ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tesla Gigafactory: Γιατί διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στο Βερολίνο (tweets)

Οι εργαζόμενοι στο γερμανικό εργοστάσιο της Tesla, κοντά στο Βερολίνο, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο συνδικάτο IG Metall λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με το electrek.com. Το συνδικάτο υποδεικνύει ότι υπερβολικές εργασιακές απαιτήσεις προκύπτουν από την επιβάρυνση του προσωπικού και τους φιλόδοξους παραγωγικούς στόχους. Το συνδικάτο ισχυρίζεται ότι τα […]

Οι εργαζόμενοι στο γερμανικό εργοστάσιο της Tesla, κοντά στο Βερολίνο, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο συνδικάτο IG Metall λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με το electrek.com.

Το συνδικάτο υποδεικνύει ότι υπερβολικές εργασιακές απαιτήσεις προκύπτουν από την επιβάρυνση του προσωπικού και τους φιλόδοξους παραγωγικούς στόχους.

Το συνδικάτο ισχυρίζεται ότι τα συχνά ατυχήματα είναι μια συνέπεια αυτών των συνθηκών, με περίπου το 30% των εργαζομένων να αρρωσταίνει συχνά, αν και αυτές οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα από το Reuters, και η Tesla δεν έχει σχολιάσει.

Σε πρόσφατη διαδήλωσε, πάνω από 1.000 εργαζόμενοι της Tesla συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο φορώντας διακριτικά που υποστηρίζουν “ασφαλή και δίκαιη εργασία”.

Αυτή η διαμαρτυρία εμφανίζεται στο πλαίσιο όπου οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως απαιτούν καλύτερες αμοιβές και εργασιακή ασφάλεια, ειδικά με τη μετάβαση της βιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs).

Στις ΗΠΑ, το συνδικάτο United Auto Workers ξεκίνησε μια σημαντική απεργία στοχεύοντας κατασκευαστές όπως η General Motors, η Ford και η Stellantis. Η βασική ανησυχία αφορά την πίστη ότι τα EVs, λόγω του απλούστερου σχεδιασμού τους, μπορεί να οδηγήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας και μειωμένες αμοιβές.

Ένα email που εξετάστηκε από το Reuters υπονοούσε την πρόθεση της Tesla να συζητήσει τις “αμφισβητούμενες τακτικές” του IG Metall. Ο Dirk Schulze, εκπρόσωπος του IG Metall, αντέδρασε τονίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα κάθε Γερμανού εργαζόμενου να συνδικαλίζεται, ένα δικαίωμα που, όπως επισήμανε, επεκτείνεται στο προσωπικό της Tesla.

Ο CEO της Tesla, Ελον Μασκ, έχει δείξει ελάχιστη ανοχή στα συνδικάτα. Νωρίτερα φέτος, μετά από μια προσπάθεια των εργαζομένων της Tesla στο Buffalo, Νέα Υόρκη, να συνδικαλιστούν, τους απέλυσαν.

Επιπλέον, η Tesla έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις με το U.S. National Labor Relations Board, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης το 2022 κατά της εταιρείας για τον περιορισμό των εργαζομένων από το να φορούν ρούχα υπέρ των συνδικάτων.

Στη Γερμανία, μια πιθανή αντιπαράθεση πλησιάζει καθώς η Tesla αντιστέκεται στις συμβατικές συμφωνίες μισθού που είναι κοινές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτή η αντίσταση την τοποθετεί σε αντιφατική πορεία με το IG Metall, ένα ισχυρό συνδικάτο με 2,2 εκατομμύρια μέλη.

Διαβάστε ακόμα

Πόσα «έβγαλαν» οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια – «Ζαλίζουν» τα ποσά

Πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν μεταφορές έως 15.000 ευρώ τον μήνα

“Το μάτι του σολωμού”: H εντυπωσιακή εμπειρία στην επιβλητική πλωτή κατασκευή στα φιορδ της Νορβηγίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""