Τα εκατομμύρια «αλλάζουν» πλέον χέρια στην ελληνική αγορά πληροφορικής με… ταχύτητα ανάλογη των ρυθμών ανάπτυξης του κλάδου. Όσο «μεγαλώνουν» οι όμιλοι οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, αυξάνοντας τα έσοδα και τα κέρδη τους με διψήφια ποσοστά σε κάθε χρήση, προχωρούν σε ολοένα και περισσότερες σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση του τεχνολογικού «αποτυπώματός» τους, συμπεριλαμβανομένου ενός σερί εξαγορών άλλων εταιρειών, αλλά ταυτόχρονα μετατρέπονται συχνά και οι ίδιοι σε… στόχους άλλων «παικτών».
Το πιο «φρέσκο» deal για την απόκτηση του 53,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Entersoft από την Olympia Group, με την υποστήριξη της Imker Capital, αποτελεί ουσιαστικά έναν «κρίκο» σε μια «αλυσίδα». Γιατί μόνο την τελευταία τριετία, από το 2021 και μετά, παράλληλα με την εξέλιξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που επιταχύνθηκε απότομα από την πανδημία, σημειώθηκαν ως τώρα δεκάδες εξαγορές. Ακόμα και αν ξέφυγαν από τα «ραντάρ» της αγοράς κάποιες συναλλαγές μικρότερου μεγέθους, υπολογίζεται ότι οι συμφωνίες έφτασαν αισίως στις 45 σε αυτά τα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Optima Bank, στο διάστημα από το 2021 έως το 2023 πραγματοποιήθηκαν 42 εξαγορές και αν προστεθούν οι 3 φετινές, προκύπτει ο προαναφερόμενος αριθμός. Από αυτό το σύνολο, ξεχωρίζουν τα 5 μεγαλύτερα deals του κλάδου, με αθροιστική αξία που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το «φράγμα» των 600 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται μάλιστα δεκάδες άλλες πιο μικρές εξαγορές.
Το χρονικό των συμφωνιών
Η εξαγορά της Intrasoft International από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, εταιρεία πληροφορικής Netcompany, τον Οκτώβριο του 2021, με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στο ύψος των 235 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της, θεωρείται το ρεκόρ του κλάδου. Η Netcompany-Intrasoft παραμένει σήμερα ένας πανίσχυρος «παίκτης» του κλάδου, με κομβικό ρόλο στην ελληνική και διεθνή αγορά και πολλά σημαντικά έργα στο ενεργητικό της…
Μερικούς μήνες νωρίτερα το 2021, στις 11 Ιανουαρίου, είχε ολοκληρωθεί επίσημα η από κοινού εξαγορά της ιστορικής SingularLogic, από τις εισηγμένες Epsilon Net και Space Hellas, από τη MIG, αντί ποσού 18,05 εκατ. ευρώ (με το υψηλότερο τίμημα για την αγορά πληροφορικής, εκείνη τη στιγμή), απαλλαγμένης από το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων, μετά από ένα «σίριαλ» διάρκειας τριών ετών. Ακολούθησε, ως γνωστό, η διάσπασή της σε δυο νέες θυγατρικές, που αργότερα περιήλθαν η καθεμιά στον πλήρη έλεγχο καθενός εκ των επενδυτών (η Epsilon SingularLogic στην Epsilon Net και το «ιστορικό ΑΦΜ» της SingularLogic στην Space Hellas).
Το 2022 ήταν η χρονιά της Byte Computer. Με πορεία άνω των τεσσάρων δεκαετιών, η μέχρι τότε εισηγμένη στο ΧΑ, εξαγοράστηκε από την επίσης εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings, με την αποδοχή δημόσιας προαιρετικής πρότασης, με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και προσφερόμενο αντάλλαγμα σε μετρητά και μετοχές. Η πρόταση υποβλήθηκε το καλοκαίρι του ’22, έγινε αποδεκτή και τον Νοέμβριο του έτους εγκρίθηκε η διαγραφή των μετοχών της Byte από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
To επόμενο deal, χρονικά, αφορούσε την απόκτηση μεριδίου 7,5% από την Εθνική Τράπεζα σε μια άλλη εισηγμένη, με αγορά ποσοστού επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Epsilon Net από τον Ιωάννη Μίχο, σε τιμή 7,4 ευρώ/μετοχή, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών. Το σχετικό Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) υπογράφηκε 16.11.2022, δίνοντας και τη δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5% από την ΕΤΕ τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής. Η δεσμευτική συμφωνία επισημοποιήθηκε τον Μάιο του 2023 και τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 7,5% μέσω Χρηματιστηρίου, με το ύψος της συναλλαγής να προσδιορίζεται σε 30,4 εκατ. ευρώ για το πακέτο μετοχών (στην τιμή των 7,49 ευρώ/μετοχή.). H σύναψη μακροχρόνιας, αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ Epsilon Net και ΕΤΕ περιλαμβάνει, υπενθυμίζεται, ανάμεσα σε άλλα, την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων στους τομείς του Business Software, του fintech, της αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών πληρωμών (payments).
Τέλος, στο deal για το 53,73% της Entersoft, Μάρτιο του 2024, με όλα τα ενδεχόμενα να μένουν ανοικτά για την αύξηση του ποσοστού που μπορεί να πουληθεί μέσω δημόσιας πρότασης εξαγοράς, η αποτίμηση της εισηγμένης με τιμή μετοχής στα 8 ευρώ, ανέρχεται κοντά στα 240 εκατ. ευρώ (128 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 53,73% και περίπου άλλα 110 εκατ. ευρώ για το μειοψηφικό 46+%).
Αν μελλοντικά, οδηγηθούν σε σύμπραξη η θυγατρική του ομίλου Olympia στην πληροφορική, η SoftOne, με την Entersoft στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης αναλύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες…
Ανατροπή συσχετισμών
Κινήσεις οι οποίες ανέτρεψαν (και εξακολουθούν) πολλούς από τους συσχετισμούς δυνάμεων της εγχώριας αγοράς πληροφορικής και «άλλαξαν» σε μεγάλο βαθμό ήδη τον χάρτη του κλάδου. Σε μια διευρυμένη αγορά, με μια «πίτα» αξίας αρκετών δισ. που αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Με τη ζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες να αυξάνεται στο μέγιστο από πολλές χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις και την ίδια ώρα να βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες νέοι διαγωνισμοί για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό πολλών φορέων του δημοσίου, συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Πλήθος επενδυτικών πλάνων και επιχειρησιακών σχεδιασμών είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, με αρκετούς ομίλους να ισχυροποιούν τη θέση τους στην αγορά μέσω και των εξαγορών στις οποίες προχωρούν. Το σερί των δεκάδων αυτών εξαγορών ξεκινά από deals μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ μόλις και καταλήγει σε συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων. Το μόνο σίγουρο ότι η συγκέντρωση του κλάδου δεν θα σταματήσει εδώ.
Μένει να απαντηθεί το ερώτημα ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο deal. Γιατί, μικρότερου μεγέθους εξαγορές στην πληροφορική, συνήθως με τίμημα σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές…
Διαβάστε ακόμη
Στην ευρωπαϊκή λίστα του ENTSO-E η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας άνω των €8 δισ.
Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Ψηφίζεται την Παρασκευή το νομοσχέδιο
Περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα – Αυξάνει τις απευθείας πτήσεις η Air China
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ