Οι χαμηλές, σχετικά, ταχύτητες των φετινών επενδύσεων του ομίλου Quest, σε σύγκριση με τα 300 εκατ. ευρώ που προβλέπονται συνολικά στο 5ετές business plan το οποίο ήδη τρέχει, προϊδέαζαν την αγορά ότι κάποια στιγμή θα έρθει ένα πιο μεγάλο deal.
Η υπόθεση της αλυσίδας Κωτσόβολος, ανεξάρτητα από την κατάληξή της, επιβεβαίωσε αυτή την αίσθηση, ότι ο Θεόδωρος Φέσσας και οι συνεργάτες του δεν θα πουν «όχι» σε μια εξαγορά που θα κάνει την διαφορά.
Οι αναζητήσεις τους συνεχίζονται μεθοδικά σε διάφορα μέτωπα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, χωρίς πίεση και αναμένοντας να εμφανισθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.
Η άμεση αντίδραση, χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση δηλαδή, στο άκουσμα της είδησης ότι η βρετανική Currys έβαλε πωλητήριο στην ελληνική θυγατρική της –νο1 επιχείρηση σε μερίδια στην λιανική του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών- «έδειξε» το μέγεθος που θα μπορούσε να τους ενδιαφέρει.
Ουσιαστικά, αυτή την εποχή η διοίκηση του ομίλου «ζυγίζει» τα δεδομένα πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα της. Παράλληλα, υπάρχει η απαιτούμενη επενδυτική ετοιμότητα και δεν θα ήταν δυνατόν να συμβαίνει αλλιώς. Όπως σημειώνεται και στην πιο πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση για τα αποτελέσματα τριμήνου, η ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Για το ύψος του τιμήματος που αφορά σε ενδεχόμενη συναλλαγή για την Κωτσόβολος η εικόνα δεν θεωρείται απολύτως ξεκάθαρη, σε επίσημο επίπεδο τουλάχιστον, αλλά λίγο πολύ είναι γνωστό για τι ποσά συζητούν οι ενδιαφερόμενοι.
To 2022 τα ετήσια έσοδα της Quest Group ξεπέρασαν το «φράγμα» του 1 δισ. (και 32 εκατ.) ευρώ, με αντίστοιχη κερδοφορία και με την διοίκηση να έχει τοποθετήσει πολύ υψηλότερα τον πήχη. Με στόχο έναν κύκλο εργασιών μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οποίες αναφέρθηκαν εκ μέρους της από τις αρχές Απριλίου, κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων.
Όσο για τις επενδύσεις, πέρσι έφτασαν πάνω από τα 47 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος έχουν προγραμματιστεί κινήσεις περίπου άλλων 30 εκατ. ευρώ.
Το δε επενδυτικό πλάνο της προηγούμενης πενταετίας ανήλθε στα 140+ εκατ. ευρώ, με την αποεπένδυση από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών και την πώληση της Cardlink στην γαλλική Worldline έναντι 93 εκατ. ευρώ, με 15πλάσια υπεραξία σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών, να συμπεριλαμβάνεται στα «χρυσά» deals του κ.Φέσσα (σ.σ. ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021).
Τώρα, η προσδοκία για την εκτίναξη των μεγεθών του ομίλου Quest στα 1,5-2 δισ. ευρώ προϋποθέτει, ως έναν βαθμό, και μια μεγαλύτερη εξαγορά από όσες έχουν γίνει.
Η υπέρβαση
Τελευταία, χρονικά, επενδυτική συμφωνία ήταν αυτή για την απόκτηση της εταιρείας πληροφορικής Έπαφος, τον Μάϊο έναντι 2,47 εκατ. ευρώ.
Προηγουμένως, η Quest Συμμετοχών εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής –και μοναδικός σχεδόν μέτοχος πλέον- στην επιχείρηση εμπορίας λευκών οικιακών συσκευών ΓΕ Δημητρίου, με «αιχμή» του δόρατος» τα κλιματιστικά Toyotomi, μέσω ΑΜΚ με πλάνο 30 εκατ. ευρώ για το restart αυτής.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν οι επενδύσεις στο νέο logistics center της info Quest Technologies και το νέο υπερσύγχρονο logistics hub της ACS, στο δεύτερο με προϋπολογισμό 45+ εκατ. ευρώ.
Το budget των 30 εκατ. ευρώ για το 2023 ήταν δεδομένο εξ αρχής ότι θα κατευθυνθεί στον τομέα των υποδομών και το last mile για τις ταχυμεταφορές, στις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά πάρκα (εξαγορά ή κατασκευή), σε εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής, σε πιο εξειδικευμένες περιοχές της τεχνολογικής αγοράς και σε νέα καταστήματα λιανικής.
Ωστόσο, τίθεται πια θέμα υπέρβασης του «ορίου» των 30 εκατ. ευρώ, που θα είναι εντυπωσιακή αν και εφόσον προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο deal…
Το deadline
Το ενδιαφέρον του ομίλου Quest για την εξεταζόμενη εξαγορά της αλυσίδας Κωτσόβολος από την Currys επιβεβαιώνεται εκ νέου και από αρμόδιες πηγές, που κατά τα άλλα εξακολουθούν να παραπέμπουν στο deadline της 11ης Αυγούστου, ως προς το αν αυτό θα εκδηλωθεί και σε επίσημο βαθμό, όπως εκτιμάται, με ότι θα σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη.
Η όλη διαδικασία, άλλωστε, διανύει ένα πολύ πρώιμο στάδιο και θεωρείται νωρίς για να κριθεί οτιδήποτε, πόσο μάλλον μέχρι να έρθει η ώρα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Η δε πιθανή ταυτόχρονη κατάθεση πρότασης από την ΔΕΗ, όπως και από άλλους φημολογούμενους «μνηστήρες», θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό.
Τον επόμενο μήνα, 6/9/2023, με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου θα υπάρξει η νεότερη εικόνα για την πορεία των εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου Quest, καθώς και οτιδήποτε άλλο νεότερο θα αφορά τα επενδυτικά σχέδια του μια ημέρα μετά (7/9/2023), κατά την ενημέρωση των αναλυτών. Ως τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει περισσότερα και για το θέμα της Κωτσόβολος.
Στο πρώτο τρίμηνο του ’23, υπενθυμίζεται, οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20,1% (285,946 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA 15,3% (19,467 εκατ. ευρώ).
Διαβάστε ακόμη
Στην ΑΑΔΕ προς έλεγχο κάθε «κλικ» σε πλατφόρμες πωλήσεων
Μιχάλης Τσαμάζ: Ο OTE θα συνεχίσει τις μεγάλες επενδύσεις και το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ