Παρά την πανδημία κι εν μέσω περιορισμών με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, το real estate στην Ελλάδα παραμένει στο ραντάρ των επενδυτών. Συνολικά μέχρι το τέλος του δευτέρου εξαμήνου του 2020 υπολογίζεται ότι ολοκληρώθηκαν στην αγορά, σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, logistics), deals συνολικής αξίας 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Ειδικά όσον αφορά τους γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται σε ανοδική πορεία με αυξανόμενη ζήτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate «η αγορά γραφειακών χώρων φαίνεται ότι διατηρεί αντοχές κινούμενη αντίθετα στο γενικότερο κλίμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Το 2020 ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την τηλε-εργασία, ενώ για φέτος η πορεία των εμβολιασμών θα δώσει πιθανότατα και στην περίπτωση αυτή τον τόνο για το μέλλον του κλάδου, πολύ περισσότερο από την στιγμή που, όπως εκτιμάται, μία από τις παραμέτρους που θα παίξουν ρόλο θα είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της εξ’ αποστάσεως εργασίας. Παρ’ όλ’ αυτά οι επιχειρήσεις, έστω κι αν υιοθετήσουν νέες στρατηγικές, τα γραφεία τους θα παραμείνουν προτεραιότητα για τις ίδιες και τους εργαζομένους τους», αναφέρεται σχετικά. Για το λόγο αυτό, η ζήτηση για καλά γραφεία υψηλών προδιαγραφών παραμένει υψηλή και πολλοί από τους υποψήφιους επενδυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε τέτοιου είδους projects.
H αγορά γραφειακών χώρων της Αθήνας παραμένει σε ανοδική τροχιά, προσπαθώντας να βρει το βηματισμό της και καλό ‘’προϊόν’’. Οι αποδόσεις και οι μισθωτικές αξίες δε φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, ενδεχομένως λόγω της έλλειψης καλού ποιοτικού προϊόντος.
Ενδεικτικά το μέσο ενοίκιο στον Κεντρικό Επιχειρηματικό Αξονα της ελληνικής πρωτεύουσας, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, είναι κοντά στα 19 ευρώ ανά τ.μ. και στην περιοχή που δεν είναι τόσο κεντρικά κοντά στα 18 ευρώ ανά τ.μ., στη λεωφόρο Κηφισίας στα 17 ευρώ ανά τ.μ., στη λεωφόρο Συγγρού στα 15 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν οι λεωφόροι Μεσογείων και Βουλιαγμένης με 12 και 11 ευρώ ανά τ.μ..
Με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η μελέτη της Δανός για την Αθήνα το συνολικό απόθεμα γραφειακών χώρων υπολογίζεται συνολικά σε 2 εκατ. τ.μ., σε 44.000 τ.μ. εκτιμάται η νέα προσφορά, 64.000 τ.μ. υπό κατασκευή, ενώ στο 15% υπολογίζονται αυτή την στιγμή οι κενοί χώροι. Eνδεικτικά αναφέρεται εδώ το ολοκαίνουριο συγκρότημα Importex, που είναι σε εξέλιξη στη λεωφόρο Συγγρού και θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2022 (εκεί όπου θα στεγαστεί και ο όμιλος Generali) ή η νέα επένδυση που έχει δρομολογήσει ο όμιλος Eurobank μέσω της Grivalia για το πρώτο ‘’πράσινο’’ κτίριο στην «καρδιά» της Αθήνας, στην Σταδίου από μετασκευή παλιού κτιρίου.
Η έλλειψη γραφείων α’ κατηγορίας παραμένει ζήτημα όσον αφορά την προσφορά, από την στιγμή που δεν εξακολουθούν, ακόμη κι εν μέσω πανδημίας, να μην υπάρχουν χώροι προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση από τους χρήστες.
«Η Αθήνα ξεχωρίζει σαν αγορά για μελλοντικές επενδυτικές αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές και υπάρχουν νέες αναπτύξεις στην αγορά για γραφεία υψηλών προδιαγραφών που, εν μέρει, θα καλύψουν μέρος της τρέχουσας ζήτησης, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα φιλόδοξα σχέδια σε ορίζοντα πενταετίας (σ.σ. βλ. Ελληνικό).
«Το προφίλ των επενδυτών στην αγορά παραμένει το ίδιο, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και oι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία έχει αφήσει λίγα …περιθώρια σε νέους, ξένους επενδυτές, οι οποίο πάντως έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη. Οι ελληνικές Επενδυτικές Ακινήτων έχουν πολύ ενεργό ρόλο όσον αφορά τις εγχώριες συναλλαγές όπως άλλωστε και οι πολυεθνικές που αναζητούν χώρους για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους ανάλογα με τις μελλοντικές τους ανάγκες και την ανάπτυξή τους».
Διαβάστε ακόμη
Το τεστ Πελώνη, η Ναυτεμπορική, τα εξώδικα των «Αστέρων Τρίπολης» και ο εφοπλιστής Πριόβολος
Στο «ραντάρ» των επενδυτών η αγορά γραφείων στην Ελλάδα – Deals 1 δισ. ευρώ εν μέσω Covid 19
Κούρεμα ενοικίων: Κόπηκαν από τις αποζημιώσεις 110.000 αιτήσεις