Οι επενδύσεις δεν σταματούν ποτέ για τον όμιλο Quest. Συμβαίνει όμως να κατεβάζουν ή να ανεβάζουν «ταχύτητα», ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, τις ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται σε κάθε κλάδο των δραστηριοτήτων του, αλλά και με το αν θεωρείται τελικά δίκαιο το τίμημα ενός κυοφορούμενου deal. Είτε αυτό αφορά την εξαγορά μιας άλλης εταιρείας και την προσάρτησή της στο επιχειρηματικό «άρμα» της Quest είτε την πιθανή πώληση κάποιας θυγατρικής και την αποεπένδυση από έναν τομέα.
Κατά τα φαινόμενα, ο ταχέως αναπτυσσόμενος όμιλος με επικεφαλής του ένα από τα «βαριά» ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών, τον Θεόδωρο Φέσσα, πλαισιωμένο από μια ομάδα ικανών στελεχών, διατηρεί αρκετά μέτωπα ανοικτά. Κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει μια σημαντική εξέλιξη.
Στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024, που ήταν για άλλη μια φορά ισχυρά, ο πήχης του φετινού επενδυτικού σχεδιασμού «χαμήλωσε» από τα 40+ εκατ. ευρώ όπου αρχικά είχε τοποθετηθεί, στα εκτιμώμενα επίπεδα των 25-30 εκατ. ευρώ συνολικά για το έτος.
Το γεγονός ότι ήδη έχει προηγηθεί μέσα στο 2024 (από τα τέλη Ιουνίου) η απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού ύψους 30% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Intelli Solutions στον κλάδο της πληροφορικής από την θυγατρική Uni Systems αντί 4,8 εκατ. ευρώ (με τη συγκεκριμένη κίνηση η συμμετοχή της έφτασε στο 90%), σημαίνει ότι απομένει ένα χαμηλότερο ποσό για τις επενδύσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε 3,5 μήνες έως το τέλος της χρήσης.
Και αυτό, το υπόλοιπο budget των προγραμματισμένων επενδύσεων της χρονιάς, αναμένεται να κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο προς την ACS και τον κλάδο των ταχυμεταφορών για εγκαταστάσεις υποδομών, με δεδομένο ότι μπαίνει «φρένο» προς το παρόν στις εξαγορές νέων φωτοβολταϊκων πάρκων στις ΑΠΕ (Quest Energy) λόγω και των προβλημάτων και των καθυστερήσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν στη σύνδεση με το δίκτυο.
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του εξαμήνου άλλωστε μέσω της 100% έμμεσης θυγατρικής της εταιρείας «ΚΥΝΗΓΟΣ Α.Ε.» ολοκληρώθηκε την 5η Ιανουαρίου 2024 η εξαγορά των παγίων στοιχείων, φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4,48MW, εγκατεστημένου στη ΒΙΠΕ Πετραίας του Δήμου Ανθεμίων του Νομού Πέλλας , έναντι συνολικού τιμήματος 7,7 εκατ. ευρώ…
Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του ομίλου Quest δεν αρνείται ποτέ την προοπτική ενός μεγάλου deal, εφόσον εντοπιστεί η κατάλληλη ευκαιρία και συνάδει με τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης.
Η ισχυρή ρευστότητα με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης 300+ εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές εκκρεμότητες που θεωρητικά σχεδόν… πάντα υπάρχουν, αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά.
Χωρίς υπερβολή, με τόσα χρήματα, αν κι εφόσον δοθεί το μεγαλύτερο μέρος τους σε μια εξαγορά, πρακτικά η Quest διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει «ό,τι θέλει».
Δημιουργείται όμως ταυτόχρονα και ένα… επενδυτικό «αίνιγμα» , τη λύση του οποίου δεν θα γνώριζε κάποιος καλύτερα από τον ίδιο τον κ. Φέσσα και ορισμένους στενούς συνεργάτες του.
Τι ψάχνει η Quest; Σε ποιους άλλους κλάδους, πλην των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της, θα μπορούσε να «κυνηγήσει» ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, ικανές ακόμα και να φέρουν ανατροπές στον προγραμματισμό της (είτε ως την εκπνοή του 2024 είτε από τις αρχές του 2025 και μετέπειτα);
Από τον Κωτσόβολο, στην Μπενρουμπή
Το 2023 πολλοί αιφνιδιάστηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι ο όμιλος, παρά τους ενδοιασμούς του, διεκδίκησε μέχρι ενός σημείου τη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος από την τότε μητρική της βρετανική Currys που κατέληξε στη ΔΕΗ με τίμημα 200 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της διοίκησης το ενδιαφέρον της Quest για την Μπενρουμπή και την είσοδό της μέσω αυτής στην αγορά των λευκών οικιακών συσκευών (σ.σ. πληροφορίες τοποθετούσαν το υπό συζήτηση deal στα 34 εκατ. ευρώ), δίχως η υπόθεση να οδηγηθεί σε… ανακοινώσεις, αν και δεν δείχνει να έχει «κλείσει».
Η περίπτωση νέων εξαγορών στην πληροφορική, κλάδο αιχμής για την ελληνική οικονομία, η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της iStorm (προϊόντα Apple) και η περαιτέρω ενδυνάμωση της ACS στις ταχυμεταφορές συμπληρώνουν το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο του ομίλου Quest.
ACS: Μπορεί ξαφνικά, μπορεί ποτέ
Ειδικότερα για την ACS, συνεχίζει να επενδύει στη θυγατρική του, παρά τη φημολογία πώλησής της σε «παίκτη» από το εξωτερικό. Μετά από την έναρξη της λειτουργίας και τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου logistics hub στην περιοχή του Αιγάλεω με budget 50 εκατ. ευρώ και προαναγγελία για την τοποθέτηση… άλλων 50 εκατ. ευρώ σε αυτό σε βάθος πενταετίας, το προφανές είναι ότι οι κινήσεις που γίνονται αυξάνουν την αξία της ACS. Και αν ποτέ πουληθεί η εταιρεία, εύλογα θα ζητηθεί το ανάλογο τίμημα. Το κέντρο διαλογής δεν λειτουργεί ως σήμερα με βάση την πραγματική δυναμικότητα του, αλλά αυτό έχει επισημανθεί ότι εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.
Όπως έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Θεόδωρος Φέσσας για το θέμα της πώλησης της ACS το κλειδί είναι το τίμημα που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι «μνηστήρες», σχολιάζοντας μάλιστα ότι «η εταιρεία διαθέτει καλή απόδοση και αποτελεί συχνά στόχο πολυεθνικών. Το συζητάμε τόσο καιρό, που μπορεί να γίνει κάτι ξαφνικά, μπορεί και να μη γίνει όμως ποτέ. Οπότε, μην το δένετε…».
Αν πουληθεί η ACS, ο όμιλος Quest θα αναγκασθεί ίσως να επιδιώξει ένα deal που θα αναπληρώσει την παρουσία ενός τόσο πολύτιμου asset στο χαρτοφυλάκιό του.
Το στίγμα των εξαγορών περιέγραψε και ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής στη Γ.Σ. του Ιουνίου, όταν ανέφερε ότι εξετάζονται περίπου 50 εταιρείες – στόχοι κάθε χρόνο, με κριτήρια την επέκταση σε νέες δραστηριότητες, αλλά και την διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους του ομίλου. Τα deals που υπογράφονται φυσικά είναι πολύ λιγότερα…
Το κερδισμένο στοίχημα
«Για το 2024, βασικός στόχος της μητρικής εταιρείας είναι η διατήρηση ενός λιτού και αποτελεσματικού μοντέλου λειτουργίας με περιορισμένο λειτουργικό κόστος για τα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου, η επαναξιολόγηση και βελτίωση της δομής του, η διατήρηση κατά το δυνατόν των οργανικών μεγεθών των θυγατρικών της εταιρειών για την επίτευξη των στόχων τους, καθώς και η υλοποίηση των στρατηγικών πλάνων τους και τέλος, η αναζήτηση νέων ευκαιριών επενδύσεων στους ίδιους ή σε νέους τομείς με προοπτικές ανάπτυξης ή/και με υψηλότερα περιθώρια κέρδους».
Σε αυτές τις γραμμές, η εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της Quest Συμμετοχών εξηγεί επακριβώς τη φιλοσοφία και τη στρατηγική με την οποία ενεργεί η διοίκηση, ενώ ένα από τα κερδισμένα νέα στοιχήματα είναι η επέκταση στη Ρουμανία.
Η νέα θυγατρική (Info Quest Technologies Romania) με αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων του οίκου Xiaomi στη χώρα πέτυχε σημαντική αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (+419% ΥοΥ), με κύκλο εργασιών 27,8 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις.
Στην Κύπρο η επέκταση της δραστηριότητας της εκεί θυγατρικής (Info Quest Technologies Cyprus), για την υποστήριξη της διανομής προϊόντων συνεργαζόμενων οίκων, βάσει επέκτασης των σχετικών συμβολαίων συνοδεύθηκε από ανάπτυξη + 132% ΥοΥ.
Διαβάστε ακόμη
Moody’s: Γιατί αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά όχι το αξιόχρεο
Νέος ΚΟΚ: Τι ορίζει για τις «σφήνες» από μοτοσικλέτες, τα όρια ταχύτητας και τις παραβάσεις (pics)
Ενέργεια: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης κουνάει το δάχτυλο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ