Σε νέους δρόμους εισέρχεται η συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Public με την fintech εταιρεία Klarna, τον πλέον γνωστό ευρωπαϊκό «μονόκερο» που ως «αιχμή» των υπηρεσιών που προσφέρει έχει το λεγόμενο «Buy Now, Pay Later» (σσ «Αγόρασε τώρα, πληρωσε αργότερα») προσφέροντας άτοκες δόσεις χωρίς την έκδοση καν πιστωτικής κάρτας.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει από νωρίς το πρωί το newmoney, ο όμιλος Public συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού γνωστοποίησε προ ολίγου πως πέραν της εμπορικής συνεργασίας με την Klarna, εισέρχεται πλέον και μετοχικά στην εταιρεία που ξεκίνησε απ’ τη Σουηδία ως νεοφυή επιχείρηση πριν από 15 χρόνια περίπου για να εξελιχθεί στην πιο γνωστή περίπτωση ευρωπαϊκής fintech εταιρείας.

Συγκεκριμένα μέσω του επενδυτικού βραχίονα του, Public Capital Partners, συμμετείχε στο νέο γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ που «τρέχει» η fintech εταιρία χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό της επένδυσης ή το μετοχικό μερίδιο που έχει λάβει.

Σε κάθε περίπτωση όμως γίνεται ξεκάθαρο ότι η σχέση των δύο εταιρειών πλέον εξελίσσεται σε στρατηγική, ανεξαρτήτως των προσπαθειών που επιχειρεί η Klarna στην κατεύθυνση της επέκτασης των συνεργασιών της στην ελληνική αγορά στην οποία εισήλθε προ μηνών.

Εξάλλου στόχευση και του Ομίλου Public, που ήδη έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι να διευρύνει το οικοσύστημα καινοτομίας του με απώτερο στόχο, όπως εξάλλου αναφέρει και η ανακοίνωση, «να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στην αγορά του omnichannel retail».

Ποια είναι η Klarna

Η Klarna ιδρύθηκε το 2005 στη Στοκχόλμη, της Σουηδίας, με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών στις online αγορές τους. Η βασική υπηρεσία που προσφέρει είναι η διευκόλυνση στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων μέσω τριών άτοκων δόσεων. Μάλιστα ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να βγάλει καν πιστωτική κάρτα ενώ η εταιρεία ουσιαστικά λαμβάνει προμήθεια από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τις οποίες συνεργάζεται.

Θεωρείται σήμερα η κορυφαία παγκοσμίως υπηρεσία πληρωμών και αγορών, που παρέχει πιο έξυπνες και ευέλικτες λύσεις αγορών σε 147 εκατ. ενεργούς καταναλωτές, σε πάνω από 400.000 εμπόρους σε 45 χώρες. Ο αριθμός των εργαζομένων της κυμαίνεται στις 6.000.

Από αυτή τη βάση που δημιούργησε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια κατάφερε να λάβει τεράστια ώθηση και να θεωρείται ως η πλέον μεγάλη σε αποτίμηση ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας, ξεπερνώντας τα 45 δισ. δολ! Κάτι που την καθιστά ως τον πιο αναγνωρίσιμο ευρωπαϊκό «μονόκερο» στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Μόνο που τους τελευταίους μήνες και καθώς το παγκόσμιο επενδυτικό κοινό άρχισε να «τραβάει» Κεφάλαια στρέφοντας τελικά περισσότερο την προσοχή του στην ασφάλεια της κερδοφορίας και όχι των επενδύσεων και των αποτιμήσεων μίας εταιρείας, η αποτίμηση της Klarna υποπολλαπλασιάστηκε, υποχωρώντας στα επίπεδα περίπου των 6,5 δισ δολ. Μία αποτίμηση η οποία προέκυψε απ’ τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας αναγκάζοντας τη διοίκηση της, υπό το βάρος των παγκόσμιων εξελίξεων, της ανόδου του πληθωρισμού και του κόστους χρήματος, να προβεί σε αναπροσαρμογές, συμπεριλαμβανομένων και των μαζικών απολύσεων.

Ιθύνων νους πίσω απ’ την Klarna είναι ο ιδρυτής της, Sebastian Siemiatkowski, ο οποίος μαζί με τους Adalberth και Victor Jacobsson, ξεκίνησαν την εταιρεία το 2005, όταν παρακολουθούσαν μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Stockholm School of Economics και ενόσω ο Siemiatowski δούλευε ως ψήστης σε γνωστή αλυσίδα Burgers.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΟΙΚ: Σπαζοκεφαλιά οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος Οκτωβρίου

Τζώνυ, τρέξε, το λιμάνι (του Ιβάν) φεύγει, η ΔΕΛΤΑ πωλείται και πρόσωπα αλλάζουν στα ΕΛΤΑ

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Τα 30 «κεράκια» της Microsoft και η εκκίνηση κατασκευής των Data Centers