search icon

Επιχειρήσεις

Τα call centers κινούν το εγχώριο real estate

Μεγάλα κτίρια αναμορφώνονται πλήρως προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για χιλιάδες Ελληνες και ξένους εργαζομένους, καθώς η χώρα μας προσελκύει πολυεθνικές που αναλαμβάνουν υπηρεσίες για λογαριασμό ισχυρών διεθνών ομίλων

Μέσα στην άνοιξη το παλιό κτίριο της «Ε­λευ­θεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο αναμένεται να παραδοθεί στη Web­help, την ίδια στιγμή που στο «Athe­nian Capitol», στην 3η Σεπτεμβρίου, η Sitel θα αποκτήσει τα νέα της υπερσύγχρονα γραφεία. Αντίστοιχα, η Teleper­formance, η γνωστή πολυεθνική στον τομέα των call centers, που έχει ήδη εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω και, εκτός από τα γραφεία στον Πειραιά, θα έχει από το καλοκαίρι για τους εργαζομένους της και ένα σύγχρονο συγκρότημα 60 κατοικιών στην ίδια περιοχή.

Οι μεγάλες εταιρείες των call centers, παρότι έχουν κι αυτές υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο της τηλεργασίας, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό και στη μετά CΟVID-19 εποχή, παραμένουν αυτή τη στιγμή από τους πλέον κινητικούς παίκτες στο εγχώριο real estate.

Μεγάλα κτίρια αναμορφώνονται πλήρως προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για χιλιάδες Ελλήνες και ξένους εργαζομένους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, όπου κερδίζει έδαφος η συζήτηση για την προσέλκυση περισσότερων ξένων εργαζομένων (και) στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή είναι γεγονός ότι η Ελλάδα προσελκύει πολυεθνικές που αναλαμβάνουν υπηρεσίες για λογαριασμό μεγάλων διεθνών ομίλων με αιχμή τα call centers και έπεται συνέχεια, αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και αυτή την περίοδο υπάρχουν, κατά τις πληροφορίες, 3-4 ξένοι παίκτες που βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά.

Μέσα στην τελευταία πενταετία η Ελλάδα έχει απορροφήσει περίπου 20.000 εργαζομένους στα υφιστάμενα μεγάλα call centers, συμπεριλαμβανομένων και των contact centers που λειτουργεί ο όμιλος ΟΤΕ, μέσω της Cosmote e-Value, σε ακίνητα ιδιοκτησίας του ομίλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα. «Από αυτούς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ξένοι, δημιουργώντας ένα κυκλικό, ενισχυτικό φαινόμενο στην οικονομία.

Η άνοδος του συγκεκριμένου κλάδου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει στην πράξη προορισμός εργασίας για νεαρούς Ευρωπαίους, ανοίγοντας τον δρόμο και παρακινώντας και τους λεγόμενους “ψηφιακούς νομάδες”, για τους οποίους γίνεται πολύς λόγος σήμερα, ώστε να δουλεύουν απομακρυσμένα από τη χώρα μας», σχολιάζει στο «business stories» ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, η οποία έτρεξε το μεγάλο project για την ανάπλαση των πρώην κτιρίων της Παπαστράτος στον Πειραιά για τη στέγαση της Teleperformance σε 45.000 τ.μ.

H τελευταία, με 9.500 εργαζομένους 110 διαφορετικών εθνικοτήτων και με πλαίσιο υπηρεσιών που έχει αναλάβει να καλύψει πανευρωπαϊκά για μεγάλες πολυεθνικές (Microsoft, Apple, Facebook, Netflix, Volkswagen, Pandora), έχει στη χώρα μας εννέα διαφορετικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Ειδικά στον Πειραιά, είναι από τους βασικούς μισθωτές στο μεγάλο project του Αγίου Διονυσίου για την αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας με τη μετατροπή τους σε «πράσινους» γραφειακούς χώρους 85.000 τ.μ. (από την Dimand σε συνεργασία με την EBRD και τη Eurobank μέσω της Grivalia).

Τώρα, σε δεύτερη φάση, η Dimand ετοιμάζεται να παραδώσει μέσα στο καλοκαίρι στην εταιρεία ένα οικιστικό συγκρότημα 60 επιπλωμένων διαμερισμάτων-στούντιο, έχοντας προχωρήσει σε συμφωνία μίσθωσης με την Teleperformance για τη στέγαση εργαζομένων της. «Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά στεγάζουν ήδη εταιρείες του κλάδου και μελλοντικά μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο και σε άλλες πόλεις, την Πάτρα, τα Γιάννενα και τη Ρόδο», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος.

Επισημαίνεται εδώ ότι η Dimand έχει σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο και το έτερο μεγάλο project για την ανακατασκευή και μετατροπή του πρώην κτιρίου της «Ελευθεροτυπίας» σε «πράσινο», από κοινού με τον όμιλο της Eurobank ως ιδιοκτήτη.

Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ., αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές Μαρτίου στη μισθώτρια Webhelp, την εταιρεία που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’00 από τη Γαλλία και έχει φτάσει πλέον να έχει παρουσία σε πάνω από 140 πόλεις ανά τον κόσμο με 50.000 και πλέον υπαλλήλους και τζίρο 1,3 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, με πάνω από 370 εργαζομένους, αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει ουκ ολίγες ανοιχτές θέσεις εργασίας, με στόχο να φτάσει προσεχώς στους 1.000 εργαζομένους.

Επίσης, μέσα στην άνοιξη αναμένεται να παραδοθούν στη μισθώτρια Sitel οι νέοι χώροι γραφείων στο «Athenian Capitol» στην 3η Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Η έλευση της αμερικανικής εταιρείας αναμένεται να δώσει νέα ανάσα στο εμπορικό-ψυχαγωγικό κέντρο, όπου ο όμιλος Χαραγκιώνη στις αρχές της περασμένης δεκαετίας -όταν και άνοιξε- είχε επενδύσει 45 εκατ. ευρώ δημιουργώντας εκεί και το πρώτο Μουσείο Αυτοκινήτου, χωρίς ωστόσο το όλο εγχείρημα, σε μια δύσκολη περιοχή της Αθήνας, να αποδώσει τα αναμενόμενα, εξ ου και οι μετέπειτα προτάσεις αξιοποίησής του εν μέσω κρίσης έπεσαν στο κενό. H αμερικανική Sitel θα εγκατασταθεί σε 6.500 τ.μ. χώρους γραφείων στο κτίριο, έχοντας πάει πίσω τον σχεδιασμό της για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, το νέο κέντρο της εταιρείας θα αποτελέσει έναν από τους ευρωπαϊκούς κόμβους του ομίλου, ο οποίος καθημερινά εξυπηρετεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια πελάτες σε 28 χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι με διαθήκη (Vid)

Ακίνητα: 28 ερωτήσεις και απαντήσεις για να συμπληρώσετε σωστά το νέο Ε9

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Δοκιμάζει για πρώτη φορά σε παιδιά το εμβόλιο της AstraZeneca

Exit mobile version