search icon

Επιχειρήσεις

Θεόδωρος Φέσσας: «Ανεβάζει τάση» πάλι ο όμιλος Quest στην πράσινη ενέργεια (pics)

Επιταχύνεται το επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ, το «ποδαρικό» με εξαγορά φωτοβολταϊκού 4,48MW στην Πέλλα έναντι 7,7 εκατ. ευρώ και η νέα στρατηγική

«Ανεβάζει τάση» πάλι ο όμιλος Quest στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με την είσοδο του 2024.

Μετά και τη νέα εξαγορά των παγίων στοιχείων φωτοβολταϊκού σταθμού 4,48MW στην Πέλλα έναντι 7,7 εκατ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε τα προηγούμενα 24ωρα, η εισηγμένη μητρική Quest Συμμετοχών, μέσω της 100% έμμεσης θυγατρικής της εταιρείας ΚΥΝΗΓΟΣ Α.Ε., αύξησε την εγκαταστημένη ισχύ του χαρτοφυλακίου του ενεργειακού βραχίονά της σε 39,3MW.

Δεν θεωρείται, ίσως, τυχαίο ότι η πρώτη σημαντική επένδυση της νέας χρονιάς για την Quest αφορά τις ΑΠΕ. Διότι, όπως είχε γίνει γνωστό, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2023, στα τέλη Νοεμβρίου, ένας από τους λόγους για τους οποίους επιβραδύνθηκαν οι ρυθμοί υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του ομίλου πέρσι ήταν και οι καθυστερήσεις σε κάποιες εξαγορές στον χώρο της ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι συνολικές επενδύσεις του για το σύνολο της χρήσης αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα των 20-25 εκατ. ευρώ (13 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο), ποσό που θα είναι χαμηλότερο, αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, από τον αρχικό στόχο των 30 εκατ. ευρώ για το ’23 (το 1/3 αυτών προοριζόταν για τις ΑΠΕ).

Όμως, χωρίς άλλη χρονοτριβή, η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση του «αποτυπώματος» του ομίλου Quest στον τομέα των ΑΠΕ φαίνεται ότι επιταχύνεται εκ νέου, με στόχο νέες εξαγορές και βασικό όχημα τη θυγατρική Quest Energy.

Ο ίδιος ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου, Θεόδωρος Φέσσας, είχε δώσει λίγο παλαιότερα το στίγμα των εξελίξεων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, στο πλαίσιο ετήσιας ΓΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά «…εμείς είμαστε ένας περιφερειακός «παίκτης» στις ΑΠΕ, όπου δεν διαθέτουμε ηγετική θέση όπως σε άλλους κλάδους. Αν και έχουν διψήφια απόδοση, δεν διαμορφώνουν μεγάλο μέρος των κερδών μας», χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ενώπιον των μετόχων τις προοπτικές που αναδύονται από τον τομέα της «πράσινης ενέργειας», ούτε και την πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Quest Group σε αυτόν.

Οι διακυμάνσεις

Ένα από τα φετινά 5 ανοικτά επενδυτικά «μέτωπα» -ύστερα και από την έκβαση της υπόθεσης της αλυσίδας Κωτσόβολος, η οποία κατέληξε στη ΔΕΗ– θεωρείται για τον κ. Φέσσα και τους συνεργάτες του στη διοίκηση ο ενεργειακός κλάδος.

Στο εννέαμηνο του 2023 οι πωλήσεις της εταιρείας (Quest Energy) στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εμφάνισαν πτώση (-5,1%) γύρω στα 7,8 εκατ. ευρώ, λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας, ενώ τα κέρδη προ φόρων «έπεσαν» κατά -2,2% και για το σύνολο του έτους εκτιμάται ελαφρά βελτίωση της πορείας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και περίπου ίδια ή ελαφρά χαμηλότερα μεγέθη από όλο το 2022.

Ωστόσο, το ‘22 τα ενοποιημένα έσοδα από τις ΑΠΕ διαμορφώθηκαν σε 10,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13%, με EBITDA 7,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ήταν 4,6 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα σε ποσοστό 19% έναντι του ‘21, λόγω της τότε προσθήκης νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 6,2 MW (η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στο τέλος του 2022 έφτασε τα 34,2 ΜW).

Το 2024 μπήκε βέβαια ήδη δυναμικά, με μια εξαγορά αξίας 7,7 εκατ. ευρώ. Στο παρελθόν, ο όμιλος είχε πουλήσει τις συμμετοχές του σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, και σε μια καθαρά θεωρητική περίπτωση κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επαναληφθεί (ή να εξεταστεί μια πιθανή αποεπένδυση) εάν θα πρότεινε κάποιος υποψήφιος αγοραστής το κατάλληλο τίμημα, όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Η στρατηγική και οι καθυστερήσεις

Στα μέσα του 2023 η διοίκηση του ομίλου είχε αναφερθεί στην υλοποίηση μιας νέας επενδυτικής και επιχειρηματικής στρατηγικής στον κλάδο των ΑΠΕ για την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της Quest Energy, η οποία συμπεριλάμβανε την κατασκευή «από το μηδέν» (με εργολαβίες) νέων ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων, περισσότερων ίσως σε αριθμό και μικρότερης ισχύος, πέρα από όσα φ/β είχαν εξαγοραστεί ή θα εξαγοραστούν, με σκοπό να διασφαλίζεται η κερδοφορία τους και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο.

Τέθηκε ως στόχος η αύξηση της ισχύος του «πράσινου» ενεργειακού portfolio της εταιρείας από 34,2 MW σε 40-45 MW σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Tώρα αγγίζει μέσα σε ένα εξάμηνο το όριο 40 MW. επιταχύνεται Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει λόγος για αθροιστικές επενδύσεις 50-60 εκατ. ευρώ σε μια 6ετία, με υψηλό περιθώριο κέρδους και τον πήχη να ανεβαίνει.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ACS, Απόστολος Γεωργαντζής

Από τον Νοέμβριο του 2022, υπενθυμίζεται, υπήρχε πλάνο να αυξηθεί η ισχύς του χαρτοφυλακίου των 34,2 MW μέσα στο 2023 με νέες μονάδες 5-10 MW.

30 φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Φέτος, η Quest «έσπασε το ρόδι» από τα πρώτα 24ωρα του 2024, με μια σημαντική επένδυση στον κλάδο της παραγωγής και πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ. Τα δε πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα της θυγατρικής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Quest Energy είχαν τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2009 και μέσω αυτής διατηρεί τον έλεγχο μιας σειράς εταιρειών στις ΑΠΕ (αιολικά και φ/β).

Όπως τονίζει η διοίκηση, η εταιρεία, μετά τις πρόσφατες σημαντικές νέες επενδύσεις, διαθέτει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της 30 φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 39,3MW (Ιανουάριος 2024) και βρίσκεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης και επενδύσεων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «αξιολογεί νέες τεχνολογίες και αγορές στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναπτύσσονται σταδιακά και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη πενταετία, τόσο στον τρόπο χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στη διαχείριση αυτής».

Οι εξαγορές στην πληροφορική, οι νέες επενδύσεις στην ACS και τις ταχυμεταφορές, αυτές στο δίκτυο των καταστημάτων της iStorm, με το βλέμμα πάντα στραμμένο και στο retail των ηλεκτρικών συσκευών, η επέκταση της ΓΕ Δημητρίου στην αγορά της Ρουμανίας μετά τη Xiaomi και ενδεχομένως σε ένα νέο εγχείρημα, βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τον όμιλο, που αναμένει ετήσια έσοδα αρκετά πάνω από το «φράγμα» 1 δισ. ευρώ και ισχυρή κερδοφορία για το σύνολο του 2023, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από την εμπορική του δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια που ανακοινώνει η κυβέρνηση

ΒΟΑΚ: Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα της Κρήτης ύψους €2 δισ.

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Φτάνει η ώρα του σφυριού για τα «ιμάτιά» της (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version