search icon

Επιχειρήσεις

Tα μέτρα, ο «λογαριασμός» και η αγωνία για την επόμενη μέρα

Τι θα ισχύσει από αύριο στην Αττική - 2,7 δισ. ευρώ τον μήνα ο «λογαριασμός» μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα - Δεν επαρκούν τα μέτρα στήριξης λέει ο εμπορικός κόσμος - Λιανεμπόριο: Δείτε αναλυτικά τι θα λειτουργεί και υπό ποιους όρους από αύριο στην Αττική

ÅÉÊÏÍÅÓ ÁÐÏ ÄÑÏÌÏÕÓ ÓÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Σε φάση καθολικού lockdown από αύριο εισέρχεται πλέον η Αττική μετά και την ανακοίνωση των νέων κανόνων λειτουργίας της αγοράς με τους εμπόρους να ζητούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης.

Τι ισχύει από αύριο

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που εξειδίκευσε ο ΓΓ Εμπορίου κ. Πάνος Σταμπουλίδης κατά τη διάρκεια των σχετικών ανακοινώσεων που έγιναν σήμερα:

Εμποροι: Τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν

Επιπρόσθετα μέτρα, εκτός όλων όσων έχουν εξαγγελθεί ζητούν πλέον οι επιχειρηματίες του εμπορίου της Αθήνας και του Πειραιά, μετά την απόφαση για νέο σκληρό lockdown στην Αττική. ‘Οπως ανέφερε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού: «Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουμε καταθέσει, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: Πολύ φοβάμαι, πως πλέον τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό του 2021 δεν επαρκούν, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας με το τρίτο κύμα, αλλά και οι αργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν πριν την ‘Ανοιξη, ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία».

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: 1 στις 2 επιχειρήσεις θα κλείσει

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις επιπτώσεις του νέου lockdown εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Νίκος Κουγιουμτζής μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6. Όπως είπε το 50% των επιχειρήσεων αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα, λόγω της δύσκολης κατάστασης. Διευκρίνισε δε ότι από τις 1000 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας με click away λειτούργησαν μόλις 70 με 80.

Κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον κ. Κουγιουμτζή 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, ενώ πρόσθεσε ότι τα πράγματα φαίνονται δύσκολα και πολύ θολά σε ένα μακροπρόθεσμο διάστημα. Ο κ. Κουγιουμτζής χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ζητώντας αυτά να γίνουν πιο ουσιαστικά και να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις όπως κούρεμα χρεών, διευθέτηση δανείων, η ενίσχυση των θέσεων εργασίας και άλλα. «Περιμένουμε να βελτιωθούν τα υγειονομικά δεδομένα με τον εμβολιασμό, που καθυστερεί και δημιουργεί προβλήματα, να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού» κατέληξε.

Τα κλειδιά των καταστημάτων παραδίδουν οι επιχειρηματίες της εστίασης

Τα κλειδιά από τα καταστήματά τους συλλέγουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, που παραμένουν κλειστοί εδώ και πάνω από τρεις μήνες, με σκοπό να τα παραδώσουν στην κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για τη μη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την διάσωση του κλάδου.

Όπως υπογραμμίζουν, οι επιχειρήσεις εστίασης και συναφών επαγγελμάτων κινδυνεύουν με λουκέτα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου συγκεντρώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και υπογράφουν και σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης», τονίζοντας ότι βρίσκονται στα πρόθυρα ολικής καταστροφής, αφού τόσους μήνες έχουν μηδενικούς τζίρους, ενώ οι υποχρεώσεις που «τρέχουν» απειλούν να τους αφανίσουν μόλις αρθεί η αναστολή στις πληρωμές φόρων και εισφορών. Παράλληλα, προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο εκατοντάδων λουκέτων, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Ο λογαριασμός των μέτρων

Τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα, ανεβαίνει ο «λογαριασμός» μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη και πριν τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανοίξει μια μεγάλη «βεντάλια» μέτρων στήριξη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, που καλύπτει με Επιστρεπτέα 6 και 7 και μείωση έως 100% των ενοικίων μέχρι και τον Μάρτιο.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται 1,5 δισ ευρώ Επιστρεπτέες Προκαταβολές για Μάρτιο και Απρίλιο, τουλάχιστον 500-700 εκατ. ευρώ για την επιδότηση παγίων δαπανών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, επιπλέον 450 εκατ εγγυημένα δάνεια σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάλυψη ενοικίων  κλπ. Το επόμενο στοίχημα όμως που βάζουν τώρα στο οικονομικό επιτελείο, είναι εάν το lockdown θα τελειώσει τον Φεβρουάριο ή 7 Μαρτίου το αργότερο, ή η χώρα θα ανακαστεί να μπει σε ένα ατέρμονο «άνοιξε – κλείσε», που θα ανεβάσει σε απαγορευτικά ύψη το κόστος των μέτρων στήριξης.

Αν το μέγεθος της καταστροφής ελεγχθεί και δεν επεκταθεί πέραν Φεβρουαρίου –όπως θέλουν  να πιστεύουν στα υπουργεία Οικοομικών και Ανάπτυξης- τότε η οικονομία της χώρας θα επανεμφανίσει σημεία ζωής, μετά το Πάσχα και … αναλόγως της πορείας των εμβολίων.

Αν όμως οι γενικοί και σκληροί περιορισμοί εξακολουθήσουν Μάρτιο ή και Απρίλιο, τότε η χώρα θα ζήσει σε επανάληψη το έργο του 2020. Τότε είχαν παγώσει τα πάντα, οπότε η σύγκριση με τον πιο καταστροφικό δίμηνο μεταπολεμικά (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) θα έπρεπε να δείχνει αυτομάτως κάτι καλύτερο στο ΑΕΠ για το ίδιο δίμηνο εφέτος.

Σε στατιστικούς όρους, αυτό μεταφράζεται ως επιστροφή στην Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη το 2021. Αν όμως η αγορά χάσει ξανά ένα  ολόκληρο Μάρτιο ή και Απρίλιο (και την πασχαλινή αγορά μαζί ενδεχομένως) αυτό θα σημάνει μηδενική ανάπτυξη στο α΄ εξάμηνο του 2021! Ύφεση είναι μαθηματικώς αδύνατον να προκύψει στο ίδιο δίμηνο, παρ’εκτός και μόνον αν τυχόν έκλειναν μαζί κατ σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ, πέραν όσων έχουν ήδη κλείσει. Τότε όμως, το κόστος στην πραγματική οικονομία, αλλά και οι ανάγκες απλών ανθρώπων, θα είναι πλέον δυσχερές ή σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν από τον  κρατικό προϋπολογισμό, έστω και με τον θηριώδη δανεισμό που έχει  προσελκύσει.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα τα μέτρα του απαγορευτικού: Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, Δημόσιο, άδειες, μετακινήσεις

Spitogatos: Ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας το 2020

Εϊκε Μπατίστα: Το απόλυτο στόρι καταστροφής – Από 8ος πλουσιότερος άνθρωπος, στη φυλακή

Exit mobile version