Οι υποθέσεις των Epsilon Net και Entersoft τίναξαν την μπάνκα της πληροφορικής φέτος στην Ελλάδα και αν συνυπολογιστεί το «χρυσό» deal για την εξαγορά της BETA CAE Systems (ηγέτιδας στη διεθνή αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, με «ελληνικό DNA») από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, η χρονιά καταγράφει ιστορικά και ίσως ακατάρριπτα ρεκόρ για τον κλάδο.
Οι ρυθμοί των μεγάλων συμφωνιών του 2024 έπεσαν στην πορεία, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μερικών μηνών, καθώς ακολούθησε μια περίοδος επενδυτικής «παύσης» στο μέτωπο των εξαγορών και εν συνεχεία κάποιες συναλλαγές πιο μικρού μεγέθους.
Εκτιμάται ωστόσο ότι από τα τέλη του καλοκαιριού, από αρχές Σεπτεμβρίου και μετά, θα «ζεσταθεί» και πάλι η αγορά στο επίπεδο των εξαγορών, καθώς όλοι σχεδόν οι βασικοί «παίκτες» του κλάδου έχουν προαναγγείλει ή προετοιμάζουν κιόλας, νέα deals, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Χωρίς υπερβολή, με «ανοικτές κεραίες» πορεύεται ένας… διψήφιος αριθμός εισηγμένων και μη ελληνικών ομίλων της πληροφορικής, με στόχο των εντοπισμό εταιρειών-στόχων προς εξαγορά!
Τα «χρυσά» έσοδα και τα κέρδη του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου βοηθούν για τη δημιουργία μιας ισχυρής ρευστότητας, μέρος της οποίας διοχετεύεται για την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων.
Όλες οι συμφωνίες
Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε η απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού ύψους 30% από τον όμιλο Quest στην ήδη θυγατρική του Intelli Solutions, όπου κατέχει πλέον το 90% (καθώς προστέθηκε στο προυπάρχον, από το 2021, 60%) και έτσι ενισχύει περαιτέρω τη θέση του στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της πληροφορικής, σε συνδυασμό με την παρουσία της ιδιαίτερα ιδιαίτερα ισχυρής Uni Systems στην «ομάδα» του, αλλά και των Team Candi, Έπαφος.
Νέο «χτύπημα» προήλθε και από τον δραστήριο επενδυτικά μη εισηγμένο όμιλο Qualco, ο οποίος ανακοίνωσε την εξαγορά του 70% της Middle Office, που δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης και διαχείρισης δανείων και πιστώσεων Wholesale. Πέρσι, η Qualco πέτυχε «double» με τις εξαγορές μετοχικών μεριδίων στις Synthetica (51%) και Indice (30%), εξειδικευμένες η μεν στους τομείς του Data Science-Artificial Intelligence και ΙοΤ για τη ναυτιλία, η δε σε προϊόντα digital banking, digital insurance, e-commerce και e-mobility.
Στο παζλ» προστέθηκε και η πολύ πρόσφατη επίσης πώληση του 50,9% της Πληροφορική Ελλάδος από την Medicon, έναντι τιμήματος μόλις 356.300 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί το όνομα του αγοραστή.
Νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου, το «ποδαρικό» έκανε η SoftOne, προσθέτοντας άλλη μια εξαγορά στο ενεργητικό της (10/1), του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα και προστέθηκε με διαφορά λίγων ημερών (15/1) το deal του ομίλου της Epsilon Net για την απόκτηση από την εταιρεία του και θυγατρική 100% της Epsilon NET A.E., Epsilon CSA του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E., έναντι τιμήματος 184.000 ευρώ. Δεύτερη επένδυση για το group της Epsilon Net αποτέλεσε (24/4) η ολοκλήρωση των συμφωνιών από τις Epsilon SingularLogic και EPSILON HR, για την απόκτηση των εφαρμογών ERP ERMIS και HR MaSter και πάλι από την Lavisoft A.E., έναντι 400.000 ευρώ αντίστοιχα και 800.000 ευρώ.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 6-7 μικρότερα deals, πλην αυτών για την εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia και της εν εξελίξει προσπάθειας για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών μειοψηφίας αρχικό (ποσοστό 37,08%) της Epsilon Net από την τριπλή συμμαχία Ι.Μίχου-Εθνικής Τράπεζας-General Atlantic, με αξία συναλλαγών 240 εκατ. ευρώ και 241,17 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι από το 2021 έως το 2023 υπολογίσθηκε ότι άλλαξαν χέρια 42 εταιρείες, ή μετοχικά ποσοστά τους, στον κλάδο της πληροφορικής.
Συνεπώς, τα σχετικά deals, κάθε μεγέθους, από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, φτάνουν ήδη τα 50 στη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Ελλάδα μπήκε στο «φόρτε» του.
Τα νέα «χτυπήματα» της Ideal
Αν δεν προκύψουν ανακοινώσεις μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, το φθινόπωρο αναμένεται αρκετά «θερμό», για άλλη μια φορά, για την εγχώρια αγορά της πληροφορικής.
Κάποιοι όμιλοι βρίσκονται σε πιο ώριμη φάση των επενδυτικών τους σχεδίων και άλλοι διανύουν στάδιο αναζητήσεων ή «σκανάρουν» τις… short lists τους.
Το ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο στις επόμενες κινήσεις της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings, η οποία θα διαθέτει μια minimum δύναμη πυρός 130 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση της πώλησης της Astir και ενδέχεται να πραγματοποιήσει περισσότερες της μιας νέες εξαγορές, «από Σεπτέμβριο» όπως έχει δηλώσει η διοίκηση, με βασική προτεραιότητά της την διεύρυνηση του εκτοπίσματός της στην πληροφορική.
Η φημολογία ήθελε την Ideal από τις προηγούμενες εβδομάδες κοντά στην απόκτηση άλλης μιας εταιρείας του κλάδου στην Ελλάδα (ακούσθηκε το όνομα της BlueStream Solutions), μετά από το μεγάλο deal του 2022 για την Byte, αλλά και εκείνο για τη Netbull στην κυβερνοασφάλεια, με εκτιμώμενο budget 12 εκατ. ευρώ για τη κυοφορούμενη νέα συναλλαγή.
Αλλά, με δεδομένο ότι δεν ανακοινώθηκε ακόμα κάτι, ο χρόνος θα δείξει αν, για παράδειγμα, η Ideal θα «κυνηγήσει» την περίπτωση μιας «νέας Byte», ως προς το μέγεθος του νέου, ή των νέων της deal.
Αναμονή επικρατεί επίσης στην αγορά και για τις κινήσεις του ομίλου Quest, που διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρή ρευστότητα και σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην πληροφορική, με «ναυαρχίδα» του πάντα την Uni Systems, πλην ίσως της πρόσφατης απόκτησης επιπλέον ποσοστού στην θυγατρική Intelli Solutions (μια εταιρεία η οποία έχει χαρακτηριστεί «διαμάντι» από τα στελέχη της μητρικής και αναγνωρίσθηκε από την πρώτη στιγμή η σημαντική συνεισφορά της στα αποτελέσματα).
Ο κλάδος είναι, όπως προαναφέρθηκε, σε πλήρη ενεργοποίηση σε όλα τα level, αφού οι πάντες (αν προστεθούν, εκτός των προαναφερόμενων, και τα ονόματα των SoftOne, Profile, Space Hellas, Performance Technologies, Real Consulting, Q&R, CPI κ.ά.) διατηρούνται σε «τροχιά εξαγορών».
Το φετινό ρεκόρ
Η φετινή χρονιά παρουσιάζει μια ιδιομορφία για τον κλάδο της πληροφορικής ως προς τις εξαγορές που γίνονται. Τα deals είναι λιγότερα σε αριθμό, μέχρι στιγμής, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, αλλά με αθροιστική αξία-ρεκόρ (υπερβαίνει το 1,63 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της BETA CAE Systems, με προϋπόθεση την ολοκλήρωση και της υπόθεσης της Epsilon Net, μετά από αυτή της Entersoft). Σύντομα θα απαντηθεί και το ερώτημα τι έπεται μετά από τις «εκρήξεις» στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, όπως και το ποιοι όμιλοι θα προλάβουν να κάνουν νέες εξαγορές μέσα στο 2024.
Πριν από λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων εξελίξεων στον κλάδο, ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Εntersoft, η Unity Holding κατέχει το 96,62% της εταιρείας, η οποία αποχαιρετά το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σημειώνεται ότι οι εισηγμένες Epsilon Net και Entersoft, όπως και η μη εισηγμένη SoftOne, ήταν οι πλέον δραστήριες σε αριθμό εξαγορών άλλων εταιρειών ως τώρα. Πρόκειται για τους ομίλους πληροφορικής οι οποίοι πρωταγωνιστούν στον τομέα του business software και οι δυο εκ των τριών (οι Entersoft και SoftOne) ανήκουν πια στο ίδιο «μπλοκ». Η δε Epsilon Net θα επιδώξει μέσω της συμπόρευσή της με το mega fund General Atlantic να διερευνήσει και να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες και στο διεθνές περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Ασπίδα προστασίας και ανωνυμίας για όσους καταγγέλλουν κυκλώματα
Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ