Ο επικεφαλής της γιγάντιας αμερικανικής εταιρείας Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έγινε σήμερα δεκτός στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουν για την κανονιστική ρύθμιση του διαδικτύου, δύο ημέρες πριν οι Βρυξέλλες παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες του ιδρυτή του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ανήκουν επίσης οι ιστότοποι Instagram και Whatsapp, πραγματοποιείται τέσσερις εβδομάδες έπειτα από εκείνη του επικεφαλής της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, του Σαντάρ Πιτσάι, ο οποίος είχε καλέσει την ΕΕ να επιδείξει “συμμετρική προσέγγιση” αναφορικά με την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής ευφυΐας.
Ο Ζούκερμπεργκ έχει ραντεβού με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την ψηφιακή βιομηχανία Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον επίτροπο Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν και την επίτροπο Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε μια “προκαταρκτική έρευνα” σχετικά με τις Google και Facebook για να διαπιστώσει πώς συγκεντρώνουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους και για ποιους σκοπούς.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, ο Ζούκερμπεργκ υπογραμμίζει πως “οι γίγαντες της τεχνολογίας έχουν ανάγκη περισσότερη κανονιστική ρύθμιση”.
“Δεν πιστεύω πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να παίρνουν μόνες τόσες αποφάσεις όταν αυτές θίγουν θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες”, γράφει.
Ο ίδιος υπενθυμίζει επίσης ότι πέρυσι “ζήτησε να υπάρξουν κανονιστικές ρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς: τις εκλογές, τα επιβλαβή περιεχόμενα, την ιδιωτική ζωή και τη δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων”.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μπρετόν δηλώνει, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, πως “οι μεγάλες πλατφόρμες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν λέγοντας, ‘είμαστε ένα απλό δίκτυο τηλεπικοινωνιών’. Ο κόσμος αυτός έχει παρέλθει”.
“Καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του όσον αφορά τις δηλώσεις και τα περιεχόμενα που ανταλλάσσονται στο Ίντερνετ. Αυτό γίνεται μέχρι τώρα στη βάση κωδίκων συμπεριφοράς και εθελοντικών προσεγγίσεων των μεγάλων παικτών”, προσθέτει.
“Δεδομένων της έκτασης που έχουν λάβει ορισμένες παρεκκλίσεις και των κινδύνων για τη δημοκρατία, χρειάζεται μια περισσότερο υποχρεωτική και συγκεκριμένη προσέγγιση. Θα την οικοδομήσουμε με ευθύνη. Θα αποτελέσει το αντικείμενο του ‘Digital Services Act’ (σ.σ.: της νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες) την οποία ετοιμάζουμε για το τέλος της χρονιάς”, πρόσθεσε.