Στα τέλη του 2020, ο Τζος Τέτρικ, ιδρυτής της εταιρείας Eat Just που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας τροφίμων, κατάφερε να γράψει ιστορία με μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η start up επιχείρησή του, έλαβε το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές της Σιγκαπούρης για την παραγωγή τεχνητού κρέατος το οποίο δεν προέρχεται από ζώα αλλά αντίθετα παρασκευάζεται αποκλειστικά σε εργαστήρια.
Η έγκριση – ορόσημο σηματοδότησε την τεράστια επιτυχία της εταιρείας η οποία πλέον αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια και υπόσχεται να ταράξει τα νερά στην καθιερωμένη βιομηχανία κτηνοτροφίας. Ο δρόμος, ωστόσο, προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος παραδέχεται ο Τέτρικ στο CNBC και μοιράζεται μαζί μας τις 4 πιο σημαντικές συμβουλές για να στήσει κανείς από το μηδέν τη δική του επιχείρηση.
Να είστε ειλικρινείς
Το πιο σημαντικό εφόδιο που πρέπει να διαθέτει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Eat Just, είναι η… ειλικρίνεια. «Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας πρώτα από όλα για το εάν είστε πρόθυμοι να αφοσιωθείτε αποκλειστικά στην επιχειρηματική ζωή» αναφέρει. «Εάν θέλετε να έχετε μια ήρεμη και γαλήνια ζωή χωρίς ρίσκα καλύτερα μην επιλέξετε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο κλάδο» προσθέτει.
Να είστε ανθεκτικοί και να προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα
Μπορεί να προκύψουν διάφορα εμπόδια στη διάρκεια της ζωής μιας επιχείρησης, από μη αξιόπιστους υπαλλήλους, όχι και τόσο πρόθυμους – ένθερμους επενδυτές και φυσικά καθυστερήσεις και λάθη σε παραγγελίες, εμπορεύματα κτλ. «Θα σας τύχουν πολλές αναποδιές. Μην τα παρατήσετε». Οι κρίσεις στους οργανισμούς είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και φυσικά «ενός κακού μύρια έπονται», το πιο σημαντικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον Τέτρικ είναι να βλέπουμε πάντοτε τη θετική πλευρά και να παραμένουμε αισιόδοξοι.
Οργάνωση της επιχείρησης
Ξεκαθαρίστε από την αρχή την πολιτική σας. Οργανωθείτε. «Καθορίστε ποιος θα αναλαμβάνει τις αποφάσεις για την εταιρεία, ποιος θα είναι υπεύθυνος για κάθε πόστο. Μοιράστε τις αρμοδιότητες» προειδοποιεί ο βασιλιάς του τεχνητού κρέατος. Το 2017, ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της Eat Just αντικαταστάθηκε μετά από διαφωνίες με τον Ceo της εταιρείας σχετικά με την πολιτική της εταιρείας.
«Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για τη δημιουργία εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να βρείτε μια πολιτική που θα αντικατοπτρίζει το είδος της εταιρείας που προσπαθείτε να χτίσετε», δήλωσε ο επιχειρηματίας.
Λύστε ένα πραγματικό πρόβλημα
Τέλος, ο Τέτρικ υποστηρίζει προτού ξεκινήσετε να υλοποιείτε τη δική σας επιχειρηματική ιδέα σιγουρευτείτε πως η εταιρεία που επιθυμείτε να χτίσετε θα έχει ως στόχο τη λύση ενός σημαντικού προβλήματος.
«Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα στον κόσμο μας. Βρείτε ένα και λύστε το με την εταιρεία που θα δημιουργήσετε. Αλλά προσοχή. Είναι εύκολο να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχουμε βρει ένα σημαντικό πρόβλημα για να λύσουμε αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μην πέσετε στην παγίδα. Βρείτε ένα πραγματικό πρόβλημα».
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τεχνητό κρέας
Ο όρος «τεχνητό κρέας» εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αναφέρεται αρχικά σε τρόφιμα που παράγονται από ορισμένα φυτά που, μετά τον μετασχηματισμό, θα έχουν πολύ παρόμοια γεύση με το παραδοσιακό κρέας. Το πρώτο κύμα «τεχνητού κρέατος» φτιάχτηκε από φασόλια σόγιας, σιτάρι ή άλλα είδη οσπρίων, δημητριακών ή μυκήτων. Στην Ευρώπη, αυτή η τάση διαδόθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της χορτοφαγίας και του veganism (Hancox, 2018). Σήμερα, ωστόσο, το «τεχνητό κρέας» αναφέρεται όλο και περισσότερο στο κρέας που παράγεται από μια νέα διαδικασία, στην οποία το κρέας παρασκευάζεται από τα βλαστικά κύτταρα του πραγματικού κρέατος από ζωντανά ζώα.
Διαβάστε ακόμη:
Τα 9 SOS για τα «κουρέματα» – αποζημιώσεις ενοικίων
DBRS: Μόνο ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών
Pummaro: Από τον Κίκιζα και τη Unilever, στη Μινέρβα και τον Δασκαλόπουλο