search icon

Επιχειρήσεις

Στη Σύνοδο της G7 η φορολογία των πολυεθνικών – Κοινή επιστολή Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ

Tι αναφέρουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ στην κοινή επιστολή στον Guardian

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυξάνουν την πίεση για μια συμφωνία ορόσημο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροαποφυγής από πολυεθνικές επιχειρήσεις στη συνεδρίαση της G7 στο Λονδίνο. Στη σημερινή διάσκεψη προεδρεύει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ενώ είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και των επτά υπουργών από την έναρξη της πανδημίας.

Σε επιστολή τους στον Guardian, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας κάνουν λόγο για μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακάμψουν από το τεράστιο πλήγμα της πανδημίας.  

 Την επιστολή υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, της Γερμανίας,Ολαφ Σολτς της Ιταλίας, Ντανιέλε Φράνκο και της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.  Αν και η τελευταία δεν είναι μέλος της G7, ωστόσο αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία στη Σύνοδο της G7. “Για πάνω από τέσσερα χρόνια, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα  που θα ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Είναι μια προσπάθεια με πολλές απρόβλεπτες εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία”, τονίζουν. 

Μια συμφωνία στο Λονδίνο θα είναι το κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρύτερη συμφωνία με χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 (G20), αναφέρουν στην επιστολή και προσθέτουν:  “Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε να ορίσουμε μια κοινή θέση σε ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G7 στο Λονδίνο αυτή την Παρασκευή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργηθεί η αναγκαία ορμή για να καταλήξουμε σε μια παγκόσμια συμφωνία στην G20 στη Βενετία τον Ιούλιο”.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η διοίκηση Μπάιτεν πρότεινε  κατώτατο όριο φορολογίας 15% σε παγκόσμιο επίπεδο.  Η βούληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, δρομολογεί μεγαλύτερες πιθανότητες για μία διεθνή συναίνεση, σε σύγκριση με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί την περίοδο άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι ουσιαστικά αισιόδοξος ότι θα παραγάγουμε μερικά συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμη

Οι περιπέτειες του Πάνου σε West Point και NSA, οι μεταγραφές αεροδρομίου στην αγορά και ο κύριος 13,5 δισ. στην Αθήνα 

Ποιες ρυθμίσεις υποχρεούνται να κάνουν οι τράπεζες στα επιχειρηματικά δάνεια

Κοτζαμανίδης (Entersoft): Δύναμη «πυρός» 15 εκατ. ευρώ φέτος για εξαγορές και νέα προϊόντα

Exit mobile version