search icon

Επιχειρήσεις

Στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας η αναμόρφωση του περιβάλλοντος καινοτομίας

Κατά την εκδήλωση του συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αναλύθηκε η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας

Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας διοργάνωσε στην Αθηναϊκή Λέσχη κλειστό γεύμα εργασίας με επίσημους καλεσμένους υψηλόβαθμα στελέχη Επιχειρήσεων, Επιστημονικών Ινστιτούτων, φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και Υπουργούς, με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Paul Maropoulos, Professor of Advanced Manufacturing and Director of the new Advanced Manufacturing Innovation Centre at Belfast.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κος Σίμος Αναστασόπουλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους για τη παρουσία τους, συστήνοντας τον εισηγητή Δρ Μαρόπουλο, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς άξονες της συζήτησης εστιάζοντας στην «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας» και θέτοντας 4 σημαντικά ερωτήματα για την Ελλάδα:

1. Πώς μπορεί η καινοτομία να εξελιχθεί σε κεντρικό πυλώνα και μοχλό επιτάχυνσης της τεχνολογικής προόδου, επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα,

2. Ποια είναι τα δυνατά μας σημεία από πλευράς καινοτομίας (τεχνολογικά κέντρα αλλά και ιδιωτικός τομέας) και πώς εναρμονίζονται αυτά με τις παγκόσμιες και εθνικές προκλήσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς

3. Πώς μπορούμε να μάθουμε από άλλες χώρες ώστε να αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο θα οδηγείται από τις απαιτήσεις της αγοράς και της επιχειρηματικής κοινότητας προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία

4. Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ένα περιβάλλον καινοτομίας το οποίο είναι διεθνώς ανταγωνιστικό, ορατό και αναγνωρίσιμο ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν μένει πίσω για να μπορούμε να προσελκύσουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και ξένες επενδύσεις.

Ο Dr. Μαρόπουλος πρότεινε την ανάγκη άμεσης σύγκλισης μιας ομάδας συνεργασίας εκ των μελών για την Στρατηγική χαρτογράφηση των σημαντικότερων εθνικών τεχνολογικών δυνατοτήτων στον τομέα της καινοτομίας, και τον εντοπισμό των αδυναμιών και των δυνατών σημείων και την εναρμόνιση των με τις ανάγκες και απαιτήσεις των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, τις διεθνείς προκλήσεις, και τις ευκαιρίες των αγορών.

Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί την πρώτη φάση και τα αποτελέσματα της θα χρησιμεύσουν ως μία εργαλειοθήκη για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης με τους οδικούς χάρτες για διαφόρους κλάδους και τομείς εντάσεως καινοτομίας, οι οποίοι θα έχουν εντοπισθεί στην αρχική στρατηγική χαρτογράφηση. Αυτό σημαίνει ότι σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούν να ετοιμαστούν και θα είναι διαθέσιμοι οι οδικοί χάρτες για όλους τους σημαντικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας.

Στη συζήτηση παρατέθηκαν ιδιαιτέρως χρήσιμες απόψεις και προτάσεις από όλους τους προσκεκλημένους και η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία καθώς εξήχθησαν γόνιμα συμπεράσματα, εύστοχες τοποθετήσεις και ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Συμβουλίου Δρ. Βενετία Κουσία ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τις πολύτιμες και αξιοποιήσιμες τοποθετήσεις τους, προαναγγέλλοντας την επόμενη συνάντηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσδιοριστούν ορόσημα υλοποίησης και να προγραμματιστούν οι σχετικές δράσεις τις οποίες θα συντονίζει το CompeteGR.

Διαβάστε ακόμη:

Bank of America: Ό,τι και εάν γίνει στις τουρκικές εκλογές η πτώση για την λίρα είναι… εξασφαλισμένη

Συντάξεις: Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποιοι πάνε ταμείο

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’70: O Παπαγάλος, ο Ποπάϋ, ο “δοσάς” και “τί κουτί-κουτί”

Exit mobile version