search icon

Επιχειρήσεις

Τα… κεχριμπαρένια κομπολόγια που έμειναν «ορφανά»

Ο πιο «περίεργος» πλειστηριασμός που έγινε για τα υπάρχοντα ενός καταστήματος στα Κύθηρα- Τα 56 κατασχεμένα αντικείμενα και τα δύο άγονα σφυριά

Έχουμε συνηθίσει όλα τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε πλειστηριασμούς για σπίτια, ξενοδοχεία, οικόπεδα, αυτοκίνητα, θέσεις στάθμευσης, μηχανήματα μέχρι και δεμάτια καπνών ή ακόμη και μετοχές. Σφυρί για κομπολόγια, βραχιόλια, πόρπες και παραδοσιακές στολές, όμως, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, -αν όχι μοναδικό-, αλλά το είδαμε και αυτό.

Ένας πλειστηριασμός  για τα υπάρχοντα καταστήματος στα Κήθυρα διεκδικεί ίσως τον τίτλο του πιο «πρωτότυπου». Έτσι στις 25 Ιουνίου βγήκαν στο σφυρί τα 56 αντικείμενα, ορισμένα εκ των οποίων ιδιαίτερης αξίας. Όλα όμως έμειναν «ορφανά» αφού, για δεύτερη φορά, δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος για να τα «χτυπήσει».

«Ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών», λοιπόν, έστω και αν σε όλα αυτά τα αντικείμενα περιλαμβάνονταν από (πολλά) κεχριμπαρένια κομπολόγια, μέχρι χρυσοκέντητοι κρεβατόγυροι και παραδοσιακές στολές άνω των 100 ετών…

Ο πλειστηριασμός είχε ως επισπεύδουσα μια γυναίκα από την Αυστρία, η οποία κινήθηκε, -για λόγους που δεν είναι σαφείς στην σχετική έκθεση-,  σε βάρος της ιδιοκτήτριας του καταστήματος, το οποίο σημειωτέον, ήταν από τα πλέον δημοφιλή στη Χώρα των Κυθήρων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσχεση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 και το πρώτο σφυρί ορίστηκε να χτυπήσει στις 4 Μαρτίου 2020. Ωστόσο, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 «ο εν λόγω πλειστηριασμός οριστικοποιήθηκε με κενή λίστα πλειοδοτών και εν συνεχεία την ημερομηνία διεξαγωγής του βεβαιώθηκε ως άγονος λόγω ελλείψεως πλειοδοτών», όπως σημειώνεται. Τον περασμένο Μάιο υπήρξε εντολή συνέχισης και έτσι ο επαναληπτικός πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2021. Και αυτός, όμως, κατέληξε άγονος…

Τα 56 αντικείμενα βγήκαν με τιμές από 160 ευρώ μέχρι και 6.400 ευρώ. Το σύνολο των κατασχεθέντων εκτιμήθηκε στην εμπορική τους αξία με ποσό 89.837 ευρώ και ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκαν τα 2/3 της, δηλαδή 59.892 ευρώ.

Από κομπολόγια και βραχιόλια μέχρι κρεβατόγυρους

Εν αρχή ήταν τα περίτεχνα κομπολόγια όπως:

-Ένα κομπολόι δεμένο με μαύρο σκοινί και μαύρη φούντα, με ασημένια σκαλιστή μπίλια και ασημένιο δέσιμο στη φούντα, αποτελούμενο από έναν κεχριμπαρένιο παπά ανοικτής απόχρωσης και 35 χάντρες κεχριμπαριού ανοικτής απόχρωσης, συνολικού βάρους 53 γραμμαρίων. Εκτιμήθηκε στα 520 ευρώ και βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 346,66 ευρώ.

Ένα κομπολόι δεμένο με μαύρο σκοινί και μαύρη φούντα, με ασημένιο δέσιμο στη φούντα, αποτελούμενο από έναν ασημένιο παπά με ανάγλυφα σχέδια, φέρον την επωνυμία LEMAR, μία κεχριμπαρένια μπίλια κάτω από αυτόν σκούρας απόχρωσης και 19 χάντρες κεχριμπαριού σκούρας απόχρωσης, συνολικού βάρους 42 γραμμαρίων. Εκτιμήθηκε στα 240 ευρώ και βγήκε στα 160 ευρώ.

Στον πλειστηριασμό βγήκαν αρκετά ακόμη κομπολόγια με ακριβότερο έναδεμένο με μαύρο σκοινί και μαύρη φούντα, αποτελούμενο από κεχριμπαρένιο παπά ανοικτής απόχρωσης και στο κάτω μέρος αυτού ασημένιο διακοσμητικό στοιχείο και ασημένιο δέσιμο στη φούντα, με 31 χάντρες κεχριμπαριού ανοικτής απόχρωσης, συνολικού βάρους 89 γραμμαρίων. Εκτιμήθηκε στα 1.280 ευρώ και βγήκε με αρχική τιμή 853,33 ευρώ.

Αρκετά ήταν όμως και τα βραχιόλια που βγήκαν στο σφυρί. Βραχιόλια «επώνυμα» και προσεγμένα, με ακριβότερο ένα «από ασήμι και κατά μήκος και στο κέντρο αυτού κομμάτια χρυσού με σχέδια και επ’ αυτών 14 κόκκινες πέτρες, φέρον στο εσωτερικό του σφραγίδα με την υπογραφή GEROCHRISTO, συνολικού βάρους 124 γραμμαρίων». Εκτιμήθηκε στις 3.360 ευρώ και βγήκε στις 2.240 ευρώ.

Το «μενού» περιλάμβανε και μενταγιόν, με σημαντικότερο ένα που δεν διαθέτει αλυσίδα αλλά είναι «ασημένιο με χρυσή λεπτομέρεια σε στρογγυλό σχήμα στο κέντρο αυτού και εντός αυτής γαλάζια πέτρα, περιμετρικά με μικρά μαργαριτάρια, τέσσερα λουλουδάκια με τρεις κόκκινες πέτρες και κρεμαστό μαργαριτάρι στο κάτω μέρος αυτού σε ασημένιο τελείωμα και φέρον στο εσωτερικό του σφραγίδα με την υπογραφή GEROCHRISTO, συνολικού βάρους 33 γραμμαρίων» . Εκτιμήθηκε στα 960 ευρώ και βγήκε στα 640 ευρώ.

Κατά πολύ ακριβότερο είναι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια χρυσά 18 καρατίων «με ανάγλυφα σχέδια (παγώνια) και σταυρό στη μέση αυτών, περιμετρικά διακοσμημένα με πολύ μικρά μαργαριτάρια, συνοδευόμενα από πιστοποιητικό γνησιότητας σχεδιαστή KOUKOS, βάρους 8 γραμμαρίων το καθένα, με αξία εκτίμησης 2.790  ευρώ». Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 1.860 ευρώ.

Ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο για ένα κολιέ αντίκα «αποτελούμενο από είκοσι μία κεχριμπαρένιες χάντρες, έξι ασημένιες χάντρες εγχάρακτες και ασημένιο κούμπωμα, συνολικού βάρους 145 γραμμαρίων», που εκτιμήθηκε στις 3.840 ευρώ και βγήκε στις 2.560 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα και ένα περιδέραιο αντίκα μεταλλικό, χειροποίητο, με διάφορες ανάγλυφες παραστάσεις, συνολικού βάρους 221 γραμμαρίων, που αν και δεν έχει ασήμια και χρυσά, εκτιμήθηκε στις 3.600 ευρώ και βγήκε στις 2.400 ευρώ.

Περίοπτη θέση ανάμεσα στα αντικείμενα είχαν και τα κεραμικά χειροποίητα τσανακαλέ,  με πιστοποιητικό γνησιότητας-σφραγίδα, που εκτιμήθηκαν στα 1.600 ευρώ και βγήκαν στα 1.066,66 ευρώ, έκαστο φυσικά…

Ακόμη, κολιέ αντίκα αποτελούμενο από 30 χάντρες από μαύρο κοράλλι και μία μικρή χάντρα από κόκκινο κοράλλι, με μεταλλικό κούμπωμα και μεταλλική λεπτομέρεια στο κέντρο, συνολικού βάρους 99 γραμμαρίων εκτιμήθηκε στα 1.800 ευρώ και βγήκε στα 1.200 ευρώ.

Ανάμεσα στα άλλα, και τρεις πόρπες μεταλλικές-αντίκες, με ανάγλυφα σχέδια και βάρος από 170- έως 357 γραμμάρια, που βγήκαν σε τιμές από 520 ευρώ έως 640 ευρώ.

Κατά τι ακριβότερο ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα ασημένια με χρυσό διάτρητο σχέδιο στην επιφάνειά τους, συνολικού βάρους 18 γραμμαρίων. Εκτιμήθηκε στα 1.120 ευρώ και βγήκε στα 746,66 ευρώ.

Τα πιο «βαριά» κομμάτια

Τα πιο «βαριά» κομμάτια του πλειστηριασμού ήταν:

– Ένας κρεβατόγυρος χρυσοκέντητος, πορφυρού χρώματος, με χρυσοκέντητα κρόσσια στην κάτω πλευρά, μήκους 3, 60 μ. και πλάτους 0,40 μ.. Εκτιμήθηκε στο ποσό των 8.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στις  5.333,33 ευρώ.

-Μία παραδοσιακή στολή, παλαιότητας πέραν των 100 ετών, χρώματος βυσσινί, αποτελούμενη από μία βράκα, ένα γιλέκο, κεντημένα αμφότερα με χρυσή κλωστή. Εκτιμήθηκε στις 4.800 ευρώ και βγήκε στις 3.200 ευρώ.

Μία παραδοσιακή στολή Σαρακατσάνας, παλαιότητας πέραν των 100 ετών, «αποτελούμενη από δύο μανίκια υφαντά και τμήμα αυτών από βαμβακερό ύφασμα, με διακοσμητικά κουμπιά χρώματος χρυσού, ένα μεσοφώρι βαμβακερό με κέντημα χρώματος βυσσινί και μαύρου στο πάνω μέρος αυτού και στα μανίκια, μία φούστα κι ένα γιλέκο υφαντά και ενωμένα χρώματος μαύρου με χρυσές υφαντές λεπτομέρειες, μία ποδιά χρώματος μαύρου υφαντή με χρυσές υφαντές λεπτομέρειες, μία ζώνη δερμάτινη με μεταλλική πόρπη και διακοσμημένη ολόγυρα με μεταλλικά στοιχεία». Εκτιμήθηκε στις 9.600 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στις 6.400 ευρώ.

Πάντως, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν κάποτε θα καταφέρουμε να… βρούμε τα Κύθηρα, φαίνεται ότι τα 56 αντικείμενα δεν βρήκαν, -ακόμη-, τον επόμενο ιδιοκτήτη τους…

Διαβάστε ακόμη

Mouzenidis Travel Greece: Ρωσικό «κανόνι» €70 εκατ. στη Βόρεια Ελλάδα

Το Fidiricos Group, το real estate property του Κουτσολιούτσου (διαλέξτε!) και τα θρυλικά μπακοκαϋμενακο-λιανοντούφεκα 

Κίνητρα σε εταιρείες να δίνουν μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ

Exit mobile version