© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο εν εξελίξει μετασχηματισμός της Sunlight έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία αναζητά σηματωρούς στην πορεία προς τη νέα εποχή.
«Φιλοδοξούμε να είμαστε πρωτοπόροι της καινοτομίας στην παραγωγή μπαταριών και λύσεων αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη και να συμβάλλουμε δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Λάμπρος Μπίσαλας.
Μια μετάβαση που για την ίδια την εταιρεία, όπως εξηγεί ο κ. Μπίσαλας, είχε ξεκινήσει με τον επανασχεδιασμό της παραγωγικής μονάδας της Ξάνθης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2018, και συνεχίστηκε με την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και των προϊόντων, υιοθετώντας την πλατφόρμα Industry 4.0 και αξιοποιώντας τις νέες τάσεις της αγοράς στο Internet of Things. Μια πορεία που δεν κατάφερε να ανακόψει η πανδημία, με τη Sunlight παράλληλα να επιτυγχάνει θετικές επιδόσεις στην παραγωγή, βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και αύξηση των μεριδίων της στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
«Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει πιο αποφασιστικούς και ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας, να πρωταγωνιστήσουμε στην επόμενη μέρα της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, με τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας να αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με εστίαση στο λίθιο, να εξελίσσουμε τις ήδη υπάρχουσες λύσεις και να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας».
Η εξωστρεφής ελληνική εταιρεία, που σήμερα εξάγει το 98% των προϊόντων της σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο, έχει δρομολογήσει ήδη τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης λιθίου στην Αθήνα, μια νέα πρωτότυπη μονάδα παραγωγής στοιχείων λιθίου, ενώ σχεδιάζει και μια δεύτερη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Και όλα αυτά παράλληλα με τα σχέδιά της για επέκταση στο εξωτερικό.
«Δημιουργήσαμε τη θυγατρική Sunlight Batteries USA στη Βόρεια Καρολίνα, με την πρώτη φάση της επένδυσης στη νέα μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σε βάθος διετίας σκοπεύουμε να επενδύσουμε συνολικά 150 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 48% της Sunlight Italy και του 78% της Batt-men, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην ιταλική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά».
Το κλειδί για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον κ. Μπίσαλα, είναι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
«Ο κλάδος της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια ανάπτυξης, καθώς η τεχνολογία είναι ακόμα πρώιμη και διαθέσιμη σε πολύ λίγες αγορές, ενώ τα έργα αποθήκευσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές στήριξης των χωρών. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου αναμένεται να διαδραματίσουν τα έργα συνεγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ με εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας που βασίζονται στο λίθιο. Η Sunlight, αξιοποιώντας την τεχνολογική της υπεροχή και τα 12 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών τεχνολογίας λιθίου στο εργοστάσιο της Ξάνθης, φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη αποδοτικών και ευέλικτων εφαρμογών», τονίζει.
Σε αυτό ισχυρή ώθηση αναμένεται να δώσουν οι επενδύσεις που ήδη δρομολογούνται επί ελληνικού εδάφους.
«Το νέο Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης λιθίου που δημιουργούμε στην Αθήνα αναμένουμε να επιταχύνει την επίτευξη του νέου μας οράματος. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς για τη στελέχωση του νέου Κέντρου καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη 30 Ελλήνων επιστημόνων υψηλού επιπέδου που επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό. Παράλληλα, προχωράμε σε επένδυση 105,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49,9 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδότηση IPCEI μέσω ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη της νέας πρωτότυπης μονάδας παραγωγής στοιχείων λιθίου. Με το συγκεκριμένο έργο εκτιμούμε ότι θα προκύψουν επιπλέον 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και πολλαπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, εξετάζουμε τη δημιουργία μιας σύγχρονης πιλοτικής μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, σε έκταση 50 στρεμμάτων, στην περιοχή της Κοζάνης ή της Πτολεμαΐδας», καταλήγει ο κ. Μπίσαλας.
Διαβάστε ακόμη:
Μάρι Δασκαλαντωνάκη (Grecotel): Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό
Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Ποιό είναι το νέο του απόκτημα αξίας $20 εκατ. – Γιατί το αγόρασε
Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι θα λάβουν τα 1.000 ευρώ – Τα κριτήρια και η προθεσμία για αιτήσεις