Οι υψηλές ταχύτητες στο τεχνολογικό «ράλι» που εξελίσσεται στον πλανήτη οδηγούν σε ανάλογα επίπεδα τα έσοδα για την αντίστοιχη αγορά.
Τεχνητή Νοημοσύνη, παραγωγή λογισμικού για… τα πάντα και κυβερνοασφάλεια βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, αλλά όσο κυλά ο καιρός ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς. Πού θα φτάσει;
Οι σχετικές προβλέψεις παραπέμπουν σε ένα «big bang» πάνω από τα 2 τρισ. δολ. με προοπτική να πλησιάσουν το «φράγμα» των 3 τρις. δολ. σε βάθος μιας εξαετίας τουλάχιστον αν ενταχθεί στον «λογαριασμό» όλος ο κλάδος της πληροφορικής, χωρίς να μπορούν εύκολα να γίνουν υπολογισμοί και για το «μετά».
Αιχμές αποτελούν οι τομείς των ΑΙ, software, cyber security, όπου βέβαια αναδύονται ευκαιρίες και για τους Έλληνες tech experts, οι οποίοι κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα μέτωπα και σε παγκόσμια κλίμακα, με τις επενδύσεις των ομίλων τους στις νέες τεχνολογίες και την διαρκή προσπάθειά τους για τη διεθνή επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους σε δεκάδες χώρες.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου επιταχύνονται και μαζί τους αυξάνεται η αξία των επιμέρους αγορών, που αφορούν την ΑΙ, το software και το cyber security. Για τους τρεις ιδιαίτερα επίκαιρους τομείς οι εκτιμήσεις με βάση διάφορες μελέτες αναφέρονται σε… πρόσθεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από χρονιά σε χρονιά στους «τζίρους» σε καθέναν από αυτούς και εν τέλει σε πολλαπλασιασμό της συνολικής «πίτας».
Σήμερα, κατά προσέγγιση, το «άθροισμα» κυμαίνεται για το 2024 στους τρεις κλάδους στο 1 δισ. 73,84 δολ., με την ΑΙ να εμφανίζει τους πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2024 η αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να αυξηθεί από τα 135,93 δισ. δολ. του 2023 σε 184,04 δισ. δολ., πραγματοποιώντας ένα «άλμα» περίπου 50 δισ. δολ., με στόχο τα 243,72 δισ. δολ. το 2025, αλλά η μεγάλη «έκρηξη» προσδιορίζεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια, με τα προγνωστικά των ειδικών να λένε ότι θα «σκαρφαλώσει» έως το 2030 στα 826,73 δισ. δολ., με επίδοση +450% ή 28,46% σε ετήσια βάση την περίοδο 2024-2030. (Πηγή: Statista).
Ο κλάδος του λογισμικού αναφέρεται ξεχωριστά από τις ίδιες πηγές και υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί στα 898,9 δισ. δολ. έως το 2029, από 704,1 δισ. δολάρια το 2024, με μέσο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης 5,01% στις μεγαλύτερες κυρίως αγορές για την προσεχή πενταετία, με την προοπτική του business software να αντιστοιχεί σε λιγότερο από τη μισή από την αξία αυτής της «πίτας», ίση με 295,2 δισ. δολ. για την τρέχουσα χρονιά.
Η μερίδα του λέοντος από τα αθροιστικά έσοδα στο software θα δημιουργηθούν από τις ΗΠΑ, φέτος, ύψους 363,4 δολ.
Μάλιστα, η πρόβλεψη για το software αναθεωρήθηκε «προς τα πάνω», καθώς στα μέσα Μαϊου γινόταν λόγος για έσοδα 698,8 δισ. δολάρια το 2024.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, στον τομέα του ICT, η προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του System Integration προσδιορίζεται από 400 δισ. δολ. το 2023 σε 963 δισ. δολ. το 2032.
Η γιγάντωση του κυβερνοεγκλήματος
Ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται και στην αγορά της κυβερνοασφάλειας, όσο μεγαλώνουν ταυτόχρονα και οι κάθε είδους κίνδυνοι από τη δράση των χάκερς και το κυβερνοέγκλημα κάθε μορφής κατά των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων ή των ιδιωτών: εδώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τομείς των Cyber Solutions και Security Services θα αποφέρουν μια αξία 185,70 δισ. δολ. το 2024, από 167,29 δισ. δολ. το 2023, με προοπτική να ξεπεράσει το όριο των 200 δισ. δολ. το 2025 (202,99 δισ. δολ.) και να κινηθεί στα 271,90 δισ. δολ. έως το 2029.
Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας φαίνεται να κυριαρχούν στην αγορά με προβλεπόμενο όγκο αγοράς τα 97,30 δισ. δολ. ΗΠΑ το 2024 και με προοπτικές ανάπτυξης με ετήσιο ρυθμό (CAGR 2024-2029) 7,92% στην 5ετία.
Η μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο στην αγορά κυβερνοασφάλειας προβλέπεται να φτάσει τα 52,16 δολ. το 2024, ενώ σε παγκόσμια σύγκριση, τα περισσότερα έσοδα θα προέλθουν και πάλι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (81,37 δισ. δολ.) το 2024.
Όπως έχει αναφερθεί, το κόστος του κυβερνοεγκλήματος προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από 11,5 τρισ. δολ. το 2023 σε 23,8 τρισ. δολ. το 2027, με όσα αυτό σημαίνει για τη λειτουργία εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
Η γιγάντωση του κυβερνοεγκλήματος προκαλεί ένα κλίμα τρόμου, αλλά παράλληλα λόγω της άμεσης ανάγκης για την αντιμετώπισή του αυτό μεταφράζεται και ως μια νέα ευκαιρία «χρυσών» εσόδων για τους ειδικούς της κυβερνοασφάλειας, με τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, εισηγμένες και μη, να μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στο λογισμικό για όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Οι καθυστερήσεις στα χρηματοδοτούμενα από το RRF ψηφιακά έργα για τον δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι οι προκηρύξεις των διαγωνισμών δεν απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους, στρέφουν την προσοχή πολλών ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών στην ενίσχυση της εξωστρέφειας τους (αν και ορισμένες θεωρούνται ήδη ιδιαίτερα εξωστρεφείς), διότι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τα προαναφερόμενα, οι ευκαιρίες κέρδη εκτός των συνόρων για σημαντικά κέρδη, πληθαίνουν.
Άλλωστε σε μεγάλο βαθμό οι διψήφιοι ρυθμοί αύξησης των μεγεθών τους προέρχονται ως τώρα από τη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό κορυφαίων οργανισμών. Η «επόμενη μέρα» μάλλον έχει έρθει…
Διαβάστε ακόμη:
Το νέο φορολογικό πακέτο που εξετάζεται εν όψει της ΔΕΘ
Horasis India Meeting 2024: «Απόβαση» υποψήφιων Ινδών επενδυτών στην Αθήνα
Ρεύμα: Νέα «εκτίναξη» για σήμερα της μεγαβατώρας στα 149 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ