Στις ξένες αγορές που κατέγραψαν τις υψηλότερες επιδόσεις για τον όμιλο της Fraport ΑG συγκαταλέγεται η Ελλάδα για το 2024, με τις προοπτικές για το 2025 να συνεχίζουν περαιτέρω ανοδικά και τη νέα συμφωνία παραχώρησης για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να αναμένεται προς υπογραφή στα μέσα της χρονιάς.
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον απολογισμό της για τα αποτελέσματα του ομίλου το 2024 η διοίκηση της Fraport AG από τη Φρανκφούρτη, με τον όμιλο να παρουσιάζει το 2024 συνολικά έσοδα 4,427 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 10,7%, εκ των οποίων οι διεθνείς δραστηριότητες ήταν 1,91 δισ. ευρώ. Ειδικά η Fraport Greece, που έχει υπό τη διαχείρισή της τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ((Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάµου, Σαντορίνης, Σκιάθου) είχε το 2024 έσοδα ύψους 609,6 εκατ. ευρώ από τα 545,2 εκατ. ευρώ του 2023 καταγράφοντας άνοδο 11,8%. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν στα 288,1 εκατ. ευρώ από 271,3 εκατ. ευρώ με +6,2%, ενώ τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν τελικά στα 111,1 εκατ. ευρώ από 79,1 εκατ. ευρώ του 2023.
Πέραν της ανάλυσης των δραστηριοτήτων εντός Γερμανίας με μια ανάπτυξη κατά 3,7% στον κόμβο της Φρανκφούρτης, η διοίκηση του κ. Stefan Schulte κάνει λόγο για «πολύ δυναμικά ποσοστά ανάπτυξης» σε διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου με τις εταιρείες σε Ελλάδα, Λίμα και Αττάλεια να παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ομίλου για περαιτέρω ανάπτυξη το 2025 και ειδικότερα στο κομμάτι των διεθνών δραστηριοτήτων (πέραν της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων των αεροσταθμών στη Λίμα του Περού και την Αττάλεια της Τουρκίας) η διοίκηση αναμένει να υπογράψει τη συμφωνία παραχώρησης για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας στα μέσα του τρέχοντος έτους, υπό την πλήρωση των σχετικών εγκρίσεων, «με μια πιθανή έναρξη της παραχώρησης στο τέλος του 2025».
Τα μεγέθη
Ειδικότερα, σε επίπεδο εσόδων, ο όμιλος είχε 4,427 δισ. ευρώ το 2024, νούμερο υψηλότερο κατά 426,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά με σημαντική τη συνεισφορά των υψηλότερων εσόδων από τα αεροπορικά τέλη (+111,1 εκατ. ευρώ), τα τέλη υποδομών (+41,9 εκατ. ευρώ) και υπηρεσιών εδάφους (+26,4 εκατ. ευρώ) στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Τα κέρδη πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) το 2024 σε επίπεδο ομίλου έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ (+8,1%) με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται στα 501,9 εκατ. ευρώ από 430,5 εκατ. ευρώ του 2023. Η εκτίμηση για το 2025 σε επίπεδο ομίλου όσον αφορά τα ΕΒΙΤDA κάνει λόγο για «μεσαία ανάπτυξη σε μονοψήφιο ποσοστό». Το 2024, τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες και υπηρεσίες του ομίλου έφτασαν τα 1,91 δισ. ευρώ, έναντι των 1,726 δισ. ευρώ του 2023 με τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) των διεθνών δραστηριοτήτων να καταγράφουν άνοδο 6% στα 593,4 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των διεθνών αεροδρομίων η αυξημένη συνεισφορά στα προσαρμοσμένα έσοδα προήλθε ειδικότερα από τη Fraport Greece, με επιπλέον 49,9 εκατ. ευρώ και την εταιρεία του ομίλου στη Λίμα του Περού (+46,2 εκατ. ευρώ) με δεδομένη την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης. Στα λοιπά λειτουργικά έσοδα της περασμένης χρονιάς σε ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική αγορά γίνεται και αναφορά στα 28 εκατ. ευρώ που έλαβε εντός του 2024 η Fraport Greece ως αποζημίωση για τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της περιόδου της πανδημίας.
Ο μέσος αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο το 2024 αυξήθηκε κατά 1.161 απασχολούμενους στους 19.001, από 17.840 το 2023, με τους εργαζομένους εκτός Γερμανίας να αντιστοιχούν σε 3.682 με περαιτέρω αύξηση στο Περού (επιπλέον 133 εργαζόμενοι) και στην Ελλάδα (επιπλέον 53 εργαζόμενοι).
Στον ετήσιο απολογισμό και δή στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του δ’ τριμήνου του 2024, ο όμιλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη νέα παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, στο κοινοπρακτικό σχήμα μαζί με τους ομίλους Κοπελούζου- Κωνσταντακόπουλου, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης σχεδιάζεται, όπως προαναφέρθηκε, για τα μέσα του 2025.
Παράλληλα, η Fraport Greece συνεχίζει σταθερά τις επενδύσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους.
Επιπρόσθετη επένδυση αποτελεί αυτή των 146 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση των διαδρόμων, ενώ επιπλέον κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ έχουν προγραμματιστεί για την αύξηση της φέρουσας ικανότητας στα αεροδρόμια της Κω «Ιπποκράτης», της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Όπως επισημαίνεται στον απολογισμό του μητρικού ομίλου, για την περίοδο από το 2025 έως το 2030, η Fraport Greece σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 6 εκατ. ευρώ στην ενεργειακή βελτιστοποίηση των τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων συνολικού ύψους περίπου 19 εκατ. ευρώ.
Με κοντά 36 εκατ. επιβάτες η Fraport Greece κατέγραψε αύξηση 6,4% στην επιβατική κίνηση το 2024 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «και ειδικά κάποιους μήνες εκτός της υψηλής σεζόν τα νούμερα ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 2023», αναφέρεται στον απολογισμό του 2024. Η αύξηση τη κίνησης εσωτερικού ήταν στο 6,1%, ενώ η διεθνής κίνηση ενισχύθηκε κατά 6,5%. Ο μεγαλύτερος όγκος ξένων επιβατών προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 20% και ακολουθεί η Γερμανία με κοντά 14% και η Ιταλία με 6%.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Σήμα γενναίας αποκλιμάκωσης των τιμών Απριλίου στέλνει η τιμή χονδρεμπορικής
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με κυρίαρχο το… στοίχημα του Ιπποδρόμου (pics)
Ρυθμίστε οφειλές προς δήμους σε έως 240 δόσεις μέσω εξωδικαστικού
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα