Δυο από τα ανοικτά μέτωπα του ομίλου Quest θεωρούνται οι υποθέσεις για την εξαγορά της Μπενρουμπή και την πιθανή πώληση της ACS.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της μητρικής Quest Συμμετοχών, η διοίκηση και ο ίδιος ο πρόεδρος ο Θεόδωρος Φέσσας έδωσαν απαντήσεις σε πολλά θέματα της επικαιρότητας που αφορούν την εταιρεία. Ένα από αυτά και οι συζητήσεις για την απόκτηση της Μπενρουμπή στο χώρο της αντιπροσώπευσης και εμπορίας οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

«Κοιτάζουμε διάφορες περιπτώσεις που θα μας βοηθήσουν να επεκταθούμε σε δραστηριότητες οι οποίες διαθέτουν καλύτερα περιθώρια.», απάντησε αρχικά ο CEO της Quest, Απόστολος Γεωργαντζής.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ.Φέσσας, λέγοντας: «Ότι υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχουν. Αλλά συζητάμε κάθε χρόνο για 50 διαφορετικούς στόχους. Για το συγκεκριμένο υπάρχει κάποια συζήτηση, αλλά όχι δέσμευση. Πρόκειται για μια επιτυχημένη εταιρεία…».

«Είναι καλή εταιρεία, με καλύτερα περιθώρια από τα δικά μας, άρα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται μέσα στα ενδιαφέροντά μας», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντζής, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο αποκλειστικό δημοσίευμα της στήλης dark room του newmoney.

Σε άλλο σημείο των ερωτήσεων που δέχθηκε η ηγεσία του ομίλου Quest, μετά από την ολοκλήρωση της ψήφισης των διαφόρων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο Θεόδωρος Φέσσας κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα της ενδεχόμενης πώλησης της θυγατρικής ACS στον κλάδο των ταχυμεταφορών, που απασχολεί την αγορά αρκετούς μήνες, αφήνοντας την ανοικτή:

«Εξαρτάται πρωτίστως από το τίμημα. Επειδή είμαστε όμιλος συμμετοχών και έχουμε απαντήσει επανειλημμένως για αυτό, θα πω ότι κάθε συμμετοχή μας, την δουλεύουμε, την διατηρούμε και την αναπτύσσουμε σαν να την έχουμε εφ’ όρου ζωής. Αλλά σαφώς όταν έρθει μια πρόταση και οι συνθήκες είναι κατάλληλες, διαπραγματευόμαστε και κοιτάμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους και για την εταιρεία και να πάμε παρακάτω. Επενδύουμε και αποεπενδύουμε υπό ορισμένους όρους. Χωρίς πίεση με μια προσέγγιση προς όφελος της εταιρείας. Η ACS αποτελεί αντικείμενο του πόθου πολλών ξένων υποψήφιων αγοραστών. Έχουμε συζητήσει με διαφόρους, όχι μόνο πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν. Οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει κάπου. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ούτε είναι κάτι που κρύβουμε. Η εταιρεία διαθέτει καλή απόδοση και γίνεται στόχος πολυεθνικών. Το συζητάμε τόσο καιρό, που μπορεί να γίνει κάτι ξαφνικά, μπορεί και να μη γίνει όμως ποτέ. Μην το δένετε…».

Στο θέμα των εξαγορών, τομέας όπου ο όμιλος Quest παραμένει ενεργός, ο κ.Φέσσας ξεκαθάρισε:

«Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ελληνική αγορά και εξετάζουμε διάφορα ενδεχόμενα. Η διαφορά μας με ένα private equity ή ένα venture capital είναι ότι μας απασχολούν και οι συνέργειες με μια εταιρεία που θα εξαγοράσουμε. Στα ραντάρ των αναζητήσεων μας έχουμε επιλογές από όλους τους τομείς.».

Ο CEO κ.Γεωργαντζής αποκάλυψε μάλιστα ότι η Quest εξετάζει 50 εταιρείες-στόχους κάθε χρόνο, ή μια κάθε εβδομάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση αν μετά από την μη απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος ο όμιλος θα επιμείνει για άλλη εξαγορά στο retail, σχολίασε:
«Είμαστε προσεκτικοί. Δεν έχουμε την ιδέα. Εξετάζουμε και άλλες επιλογές, ευκαιρίες και σε άλλους τομείς που θα μας βοηθήσουν να τρέξουμε πιο γρήγορα και να φτάσουμε περισσότερο προς τον καταναλωτή».

Για την ACS πρόσθεσε τη δική του άποψη:«Τα τελευταία 3 χρόνια, πάντα γίνεται συζήτηση για την ACS. Αν υπάρξει ένα καλό τίμημα, στο οποίο δεν θα μπορούμε να πούμε όχι, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει η συναλλαγή.»

Για την εμπλοκή της Quest στον κλάδο του αυτοκινήτου μέσω της συνεργασίας της με την Xiaomi, ο πρόεδρος παρέπεμψε στο μέλλον και τόνισε ότι ο ασιατικός όμιλος διατηρεί την ελληνική εταιρεία σε υψηλή θέση στο οικοσύστημα των αντιπροσώπων της.

Η εξωστρέφεια της Uni Systems

Για τον κλάδο της πληροφορικής, ο Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι είναι από τους πιο αναπτυσσόμενους παγκοσμίως όχι μόνο εξ αιτίας του RRF, αλλά γενικότερα λόγω των μεγάλων αναγκών του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

«Διαθέτουμε τη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής, την οποία αναπτύσσουμε και οργανικά και μέσω εξαγορών. Ο κύριος στόχος μας να αναπτυχθούμε περισσότερο στο εξωτερικό με την Uni Systems, από όπου προέρχεται ήδη το 50% των εσόδων της. Οι ευκαιρίες εκεί είναι πολύ καλύτερες, σε σχέση με το πλαίσιο που διαμορφώνει το RRF στην Ελλάδα», είπε και συμπλήρωσε ότι η εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ελέγχους προκαλεί ένα έμμεσο κόστος, το οποίο σε άλλες αγορές εκτός της ελληνικής είναι μικρότερο: «Δεν έχουμε ενημέρωση για την εξέλιξη των ελέγχων. Συνήθως αργούν. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε.».

Σε συζήτηση του με το newmoney, ο κ.Φέσσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικά εξαγορά άλλης εταιρείας πληροφορικής και από το εξωτερικό.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της αυτόνομης δραστηριοποίησης της Apple στην ελληνική αγορά μέσω αντίστοιχου βραχίονα της για συγκεκριμένες υπηρεσίες, κάτι που επηρεάζει τα περιθώρια κερδοφορίας της Quest, που είναι αντιπρόσωπος του αμερικανικού τεχνολογικού «κολοσσού».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Γεωργαντζής, έκανε λόγο για δραστηριότητες περιορισμένης εμβέλειας, όπως η διαχείριση του μάρκετινγκ για μεγάλους πελάτες και επισήμανε:

«Εμείς, συνεχίζουμε στην υπόλοιπη αγορά και στην Κύπρο. Έχουμε τη διανομή και γενικά συνεχίζουμε με ένα λίγο διαφορετικό αντικείμενο, με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.».

Εξήγησε ότι όταν ο όμιλος Quest πήρε την αντιπροσωπεία της Apple το 2009 οι πωλήσεις κυμαίνονταν κοντά στα 25 εκατ. ευρώ και τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Αναμένει δε, ώθηση του τζίρου από την ανάπτυξη νέων προϊόντων με ενσωμάτωση της ΑΙ και συνδυάζει τις προοπτικές της συνεργασίας Quest-Apple με τη στρατηγική επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων λιανικής της iStorm σε πάνω από 20 σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κατέληξε, ότι το χαμηλό περιθώριο κέρδους των προϊόντων Apple και η… μερική αυτόνομη δραστηριοποίηση των Αμερικανών στην Ελλάδα θα καλυφθούν σε επίπεδο μεγεθών για τον όμιλο Quest με την επέκταση και σε άλλους τομείς, όπως ο κλιματισμός, αλλά και στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει με την αντιπροσώπευση της Xiaomi στη Ρουμανία, που κατέστη κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο.

Χρονιά ρεκόρ

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Απόστολος Γεωργαντζής μίλησε για μια χρονιά ρεκόρ ως προς τα αποτελέσματα του ομίλου Quest, που πλησίασε το 1,2 δισ. ευρώ σε τζίρο και πέρασε τα 80 εκατ. ευρώ σε EBITDA, με 60 εκατ. ευρώ σε προ φόρων κέρδη και κεφάλαια πάνω από 260 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό στο 26% επί του συνόλου τους, με τον εμπορικό τομέα να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος, αντιπροσωπεύοντας τα 2/3 του κύκλου εργασιών.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για ήπια ανάπτυξη το 2024 και θετικό πρόσημο στις 4 δραστηριότητες του ομίλου (εμπορικός τομέας, υπηρεσίες πληροφορικής, ταχυδρομικές, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ) παρά το όχι πολύ καλό πρώτο τρίμηνο, ενώ προσδιόρισε τις αθροιστικές επενδύσεις της τελευταίας 4ετίας «σταθερής ανάπτυξης» σε 160 εκατ. ευρώ και τη συνολική διανομή μερισμάτων στα 114 εκατ. ευρώ.

Απέδωσε τη μείωση της κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 στις επιδόσεις του κλάδου των πωλήσεων κλιματιστικών, καθώς έληξε το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση παλαιών συσκευών, τη μείωση των περιθωρίων για τα προϊόντα της Apple και την άνοδο των επιτοκίων.

«Ο κλάδος που δείχνει να κινείται μέχρι στιγμής ταχύτερα είναι οι υπηρεσίες πληροφορικής, αλλά αναμένουμε ότι και οι υπόλοιποι θα βελτιώσουν τους ρυθμούς τους. Ανάπτυξη περιμένουμε και από τις εξαγορές, αλλά και από τις νέες δραστηριότητες», ολοκλήρωσε ο κ.Γεωργαντζής, με τη σημείωση ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ από όλες τις πηγές επιτρέπουν στον όμιλο Quest να κινηθεί όσο γρήγορα απαιτούν οι εκάστοτε περιστάσεις, κατά την αναζήτηση ευκαιριών για νέες εξαγορές.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Νέα φορο-μέτρα και χρονικά πλαφόν με μεταβατική περίοδο προσαρμογής

Viva Wallet: Μία δικαστική απόφαση, διαφορετικές ερμηνείες – Οι επόμενες κινήσεις Καρώνη και JP Morgan

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ