search icon

Επιχειρήσεις

Τα μεγάλα οικονομικά κέντρα του εξωτερικού «έλκουν» τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Τα deals συνεχίζονται για τον κλάδο μέχρι την εκπνοή του 2024 και εκτός συνόρων: οι εξαγορές, οι θυγατρικές, οι συνεργασίες. Αναμονή για τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής

Pixabay

Σε μια χρονιά που τα είχε -χωρίς υπερβολή- όλα, τα deals για τον κλάδο της πληροφορικής συνεχίζονται μέχρι και το finish του 2024. Λίγο πριν παραδοθεί η «σκυτάλη» στο 2025, το σερί των εξαγορών δεν σταματά και θεωρείται πιθανό μάλιστα να υπάρξουν και κινήσεις της «τελευταίας στιγμής».

Προφανώς, όποιες συμφωνίες βρίσκονται αυτή την εποχή στο στάδιο των διαπραγματεύσεων ή και των ελέγχων ακόμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για συγκεκριμένους ομίλους, θα δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρωθούν μετά από τις γιορτές, αν δεν γίνει αυτό άμεσα.

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν άλλωστε καταγράφηκαν τέτοια deals μέχρι και την… προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, ή στα πρώτα μόλις 24ωρα ενός έτους, με παραδείγματα τα οποία σαφώς θυμάται η αγορά.

Τώρα, επικρατεί ανάλογη αναμονή για τις νέες εξαγορές που φέρονται να επιδιώκουν και ίσως να δρομολογούν το συντομότερο, εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως είναι η Profile Software και η Q&R.
Η τάση που θέλει τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής να στρέφουν πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό τις επενδύσεις τους προς το εξωτερικό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις δυο αυτές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, διαπιστώνεται μια γενικότερη προσπάθεια των εγχώριων ομίλων να αποκτήσουν παρουσία σε μεγάλα οικονομικά κέντρα του πλανήτη ή σε μεγάλες αγορές, ή να την ενισχύσουν εφόσον αυτή ήδη υφίσταται.

Με τα μάτια στη Βρετανία

Η μεν πρώτη από τις δυο προαναφερόμενες, η Profile, leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα, ακούγεται ότι «βλέπει» εξαγορά στη Βρετανία, ενώ προηγουμένως εκ μέρους της διοίκησής της είχε αποκαλυφθεί ότι εξετάζονται αντίστοιχες επιλογές εξαγορών σε γερμανόφωνες ή ισπανόφωνες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η Profile διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Στοκχόλμη, Όσλο, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και δίνει το «παρών» σε περισσότερες από 50 χώρες.

Η δε δεύτερη, η Q&R, συνομιλεί με δυο ελληνικές εταιρείες-στόχους στα πεδία της κυβερνοασφάλειας και του enterprise software, με ένα από τα βασικά της κριτήρια την εξωστρέφειά τους. Τα υπόλοιπα θα αποσαφηνιστούν, όταν έρθει η ώρα των ανακοινώσεων…
Νωρίτερα (21/11), η εισηγμένη επίσης Performance Technologies επένδυσε στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής 5% στην ιρλανδική Continuous Software Ltd, με έδρα το Δουβλίνο και γραφεία σε Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Ριάντ και Τορόντο, ενώ και η Uni Systems, μέλος του ομίλου Quest, με δικές της θυγατρικές σε Ιταλία (Μιλάνο), Ισπανία (Βαρκελώνη), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Λουξεμβούργο, το φθινόπωρο (17/9) εισήλθε μετοχικά με μειοψηφικό ποσοστό στην καινοτόμο startup Compellio. Mια deep tech εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία μεταξύ άλλων έχει εφαρμόσει λύσεις βασισμένες σε blockchain για σημαντικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς, εταιρείες τεχνολογίας, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ΜΜΕ.

Νέες εξαγορές στο εξωτερικό θα εξετάσει και η Real Consulting, μετά από αυτές σε Γερμανία και Κύπρο, στο πλαίσιο της κυοφορούμενης μετάταξής της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ενώ η Ideal Holdings (Byte, Bluestream/πληροφορική, Adacom, Netbull/cyber security) έχει κάνει άνοιγμα μέσω νέας θυγατρικής στο Μπαχρέιν στις αγορές της Μέσης Ανατολής στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Η περαιτέρω επέκταση της στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνεται πάντα στα πλάνα και της Space Hellas, όντας εγκαταστημένη σε Γερμανία, Κύπρο, Ιορδανία, Σερβία, Μάλτα, Ολλανδία.

Οι «μεγάλοι» του business software σχεδιάζουν και από τη δική τους πλευρά την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους εκτός συνόρων, χωρισμένοι πια σε δυο «πόλους» μετά τη συγχώνευση των Entersoft-SoftOne που τις τοποθετεί «απέναντι» από την Epsilon Net, με νέο μέτοχο για αυτήν το αμερικανικό mega fund General Atlantic.
Μέχρι σήμερα οι leaders του επιχειρηματικού λογισμικού εστίαζαν την προσοχή τους, ως προς τη διεθνή παρουσία τους, στις αγορές των Βαλκανίων και πιο πολύ σε αυτή της Ρουμανίας και στην Κύπρο.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν νέοι στόχοι για τους «παίκτες» του business software μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις και ειδικά για την Epsilon Net το ρεπορτάζ του newmoney έχει αποκαλύψει τα σχέδια για νέες εισόδους σε αγορές του εξωτερικού. Ανάμεσα σε άλλα, η πρώην εισηγμένη βολιδοσκοπεί νέες συνεργασίες σε χώρες με ανεπτυγμένο τουρισμό (π.χ. Ιταλία, Ισπανία, Κροατία), καθώς ο κλάδος ανήκει στα αντικείμενα της εξειδίκευσής της.
Σε δεύτερη φάση θα «δει» το ενδεχόμενο μιας «απόβασης» στις ΗΠΑ, προς αξιοποίηση των ευκαιριών που θεωρητικά να αναδειχθούν μέσα από την συμπόρευση με την General Atlantic.

Σε αυτό το timing πάντως δεν υπάρχει ουσιαστικά σχεδιασμός για Αμερική, όπου το παιχνίδι είναι πιο «σκληρό» στην τεχνολογική αγορά και επικρατεί άλλη νοοτροπία…
Τα μεγάλα οικονομικά κέντρα του εξωτερικού «έλκουν» τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν όλο και ισχυρότερες προσβάσεις σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία τους στο «μέτωπο» της γεωγραφικής επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.
Αυτό συμβαίνει, προκειμένου να αυξήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν για την «μετά το RRF εποχή» στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας νέες συνεργασίες, νέα έργα και ευρύτερα πελατολόγια.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής (NCIA) του NATO επέλεξε τον Οκτώβριο την ένωση εταιρειών Cosmote – Uni Systems, μέσω πλαισιακής συμφωνίας για τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Τα μισά από τα έσοδα της θυγατρικής του ομίλου Quest προέρχονται από το εξωτερικό, τη στιγμή που η ίδια διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ανεκτέλεστα στην Ελλάδα, άνω των 500 εκατ. ευρώ, όπως ισχύει και για τη Netcompany-Intrasoft, με «απόθεμα» κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Αμφότερες εκ των πρωταγωνιστών και στα ευρωπαϊκά έργα.

Από 75.000 ευρώ έως… 1,15 δισ.

Η πιο πρόσφατη φετινή εξαγορά στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα αποδίδεται στη νεοεισελθούσα στην Εναλλλακτική Αγορά του ΧΑ Softweb, η οποία απέκτησε την Digihart Ι.Κ.Ε. (17/12) έναντι 75.000 ευρώ.

Το αποκορύφωμα στα deals του 2024, σε επίπεδο αξίας, σημειώθηκε την Άνοιξη με τις εξαγορές της Entersoft και του μειοψηφικού ποσοστού της Epsilon Net, με τις αποτιμήσεις των εταιρειών να εκτινάσσονται σε 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, και 650,4 εκατ. ευρώ.
Αν υπολογιστεί, ωστόσο, ότι η BETA CAE Systems, που εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, με τίμημα 1,15 δισ. ευρώ, κατατάσσεται στις παγκόσμιες δυνάμεις της αγοράς λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, διεκδικεί αυτή το ρεκόρ.

Πηγές του κλάδου, δεν αποκλείουν να μπουν και άλλες ελληνικές εταιρείες στο επενδυτικό στόχαστρο ισχυρών ξένων «παικτών» μέσα στο 2025 και να εξαγοραστούν αντί να… εξαγοράσουν. Πρόβλεψη η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα φέρει νέες ανατροπές…

Διαβάστε ακόμη

Kωνσταντίνος Μάμης: Νέες επενδύσεις για τον άνθρωπο που μας έμαθε τα νάτσος και την τορτίγια

Πόσα τελικά ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα (πίνακες)

Υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές και σε ακινητοποιημένα Ι.Χ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version