέκτημα στην προσπάθεια τους να τις αξιοποιήσουν. Αυτό ισχύει και για την Specisoft, η οποία μετρά 37 χρόνια παρουσίας στον κλάδο, από το 1987 και, μεταξύ άλλων, εξετάζει στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως αποκαλύπτει στο newmoney ο πρόεδρος και CEO της Θεοκλής Βασιλειάδης «με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την υποστήριξη των φιλόδοξων επενδυτικών μας πλάνων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Υπενθυμίζεται, ότι ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος είχε αναφέρει πρόσφατα, (με αφορμή την εισαγωγή της Softweb στο ΧΑ) ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον από μια σειρά εταιρειών πληροφορικής για την ΕΝ.Α., με την Specisoft να θέτει τη δική της υποψηφιότητα.
Με core αντικείμενο της την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού, σε πεδία που απαιτούν γνώση, υψηλή εξειδίκευση, ειδικούς αλγορίθμους βελτιστοποίησης και πολύ μεγάλης κλίμακας επεξεργασία στοιχείων, η Specisoft διατηρεί ένα πελατολόγιο 1.500 επιχειρήσεων (οι 85 εισηγμένες στο ΧΑ).
Το επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και εκπαιδευτικό λογισμικό ανήκουν στο expertise της, ενώ ένα από τα πιο φιλόδοξα project της θεωρείται η υλοποίηση ενός πρωτοποριακού λογισμικού FinTech, το οποίο θα επιτρέψει τη διασύνδεση με τα χρηματιστήρια των G20.
Ο κ. Βασιλειάδης μιλά, ακόμα, για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο της πληροφορικής και για άλλα επίκαιρα ζητήματα.
Ο ίδιος, με πτυχίο Μηχανολόγου/Ηλεκτρολόγου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οικονομολόγου από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαθέτει σημαντική συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα.
Ποια είναι η εικόνα σας, κύριε Βασιλειάδη, για την κατάσταση που επικρατεί για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα;
Η κατάσταση του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα είναι σε διαρκή άνοδο, παρουσιάζοντας σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους κύριους καταλύτες της συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης που εμφανίζει ο κλάδος. Οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν καταφέρει να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, διεκδικώντας μια καλύτερη θέση στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν προκλήσεις που παραμένουν, όπως η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση των υποδομών και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Η συνεχής υποστήριξη από την πολιτεία, μέσω επενδύσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων, είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον του; Θα είναι… όλα ΑΙ σε λίγα χρόνια;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σίγουρα μια από τις πιο καίριες τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου της πληροφορικής.
Ήδη, βλέπουμε την εφαρμογή της σε πολλούς τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη και τη χρηματοοικονομική ανάλυση μέχρι την αυτόνομη οδήγηση και την έξυπνη διαχείριση πόρων.
Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει πλήρως άλλες τεχνολογίες, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς αυτές. Το μέλλον του κλάδου της πληροφορικής θα καθοριστεί από την ικανότητα των εταιρειών να ενσωματώσουν την ΑΙ στις υπάρχουσες δομές τους και να την χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την καινοτομία. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων θα είναι το κλειδί για το μέλλον.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Specisoft; Η πιθανή εισαγωγή της εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ σας απασχολεί;
Η Specisoft έχει χαράξει μια φιλόδοξη πορεία ανάπτυξης, με έμφαση σε στρατηγικές επενδύσεις και την περαιτέρω ενίσχυση του καινοτόμου προϊοντικού χαρτοφυλακίου της. Στοχεύουμε στη δημιουργία προϊόντων αιχμής που αξιοποιούν τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα (Big Data). Παράλληλα, επιδιώκουμε τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών και τη συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Η διεθνής μας παρουσία ενισχύεται διαρκώς, με την εισχώρηση σε νέες, απαιτητικές αγορές και την προσέλκυση μεγάλων και επιφανών πελατών από διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.
Εντός του στρατηγικού μας πλάνου, εξετάζουμε και την είσοδο στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την υποστήριξη των φιλόδοξων επενδυτικών μας πλάνων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δέσμευσή μας για αριστεία και καινοτομία παραμένει ακλόνητη, καθώς εργαζόμαστε αδιάκοπα για να διατηρήσουμε τη Specisoft στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης.
Ποια είναι η πορεία της υλοποίησης του λογισμικού για την διασύνδεση με τα χρηματιστήρια των G20 από την εταιρεία;
Η Specisoft προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού λογισμικού FinTech, το οποίο θα επιτρέψει τη διασύνδεση με τα χρηματιστήρια των G20, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον επενδυτικό τομέα.
Το καινοτόμο αυτό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων machine learning, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας επιλογής χαρτοφυλακίου μετοχών, προσφέροντας μοναδικά εργαλεία στους επενδυτές παγκοσμίως και ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία της Specisoft.
Στρατηγικά προσανατολισμένη στην εξωστρέφεια και την ηγεσία στον τομέα της τεχνολογίας, η Specisoft σχεδιάζει την ίδρυση μιας νέας εταιρείας, ειδικά για την υποστήριξη και ανάπτυξη αυτού του φιλόδοξου project που επικεντρώνεται στα χρηματιστήρια των G20.
Με την αξιοποίηση διεθνών πλατφορμών προώθησης και τη στενή συνεργασία των τμημάτων Marketing και Πωλήσεων, η εταιρεία στοχεύει στην παγκόσμια αναγνώριση και στην περαιτέρω εδραίωση της στον κλάδο του FinTech, καθιστώντας την Specisoft σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά.
Τα ψηφιακά εργαλεία θεωρούνται επιβεβλημένα πλέον στην σχέση των επιχειρήσεων με τη φορολογική διοίκηση. Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Ποια είναι αυτά και πως αντιμετωπίζονται;
Η χρήση ψηφιακών εργαλείων στη σχέση των επιχειρήσεων με τη φορολογική διοίκηση είναι πλέον αναγκαία και επιβεβλημένη, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αποδοτικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή τους. Τα κυριότερα προβλήματα περιλαμβάνουν την ανάγκη για εκπαίδευση και προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες, την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και προστασίας των δεδομένων και την εξασφάλιση της συμβατότητας μεταξύ των διάφορων συστημάτων.
Διαβάστε ακόμη:
Πλειστηριασμοί: Σε νέα περιπέτεια το «Ολύμπιον Ιωαννίνων» (pics)
Ενέργεια: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλούν την αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα
Αλλαγή εποχής στην Hellenic Bank – Τα σχέδια της Eurobank
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ